duminică, 3 februarie 2013

Vorbeam din adancuri - Pat Murphy

Titlu Original : Innapropiate Behaviour  (2004)
Sci Fiction, february 11, 2004 (february 2004, ed. Ellen Datlow, publ. SciFi.com, webzine, magazine)

  In romana : Vorbeam din adancuri - Antologia Gardner Dozois vol. 3, Editura Nemira,2008
Traducere: Alexandru Maniu

O puteti achizitiona online de aici   http://www.nemira.ro/carti-10,-15-si-20-lei/the-year-s-best-science-fiction-%28vol-3%29--1144     pentru doar 10 lei, oferta promotionala, sau in librariile Nemira si alte librarii cu reduceri Nemira.

Pat Murphy b.1955

Prima povestire din Antologia Gardner Dozois vol 3 editura Nemira

Calificativ: A - good read

Motivare: Am ales sa dau un calificativ atat de mare acestei povestiri, dincolo de faptul ca este antrenanta si te tine cu sufletul la gura, pentru interpretarea cu totul speciala a povestilor de catre fetita autista, din perspectiva ei. Acesta este, din punctul meu de vedere, punctul forte al povestirii, dupa cum veti citi in prezentarea de mai jos. 
Pe mine aceasta povestire aparent nespectaculoasa, chiar plictisitoare pentru unii prin subiect, m-a emotionat si stimulat intelectual profund facandu-ma sa privesc pentru prima data o nevinovata poveste precum Cenusareasa prin prisma aspectelor manipulative bagate in cap copiilor atat de deschisi sa absoarba informatii.
Autoarea reuseste sa te capteze sa fii alaturi de fetita bolnava in incercarea ei de a-l salva pe naufragiat, insasi aceasta incercare aratand ca dincolo de afectiune elementul de umanitate este prezent nealterat. 
Proza este scrisa cu mare maestrie si pe mine m-a convins ca Pat Murphy este o autoare care merita citita cu mare atentie. 
       

          O povestire emotionanta despre interactiunea, cu final fericit si eficient, dintre un naufragiat pe o insula, fara mijloace de a comunica unde este, si o fetita cu autism (care manipuleaza de la distanta un robot de cercetari submarine in cadrul unui proiect). 
          Prin intermediul robotului are grija de naufragiat care are un picior rupt, ii aduce din ramasitele epavei proviziile de mancare, apa si  medicamentele. Cand apa se termina ii aduce nuci de cococ de pe insula. 
          In cadrul acestei interactiuni incep sa comunice, naufragiatul rugand-o sa informeze pe doctorul care se ocupa de ea despre situatia lui pentru a fi salvat. 
          Doctorul, binenteles, mai degraba el autist, nu o ia in seama, totul pornind si de la o confuzie deoarece pe insula era stricat circuitul de camere video prin care se monitoriza activitatea robotului, si, doctorul crede ca omul de pe insula de care ii spunea fetita este tocmai cel trimis sa remedieze aceasta problema si ii spune sa nu isi mai bata capul cu el, ca imediat ce va termina va pleca.
          In cele din urma fetita spune asistentei despre naufragiat si aceasta fiind nepoata patronului firmei ii comunica unchiului ei care merge personal cu o echipa de salvare sa vada ce se intampla.. 
           Pe insula are surpriza sa vada ca fetita avea o pasiune de a cauta diferite pietre si de a le colectiona gasind cu acesta ocazie si un important filon aurifer submarin. In final firma o angajeaza pe fetita sa continue prospectarile. 

          Elementul foarte puternic al povestirii este cel emotional, urmarind incercarea fetitei bolnave de a il salva pe naufragiat, in ciuda faptului ca nu era bagata in seama de doctorul care se ocupa de ea si care o credea nebuna. 

          Elementul, sa spunem stiintific, prin care trebuie sa se evidentieze o scriere sf este controlul de la distanta al unui robot de catre un copil cu autism.

             Momentul cel mai provocator intelectual al povestirii este acela in care fetita il roaga pe naufragiat sa ii spuna cate o poveste zilnic si ea interpreteaza povestile prin prisma ei, a unui om diferit de ceilalti oameni. 
         Autoarea cautioneaza sistemele actuale, medical si de educatie,care urmaresc uniformizarea mintii copiilor, spre a ii indrepta spre asa zisa normalitate acceptata bazata pe asemanare si identitate, iar copiii si oamenii care au alte valori, alte trairi, precum persoanele autiste, sunt ori marginalizati, ori considerati bolnavi sau in cel mai bun caz ciudati, fiind de cele mai multe ori fortati de catre sistemul medical sa se dezvolte in directia dorita, aceea a uniformizarii normate social. 
         Momentul extrem de profund si savuros este acela in care fetita face interpretarea la povestea Cenusaresei explorand aceasta dorinta a oamenilor normali spre bogatie materiala, ascensiune pe scara sociala, dorinta de a fi mereu in centrul atentiei, de a fi cei mai frumosi - reliefate in poveste despre cum se baga in capul copiilor de la cele mai mici varste aceste dorinte pana si prin asa zise povesti nevinovate - surorile Cenusaresei isi doreau rochii scumpe si doreau sa se casatoreasca cu un barbat bogat pentru a nu munci si a trai in bogatie, totul mergand pana la a se mutila prin taierea calcaielor la probarea condurului pierdut de Cenusareasa. La bal binenteles fiecare fetita este crescuta cu ideea sa fie ea cea mai frumoasa si cea care insfaca partida cea mai buna, printul regatului, aceasta insemnanad pozitie sociala , bani si celebritate. 
            Sunt surprinse astfel o parte semnificativa din tarele oamenilor care isi cresc pana si odraslele pe baza acestor idei negative chiar din povesti ...dorinta de casatorii de succes cu parteneri bogati, celebri si sus in ierarhia sociala, incat chiar te gandesti dupa ce citesti aceasta povestire sf  daca povestile  sunt asa nevinovate sau pline de o educatie manipulatoare.


              Valoarea povestirii nu trebuie sa ne mire insa, deoarece autoarea Pat Murphy a castigat in anul 1988 premiul Nebula, premiul Theodore Sturgeon Memorial, premiul Locus si premiul cititorilor revistei Asimov pentru povestirea RACHEL IN LOVE . 
               Romanul THE FALLING WOMAN i-a adus ,tot in anul 1988, al doilea premiu Nebula. 
                  Nuvela BONES a insemnat un premiu World Fantasy iar pentru culegerea de povestiri POINTS OF DEPARTURE i-a fost inmanat premiul Philip K. Dick. 

               Pat Murphy traieste in San Francisco si lucreaza la muzeul de stiinte Exploratorium unde si editeaza revista Exploratorium Quarterly.
               Impreuna cu Paul Doherty este autoarea unei rubrici de stiinta pentru The Magazine of Fantasy and Science-Fiction.
              Are centura neagra in Kempo.
              A co-fondat James Tiptree Memorial Award.
              
             O puteti gasi la www.brazenhussies.net/murphy


               Povestirea de fata a fost publicata in Antologia SF Gardner Dozois la Editura NEMIRA.
        O puteti achizitiona online de aici   http://www.nemira.ro/carti-10,-15-si-20-lei/the-year-s-best-science-fiction-%28vol-3%29--1144     pentru doar 10 lei, oferta promotionala, sau in librariile Nemira si alte librarii cu reduceri Nemira.


http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/antologiile-gardner-dozois.html   Biografie Gardner Dozois
 
               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu