luni, 11 februarie 2013

Steaua cazatoare - Brendon DuBois

Titlu Original : Falling Star  (2004)
 Space stations (march 2004, ed. Martin H. Greenberg, John Helfers, publ. DAW Books - Daw Collectors)


In romana : Steaua cazatoare - Antologia Gardner Dozois vol. 3, Editura Nemira,2008
Traducere: Laura Bocancios

O puteti achizitiona online de aici   http://www.nemira.ro/carti-10,-15-si-20-lei/the-year-s-best-science-fiction-%28vol-3%29--1144     pentru doar 10 lei, oferta promotionala, sau in librariile Nemira si alte librarii cu reduceri Nemira.
 

A15 a povestire din Antologia Gardner Dozois vol 3 editura Nemira.


Brendon DuBois

Calificativ: B - Readable

Povestirea este antrenanta si are farmec prezentand regresul omenirii ( in urma unui accident tehnologic ) la o civilizatie de secol XVIII-XIX , cu intolerantele si prejudecatile specifice acelei epoci, unele cu tuse extrem de agresive.
Dar eu spun ca  autorul isi da cu firma in momentul in care are loc asa zisul proces al comunitatii si batranul le spune ca sunt niste tarani prosti, si ,daca un idiot nu ar fi creat virusul acum ar fi fost niste oraseni moderni plimbandu-se printr-un mall cu aer conditionat.
Sigur,  genial tablou,  dar nu acesta este semnul progresului unei civilizatii ci realizarile stiintifice, dezvoltarea programelor medicale, educative, spatiale , chestii de genul acesta.
Cat despre pitipoancele si cocalarii care viermuiesc prin toate mallurile, apropo si de Romania, acesta nu este deloc un semn al unei societati avansate.
Iar insasi civilizatia actuala s-a nascut din oamenii pesterilor, apoi din tarani. Normal ca este o societate cu superstitii, cu un nivel de integrare a informatiilor stiintifice scazut dar are si ea punctele forte: hrana sanatoasa, frumusetea naturii si altele. Si oricum nu trebuie sa demonizam de la ceea ce am pornit si sa dispretuim.


O povestire de genul celor care imi plac mie insa autorul si-a dat cu firma in cap din punctul meu de vedere complet aiurea intr-o singura propozitie la care o sa revenim.

Este povestea unui posibil Pamant dintr-un viitor foarte apropiat in care este creat un virus care distruge 99% din retelele informatice ale Pamantului si totul tinand de aceste sisteme prin acest fapt oamenii regreseaza la un nivel de secol XIX, fanatismul sub toate aspectele sale dictat de ignoranta este reinstaurat intr-o America fosta moderna.

 In acelasi timp este povestea unui fost astronaut ,batran acum, care a lucrat  pe o statie spatiala. Intors acasa la o ferma dintr-un mic orasel care si-a reluat traiul de sec XIX este privit ca un ciudat, ca pe o piaza rea, atat pentru faptul ca s-a jucat cu Dumnezeu vrand sa fie un zeu ca astronaut cat si pentru faptul da duminica nu mergea la biserica, fapt de ajuns pentru comunitatea, atata de sotia fanatica a vecinului sau, sa ii faca un proces public incaresa il condamne pentru mania lui Dumnezeu pogorata asupra oamenilor pentru jocul icaric sau demiurgic chiar.

Titlul se refera la faptul ca statia spatiala pe care lucrase batranul este pe cale sa se prabuseasca pe Pamant, o metafora reusita pentru a sublinia prabusirea civilizatiei.

Insa eu consider ca nu este o prabusire, la urma urmei omenirea a mai fost o data in sec XIX si a evoluat, ceea ce inseamna ca o va putea face iar. Nu e un sfarsit apocaliptic de neevitat, de neinvins.


Brendan DuBois este un fost ziarist. Locuieste dintotdeauna in New Hampshire, alaturi de sotia sa Mona, pisica Bailey si cainele Spencer. Este un scriitor de mistery si suspans, premiat mai ales in aceste domenii.
 A castigat o editie a showului tv Jeopardy.

In 1999 a castigat Premiul Sidewise pentru RESSURECTION DAY, pentru cea mai buna nuvela de istorie alternativa care a fost apreciata in lumea intreaga. Actiunea se petrece in octombrie 1972, la 10 ani dupa ce Criza Rachetelor a dus la un razboi atomic la scara larga care a distrus Uniunea Sovietica si a decimat SUA. A fost considerata una din cele mai inventive nuvele de istorie alternativa. Este o poveste ce iti da fiori reci cu privire la ceea ce s-ar fi putut intampla. A fost publicata in numeroase alte tari precum Marea Britanie, Germania, Olanda, Italia, Japonia.

Brandon DuBois a primit de de 2 ori premiul Shamus de la Private Eye Writers of America pentru scrieri de gen mystery, prima oara in 1995 pentru povestirea THE NECESSARY BROTHER si a doua oara in 1997 pentru povestirea THE ROAD S END.
A primit de doua ori si Premiul Barry Award decernat de cititorii revistei Deadly Pleasures and Mystery News, intai in 2007 pentru povestirea THE RIGHT CALL si a doua oara in 2010 pentru povestirea THE HIGH HOUSE WRITER.
In 2005  a primit si Premiul Al Blanchard Crime Fiction pentru povestirea THE ROAD S END.



Povestirea de fata a fost publicata in Antologia SF Gardner Dozois la Editura NEMIRA.         O puteti achizitiona online de aici   http://www.nemira.ro/carti-10,-15-si-20-lei/the-year-s-best-science-fiction-%28vol-3%29--1144     pentru doar 10 lei, oferta promotionala, sau in librariile Nemira si alte librarii cu reduceri Nemira.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu