marți, 5 februarie 2013

Barbatii inseamna necaz -James Patrick Kelly

        Titlu Original : Man are trouble  (2004)
 Asimov s Science Fiction, June 2004 ( June 2004, ed. Gardner Dozois, publ. Dell Magazines)


Locul 3 in 2005 - Premiul Cititorilor Revistei Asimov
Locul 5 in 2005 la Premiul Locus
Nominalizare in 2006 la Premiul Nebula

  In romana : Barbatii inseamna necaz - Antologia Gardner Dozois vol. 3, Editura Nemira,2008
Traducere: Roxana Brinceanu

O puteti achizitiona online de aici   http://www.nemira.ro/carti-10,-15-si-20-lei/the-year-s-best-science-fiction-%28vol-3%29--1144     pentru doar 10 lei, oferta promotionala, sau in librariile Nemira si alte librarii cu reduceri Nemira.
 

 A 10 a povestire din Antologia Gardner Dozois vol 3 editura Nemira


James Patrick Kelly b. 1951

Calificativ: A - Good Read

Nu am dat 10 datorita unui stil narativ greoi pentru gustul meu dar subiectul este unul extrem de provocator  respectiv distrugerea barbatilor de catre o specie extraterestra si adaptarea extrem de dificila a femeilor la aceasta situatie.
          
O specie extraterestra, tenebroasa si ciudata, extermina barbatii de pe pamant. Sunt numiti chiar demoni dupa infatisarea lor apropiata aceleia din imaginarul colectiv uman.
           Aceasta realitate trista, poate atunci femeile ar invata sa aprecieze in sfarsit si barbatii comentam si noi rautacios, le pune pe femei in situatii limita, extreme, fie de a se sinucide, fie de a trai in trecut fara nici o speranta de viitor, fie de a forma cupluri monosexuale, fie de accepta realitatea si de a merge inainte pe calea evolutiei rasei umane, asa cum este ea si injumatatita.
           Autorul reuseste sa redea destul de bine angoasa psihologica, lipsa de sperante, spatiul sumbru si lipsit de perspective al unei astfel de lumi dar in care totusi viata se straduie sa razbata.Uneori trebuie sa traiesti si doar pentru a te razbuna as spune eu.

  James Patrick Kelly (nascut in 1951 in Mineola, New-York) este un scriitor amrican de sf care a inceput sa publice in anii 70 si este si in zilele noastreo figura importanta in spatiul SF-ului.
A absolvit magna cum laude Universitatea Notre-Dame in 1972 in domeniul literaturii engleze. Din 1977 a devenit scriitor profesionist.
Este un autor implicat in curentul umanist al Sf-ului versus curentul cyberpunk.
In 1987 castiga Premiul Cititorilor Revistei Asimov pentru THE PRISONER OF CHILLOM.

In 1991 castiga pentru Mr. Boy Premiile Cititorilir Revistei Asimov atat la categoria povestire cat si la categoria poem.

In 1995 a castigat premiile  Hugo, SF Chronicle si Premiul Cititorilor Revistei Asimov pentru nuveleta THINK LIKE A DINOSAUR
In 1998 castiga pentru povestirea ITSY BITSY SPIDER premiul Locus. 
si apoi un nou premiu Hugo pentru nuveleta 10 to the 16 to 1.
Mai recent, in 2002 , a primit  premiul Nebula pentru nuvela BURN.

In prezent este profesor la Universitatea Southern Maine in domeniul creativitatii literare.
In ultimii ani a editat, impreuna cu prietenul sau, scriitor de sf si el, John Kessel, mai multe antologii . In addition to his writing, Kelly has recently turned his hand to editing: Feeling Very Strange: The Slipstream Anthology, Rewired: The Post-Cyberpunk Anthology and The Secret History of Science Fiction, lansand numerosi autori de valoare.

       

 Povestirea de fata a fost publicata in Antologia SF Gardner Dozois la Editura NEMIRA.         O puteti achizitiona online de aici   http://www.nemira.ro/carti-10,-15-si-20-lei/the-year-s-best-science-fiction-%28vol-3%29--1144     pentru doar 10 lei, oferta promotionala, sau in librariile Nemira si alte librarii cu reduceri Nemira.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu