sâmbătă, 16 februarie 2013

Capitanul Hatteras - Jules Verne

    Les Aventures du capitaine Hatteras) este un roman scris de Jules Verne, serializat începând cu primul număr al revistei Magasin d'Éducation et de Récréation în două părți: Englezii la Polul Nord ( Les Anglais au Pôle Nord) apărut între 20 martie 1864 - 20 februarie 1865 și Deșertul de gheață ( Le Désert de glace) apărut între 20 martie 1864 - 20 februarie 1865. Ediția in octavo a fost pusă în vânzare pe 26 noiembrie 1866, sub titlul Voyages et aventures du Capitaine Hatteras. Cele 150 de ilustrații ale cărții au fost realizate de Edouard Riou.
 Capitanul Hatteras - Editura Adevarul Holding, Colectia Biblioteca Adevarul, 2010
Traducator: Diana-Irina Gabor


 Cartea poate fi comandata de pe site-ul Editurii Adevarul sau de pe alte site-uri ale altor librarii online, eventual si in editii de la alte edituri.
Poate fi achizitionata si direct de la librariile Adevarul din orasele dumneavoastra. 




Calificativ: 10 
Unul din cele mai frumoase romane de aventuri scris vreodata ,dupa parerea mea, Capitanul Hatteras este si o metafora a urmaririi idealului de catre fiinta umana, mergand pana la abolirea chiar si a instinctului de conservare. 
                         Este vorba despre o fascinanta calatorie spre Polul Nord, cu greutati teribile si , din pacate, si cu obstacolele imoralitatii firii umane, concretizate prin fapte inumane. Dincolo de aspectele individuale razbate setea de cunoastere a omenirii, aceeasi curiozitate care  va trimite omul, peste ani de la actiunea  romanului, in spatiu chiar.
                       

Sufletul expeditiei este Capitanul Hatteras care construieste din banii sai bricul Forward, bine echipat pentru expeditiile polare si isi intocmeste un echipaj experimentat, sedus in calatorie de suma mare de bani oferita pentru un efort pe masura. Secundul vasului este un marinar correct si cu foarte mare experienta, Shandon.
                  Adevaratele greutati apar de abia dupa blocarea bricului in gheturi. Dupa o prima iarna petrecuta pe bricul prins intre gheturi, odata cu venirea primaverii o expeditie  pleaca dar esueaza si la intoarcere gaseste bricul incendiat de marinarii rasculati. Acest fapt arata caracterul unora din fiintele asa zis umane care bun au tradat, au jefuit, au fugit dar de au mai dat foc la vas.
                 Cei reveniti din expeditie isi amenajeaza o casa de gheata, incapatoare pentru toti si petrec a doua iarna printre gheturi. Un moment palpitant este cel in care mai multi ursi polari ataca casa de gheata si lupta oamenilor pentru a se salva. Trecnad cu bine si de a doua iarna cei ramasi pornesc intr-un ultim mars spre pol. In cursul acestei aventuri salveaza si pe capitanul american Altamont careajunsese cu vasul chiar mai aproape de pol dar din toti membrii echipajului nu mai ramasese decat el in viata.
                     Personajul principal al romanului, Capitanul Hatteras este un personaj straniu pentru multi, al carui singur ideal in viata este sa ajunga la Polul Nord. Cand ajunge la un pas sa isi realizeze visul destinul ii joaca o festa, Polul Nord fiind situat chiar in varful unui munte vulcanic, care va primi chiar numele sau Muntele Hatteras, vulcan care tocmai se pregatea sa erupa. Capitanul Hatteras intr-un acces de nebunie incearcasa escaladeze muntele pentru a pune piciorul pe Polul Nord, nereusind din cuaza eruptiei. Dupa ce scapa cu viata ca prin minune Capitanul Hatteras innebuneste de durere ca nu si-a putut atinge visul.


  http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/biografie-jules-verne.html
                       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu