duminică, 17 februarie 2013

Raza verde -Jules Verne

      Le Rayon vert) este un roman scris de Jules Verne, serializat inițial în Le Temps între 17 mai și 23 iunie 1882 și publicat ulterior în volum pe 24 iulie același an. Titlul și acțiunea romanului au la bază fenomenul optic mentionat in titlu.
 Raza Verde  - Editura Adevarul Holding, Colectia Biblioteca Adevarul, 2010
Traducator: Amalia Poatca


 Cartea poate fi comandata de pe site-ul Editurii Adevarul sau de pe alte site-uri ale altor librarii online, eventual si in editii de la alte edituri.
Poate fi achizitionata si direct de la librariile Adevarul din orasele dumneavoastra. 




Calificativ: 8

      Practic acest miniroman este descrierea crezului lui Jules Verne privind iubirea si casatoria, tema ce va fi reluata secundar in multe din cartile sale, care trebuie sa se bazeze pe cele mai nobile sentimente, devotament, noblete si chiar sacrificiu. 
                   
   Sam si Sib Melvill, doi bogati nobili scotieni, o cresc pe nepoata lor domnisoara Campbell, cu mare devotament dorind sa ii asigure acesteia tot ce este mai bun pe lume. IN acest sens se gandesc si la o casatorie cu un tanar bogat dar foarte uracios, Aristobulos Ursiclos. 
                     Pentru a scapa de insistentele lor domnisoara Campbell le cere unchilor sa faca o calatorie pentru a vedea celebra Raza Verde, care esteo iluzie optica produsa in momentul rasaritului si asfintitului cand un punct verde este zarit pentru putin timp deasupra soarelui si o raza de aceeasi culoare se lasa vazuta de norocosi. Cei doi unchi accepta sa mearga in aceasta calatorie dar il invita si pe nesuferitul pretendent ales de ei sa ii insoteasca. 
                   Calatoria este un bun prilej pentru Jules Verne de a evoca istoria Scotiei cat si geografia acesteia, aducand un tribut acestui vechi si darz popor. 
                        Pe finalul calatoriei are loc un eveniment dramatic, in timpul unei furtuni un pescar aflat intr-o barca fragila este la un pas de moarte dar este salvat de curajosu Olivier Sinclair, un tanar artist. Aceasta fapta de curaj si spiritul sau de sacrificiu o impresioneaza pe domnisoara Helena, la a carei frumusete nici tanarul nu ramane nepasator.Acesta se alatura si el calatorilor in urmarirea razei verzi. Insa natura conspira si raza verde nu se arata mai bine de cele 2-3 luniale verii in nordica Scotie. Cand in final se arata in ultimele zile de vara vremea deja este potrivnica in acest tinut aspru si la intoarcere vasul este prins intr-o furtuna teribila si iarasi Olivier Sinclair este salvatorul domnisoarei Helena, de data aceasta, unchii acesteia fiindu-i cat se poate de recunoscatori. 
                        Intelegand forta iubirii dintre cei doi tineri unchii renunta la ideea de a o casatori pe nepoata lor cu nesuferitul pretendent bogat si sunt de acord cu alegerea ei in persoana curajosului Olivier Sinclair. 
                         Este unul din putinele romane verniene incare iubirea este tema principala, desi aceasta tema a iubirii este prezenta in foarte multe si din celelalte romane, chiar daca nu ca si tema principala, dar ca o tema constanta care accentueaza permanent idealul vernian al unei iubiri curate pentru care se merita facute orice sacrificii. Intr-un fel as spune ca idealul vernian al iubirii seamna cu cel din romanele cavaleresti ale evului mediu.  In ceea ce priveste fenomenul razei verzi acesta este real si a fost descris pentru prima oara  de catre Jules Verne.


  http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/biografie-jules-verne.html





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu