luni, 18 februarie 2013

O iarna printre ghetari -Jules Verne

           Un hivernage dans les glaces este o nuvelă scrisă de Jules Verne și publicată în Musee des families între martie și aprilie 1855.
 O iarna printre ghetari - Editura Adevarul Holding, Colectia Biblioteca Adevarul, 2010
Traducator: Daniela-Andreea Andronic

 Cartea poate fi comandata de pe site-ul Editurii Adevarul sau de pe alte site-uri ale altor librarii online, eventual si in editii de la alte edituri.
Poate fi achizitionata si direct de la librariile Adevarul din orasele dumneavoastra. 

       
Calificativ: 8

 O iarna printre ghetari este o nuvela care practic este schita romanului Capitanului Hatteras, este scrierea care a precedat crearea romanului mentionat, o capodopera a creatiei verniene.
                  
    Fiul lui Jean Corbutte ,marinar cu experienta si negustor din Dunquerkue, Louis Corbutte este plecat intr-o calatorie periculoasa, la intoarcere urmand a se casatori cu frumoasa Marie. Dar vasul dispare in furtuna pe cand incerca sa salveze echipajul unei goelete. Se intoarce doar Andre Vasling, secundul bricului ,,Jeune-Hardie", care de fapt dorea sa ii sufle logodnica tanarului capitan Louis Corbutte. 
                      Tatal lui Louis, batranul lup de mare Jean Corbutte, porneste intr-o expeditie de salvare dar dupa ce acesta este gasit secundul Andre Vasling incearca sa ii omoare pentru a putea sa se casatoreasca cu Marie. 
                     Apar temele clasice : lupta pentru supravietuire intr-un mediu ostil, cautarea uneo persoane disparute, iubirea pura dar mai ales tradarea si viciul fiintei umane care merge pana la dezumanizarea totala si crima.Practic acesta dezumanizare inseamna si pierderea demnitatii umane caci orice om care mai are o farama de demnitate umana nu poate decadea atat de jos. Dintre elementele pe care le vom regasi in romanul Capitanul Hatteras amintim: iernarea prinsi in gheturi, lupta cu ursii polari, aparitia unei rebeliuni printre membrii echipajului, lupta pana la moarte intre cele doua tabere. 
                        Ca mai in toate scrierile verniene autorul ne ofera prilejul sa reflectam la valorile vietii: relatiile puternice de familie, iubirea, demnitatea umana, curajul si capacitatea de a sari in ajutorul altor oameni aflati in pericol, dorinta omului de a supravietui in medii ostile , de a calatori si descoperi, precum  si antiteza dintre oamenii morali si indivizii care se dezumanizeaza prin faptele lor subumane.


 http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/biografie-jules-verne.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu