vineri, 15 februarie 2013

Steaua Sudului - Jules Verne

  L'Étoile du sud este un roman de Jules Verne apărut în foileton între 1 ianuarie și 15 octombrie 1884 în Magasin d'éducation et de récréation, apoi în volum în același an. Romanul are la bază manuscrisul The Southern Star Mystery al scriitorului exilat Pashal Grousset.
 Steaua Sudului - Editura Adevarul Holding, Colectia Biblioteca Adevarul, 2010
Traducator: Alina-Olimpia Miron


 Cartea poate fi comandata de pe site-ul Editurii Adevarul sau de pe alte site-uri ale altor librarii online, eventual si in editii de la alte edituri.
Poate fi achizitionata si direct de la librariile Adevarul din orasele dumneavoastra. 





Calificativ: 10
 E fascinanta calatoria, mai bine zis cursa nebuna, prin teritoriile negrilor ceea ce ii ofera un bun prilej lui Jules Verne sa se aplece asupra problemei acestora in raport cu occidentalii colonizatori precum si un bun prilej pentru a le descrie viata, satele si obiceiurile. Jules Verne filosofeaza pe  tema sociala a negrilor din Africa, a sclaviei si a nesimtirii tarilor bogate fata de cei nevoiasi si slabi, pe care in loc sa ii ajute mai tare ii asupresc, considerandu-i in fapt nici macar oameni ci doar niste animale.Autorul isi pune problema daca negrii pot fi la fel de inteligenti precum albii, daca sunt capabili de evolutie tehnica si civilizationala, daca sunt capabili sa se autoguverneze cu succes si in general daca pot sa se ridice la nivelul civilizational al Europei de exemplu.

Actiunea acestui roman se petrece in Africa de Sud, unde inginerul minier Cyprien Mere conduce studii de chimie asupra depozitelor de diamante atat de celebre din zona. El este si personajul principal pozitiv al romanului. 
            Eroul vrea sa se casatoreasca cu Miss Alice Watkins, dar tatal acesteia, bogatul John Watkins refuza deoarece Mere nu este bogat. 
          Cyprien Mere, care pana atunci dispretuia bogatia punand mai presus stiinta, trece la exploatarea miniera efectiva. Considerand insa ca este o pierdere de timp Cyprien fabrica un imens diamant artificial de culoare neagra supranumit Steaua Sudului. 
             Dar Steaua Sudului dispare in mod misterios si este suspectatservitorul negru al lui Cyprien, Matakit . John Watkins anunta ca o va da pe fiica sa in casatorie celui care ii va aduce diamantul si astfel incepe o goana turbata a pretendentilor dupa Matakit si diamant. 
             Epopeea epica o constituie deci haituirea lui Matakit prin Transvaal, cu Cyprien Mere insotit de trei rivali imorali care spera sa puna mana pe diamant si pe fiica bogatului Watkins. 
            
             La final autorul da o tenta umoristica dezvaluind ca diamantul a fost inghitit de animalul de companie al domnisoarei Alice Watkins, strutul Dada ba chiar o tenta parodico-moralizatoare prin faptul ca in momentul in care diamantul este recuperat acesta explodeaza nemairamand nimic din el. Astfel estea data o lovitura lacomiei umane dar si posibilitatii casatoriei caci John Watkins iar nu vrea sa auda. Insa este dezvaluit faptul ca el a furat pamanturile sale cele bogate in diamante de la adevaratul proprietar, Jacobus Vandegaart, care dupa ce le recupereaza le daruie lui Cyprien Mere care astfel se poate casatori, in sfarsit, cu aleasa inimii lui, Miss Alice Watkins.
          
              Ca in toate romanele sale Jules Verne pune in antiteza personajele pozitive, morale cu cele negative, imorale, dand castig de cauza moralitatii, fapt care dovedeste ca Jules Verne a fost un mare moralizator carea crezut intens in rolul educativ puternic al artei scrisului, cat si in rolul educativ la nivel stiintific.


  http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/biografie-jules-verne.html



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu