duminică, 3 februarie 2013

A treia tabara - David Moles

Titlu Original : The third party  (2004)
 Asimov s Science Fiction, seprember 2004 ( september 2004, ed. Gardner Dozois, publ. Dell Magazines)

Locul 4 la sectiunea nuvele in cadrul Premiului Cititorilor Revistei Asimov in 2005

  In romana : A treia tabara - Antologia Gardner Dozois vol. 3, Editura Nemira,2008
Traducere: Silviu Genescu

O puteti achizitiona online de aici   http://www.nemira.ro/carti-10,-15-si-20-lei/the-year-s-best-science-fiction-%28vol-3%29--1144     pentru doar 10 lei, oferta promotionala, sau in librariile Nemira si alte librarii cu reduceri Nemira.

 A 3 a povestire din Antologia Gardner Dozois vol 3 editura Nemira

Calificativ: A - Good Read

 pentru curajul de a mai scrie despre asa ceva in actualul context in care se pare ca ideile capitaliste sunt glorificate ( si doar falimentul acestora prin mari crize economice le mai poate dobori) cat si pentru calitatea scriiturii , suspansul te tine cu sufletul la gura, nemaispunand ca autorul are timp sa mai brodeze si o poveste de iubire intercivilizationala care da culoare si sensibilitate povestirii.
O poveste de spionaj intergalactic si mutarea luptei ideologice de pe pamant dintre ideile capitaliste si cele socialiste in spatiul cosmic. Nu e ceva improbabil.
     
David Moles


                   O idee extrem de interesanta pentru mine. 
                Pe o planeta din alt sistem solar sunt prezente doua tabere de extraterestri, in secret, ambele urmarind ca dupa studierea societatii de acolo sa incerce sa influenteze intr-un sens dorit de fiecare evolutia acesteia, respectiv o tabara este a asa zisilor SOCIALISTI sa spunem, si alta tabara a asa zisilor CAPITALISTI. 
                Este practic mutarea celebrei lupte de clasa in alt sistem solar. Societatea de aici pare a fi una de ev mediu tarziu, cu impartirea pe anumite categorii sociale pe criterii nobiliare si financiar-materiale. 
                Practic in societate exista o inechitate sociala puternica, cu inferiori care aveau drepturile limitate, pana si casatoriile dintre clase sociale diferite erau interzise, fiind pedepsite chiar cu moartea in cazul inferirorilor implicati.

                  Tabara soclialistilor alege sa aiba o activitate subversiva incercand sa influenteze evolutia societatii prin agenti infiltrati., pe cand cand sunt prinsi colaboreaza si lanseaza oferta lor ....planeta sa intre intr-un sistem economic de schimb, sa vanda ce pot vinde si sa cumpere ce ii intereseaza.

                   Ce nu au luat in calcul nici una dintre tabere a fost faptul ca cei de pe planeta, serviciile lor secrete, au aflat singuri despre exsitenta celor doua tabere implicate capturand inflitratii ambelor tabere.

                   Povestirea se apropie mult de genul de suspans politic, spionaj, conspiratii pe fondul intalnirii explozive a trei civilizatii. Practic prima intalnire a celor 3 civilizatii impreuna esueaza datorita  incercarii de manipulare a ambelor tabere extraplanetare.

                   Insa mi se pare interesanta revitalizare luptei socialism/capitalism in spatiul cosmic, in alt sistem planetar......pentru ca aici pe pamant socialism/comunismul datorita exceselor si propriilor greseli s-a prabusit iar capitalismul se vede intr-o criza foarte puternica unii spunand ca e mai puternica decat cea din 1933 , in plus trebuie sa faca fata exploziei demografice, poluarii, distrugerii habitatelor naturala inclusiv scaderea banchizelor polare, consumarea resurselor traditionale de energie, criza foamei si a apei potabile, criza economica, efectul de sera, tarile cu potential nuclear, terorismul arab etc.....

                  Uneori din pacate asa numitele democratii capitaliste ale statului de drept sunt la fel de hidoase si ucigatoare ca si sistemele totalitare moderne , nazismul si comunismul precum si dictaturile bananiere.

                  Una din cele mai mari minciuni care se invata la istorie in scoli este faptul ca sclavagismul a disparut fiind interzis prin lege dar din pacate in mandrele societati modenre tind sa se acutizeze probleme asemantoare sclavagismului adica exploatarea ieftina fortata a oamenilor decatre alti oameni ---exemple traficul carne vie, traficul de mana de lucru ieftina sau chiar  si in general platirea la un pret de nimic a muncii oamenilor, in timp ce asa zisii afaceristi ce beneficiaza de munca ieftina a angajatilor nu mai stiu ce sa faca cu miliardele.

               


David Moles este un scriitor american de SF si fantasy, premiat in anul 2008 cu Premiul Theodore Sturgeon Memorial pentru nuveleta FINISTERA, care a fost si finalista Hugo. A mai fost finalist in 2004 pentru Premiul John W. Campbell Award la categoria cel mai bun nou scriitor.
Moles a inceput sa scrie SF si fantasy din 1992. Este mai ales cunoscut pentru povestiri care au fost publicate in mai multe antologii.
Moles s-a nascut in California si crescut in mai multe orase precum San Diego, Atena, Teheran si Tokyo. A urmat cursurile Scolii Americane din Japonia apoi a studiat la Univesitatea Santa Cruz din California si Universitatea Oxford.


Povestirea de fata a fost publicata in Antologia SF Gardner Dozois la Editura NEMIRA.         O puteti achizitiona online de aici   http://www.nemira.ro/carti-10,-15-si-20-lei/the-year-s-best-science-fiction-%28vol-3%29--1144     pentru doar 10 lei, oferta promotionala, sau in librariile Nemira si alte librarii cu reduceri Nemira.

http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/antologiile-gardner-dozois.html Biografie Gardner Dozois

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu