marți, 19 februarie 2013

Un bilet la loterie -Jules Verne

      Un billet de loterie este un roman scris de Jules verne și publicat în foileton în Magasin d'Éducation et de Récréation între 1 ianuarie și 1 noiembrie 1886, apoi în volum pe 11 noiembrie același an.

 Un bilet de loterie- Editura Adevarul Holding, Colectia Biblioteca Adevarul, 2010
Traducator: Ruxandra Lambru


 Cartea poate fi comandata de pe site-ul Editurii Adevarul sau de pe alte site-uri ale altor librarii online, eventual si in editii de la alte edituri.
Poate fi achizitionata si direct de la librariile Adevarul din orasele dumneavoastra. 
    



 
Calificativ: 8

Asa cum calatoria lui Jules Verne in Transilvania si pe malurile Dunarii au generat scrierea Castelului din Carpati si a Pilotului de pe Dunare, calatoria autorului in tarile nordice a fost imboldul care l-a facut sa scrie Un bilet la loterie, in care aduce un tribut bunilor oameni din nord, oameni simpli dar destoinici si cu sentimente puternice si durabile. Jules Verne isi exprima admiratia si pentru sistemul politic al tarilor nordice si mai ales pentru oamenii politici din aceste tari, care sunt cuadevarat oameni corecti si patrioti, si in primul rand buni gospodari cu tara lor, in pofida conditiilor mai vitrege decat in multe alte tari europene. De cele mai multe ori oamenii care trebuie sa infrunte greutati devin oameni mai de isprava .
            
Actiunea se petrece in Norvegia in judetul Telemak. Logodnicul Huldei Hansen se afla pe un vas de pescuit care a naufragiat in largul insulei Terra Nova si el nu este printre cei salvati. La intoarcere acesta ar fi trebuit sa se casatoreasca cu frumoasa Hulda. 
             Singurul lucru ramas de la logodnicul sau este un bilet la loterie pus intr-o sticla pe spatele caruia tanarul scrisese un ultim mesaj. Loteria urma sa aiba loc cateva luni mai tarziu. 
            Mama Huldei are un han dar are datorii mari la antipaticul camatar Sandgoist, a se remarca trimiterea spre egoist. Hulda este sfasiata intre dorinta de a pastra ultimul mesaj de la iubitul ei si dorinta de a o ajuta pe mama ei sa scape de datorii deoarece camatarul se oferise sa renunte la datorii in schimbul biletului. 
           Hulda impreuna cu fratele ei il salveaza de la moarte pe deputatul Sylvius Hogg , profesor si deputat, personajul pozitiv al cartii, un om charismatic si cu un suflet foarte mare. Apare si tema solidaritatii puternice intre oamenii nordului, Sylvius Hogg neprecupetind nici un efort in incercarea sa de a ii ajuta pe tinerii care i-au salvat viata. Acesta organizeaza o cautare pe tarmurile americane si reuseste sa il recupereze pe logodnicul fetei, Ole Kamp, care fusese salvat de un vas american de pescuit care trecuse prin zona in timpul furtunii. 
           Ca un facut biletul de la loterie castiga si marele premiu astfel cei doi tineri casatoriti pot plati datoriile pe care le avea mama Huldei la camatar si pot incepe o viata fericita, ceea ce il bucura nespus pe sufletistul Sylvius Hogg pentru care cei doi erau ca si copiii lui.



 http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/biografie-jules-verne.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu