duminică, 3 februarie 2013

Un zeu din umbra - Nancy Kress

Titlu Original : Shiva in shadow  (2004)
Between Worlds, (Aug 2004, ed. Robert Silverberg, publ.Science Fiction Book Club


In romana : Un zeu din umbra - Antologia Gardner Dozois vol. 3, Editura Nemira,2008
Traducere: Antuza Genescu

O puteti achizitiona online de aici   http://www.nemira.ro/carti-10,-15-si-20-lei/the-year-s-best-science-fiction-%28vol-3%29--1144     pentru doar 10 lei, oferta promotionala, sau in librariile Nemira si alte librarii cu reduceri Nemira.

A 5 a povestire din Antologia Gardner Dozois vol 3 editura Nemira

Calificativ: A - Good Read

 Povestirea se constituie intr-o dureroasa reflectie asupra naturii umane inclinata spre ambitie, invidie, agresivitate, complot, complex de inferioritate, dorinta de a fura munca altuia si de a iti asuma meritele acestuia mergand chiar pana la crima .... o radiografie sumbra dar realista asupra naturii umane.
       Stilul narativ este greoi si apasator in anumite momente dar cred ca si acest aspect are legatura cu atmosfera apasatoare a povestirii.



Nancy Kress b. 1948


      Un jurnal  unei expeditii catre o gaura neagra cu 3 membri dar nu sub forma umana ci sub forma replicata virtual care poate fi restabilita de computerul navei care este si al 3 lea membru al echipajului replicat sub forma unei femei care are rolul de administra ce se intampla si de a asigura un cadru cat mai linistit pentru munca celor 2 savanti barbati, fiind de toate pentru ambii si prietena si confidenta si amanta si element al autoritatii.
      Din cei doi unul dintre savanti esteun tip intr-adevar genial celalat un om de stiinta decent dar nu genial.
      Intreg jurnalul trece in revista numeroasele momente tensionate dintre cei 2 dezamorsate de catre femeia conducator al navei, mediatorul.
      Dupa ce este realizata o descoperire importanta savantul mai putin capabil falsifica datele primite si astfel descoperirea nu se confirma desi era valida. Acelasi savant mai putin capabil il omoara pe colegul sau vrand sa faca sa para un accident pentru a-si aroga mai apoi el toate meritele descoperirii geniale a acestuia, dar femeia  conducator al navei ii intuieste planul abia dupa ce acesta isi omorase colegul si il omoara taindu-i gatul intr-un moment de pierdere a luciditatii.



       Iarasi o povestire a carei valoare este confirmata prin premiile luate de autoarea sa.
      
Nancy Kress, nascuta in 1948, este o scriitoare americana de SF.
A primit premiile Nebula pentru povestirile  OUT OF ALL BRIGHT STARS in anul 1986.
In 1992 povestirea BEGGARS IN SPAIN , este premiata cu Hugo,Nebula, SF Chronicle si Premiul Cititorilor Revistei Asimov, extinsa apoi intr-un roman cu acelasi nume. In 1994 aceeasi povestire este premiata cu Premiul Imaginaire, in Franta, pentru cea mai buna nuvela straina.
In 1994 ia 2 Premii ale  Cititorilor Revistei Asimov, unul pentru nuvela  DANCING IN AIR si altul pentru povestirea MARTIN ON A WEDNESDAY.
Tot in 1994 ia Premiul SF Chronicle pentru nuvela THE BATTLE OF LONG ISLAND.
 In 1997 ia Premiul Cititorilor Revistei Asimov si Premiul Theodor Sturgeon Memorial pentru nuvela THE FLOWERS OF  AULIT PRISON. In anul 1998 pentru aceeasi povestire primeste cel de al doilea Premiu Nebula din cariera sa.
In 2003 ia Premiul John W. Campbell Jr. pentru romanul SPATIUL PROBABILISTIC.
In 2008 ia al treilea Premiu Nebula din cariera sa pentru nuvela FOUNTAIN OF AGE.
In anul 2009 ia al doilea Hugo din cariera sa pentru nuvela THE ERDMANN NEXUS.


      In limba romana au fost traduse la editura Lucman o serie de 3 romane : 2001 Luna probabilistica
2004 Soarele probabilistic si 2005 Spatiul probabilistic, castigator al Premiului Hugo. .


Nota 9.00 pentru curajul de a scrie ceva asa mai morbid si fara happy end.



 Povestirea de fata a fost publicata in Antologia SF Gardner Dozois la Editura NEMIRA.         O puteti achizitiona online de aici   http://www.nemira.ro/carti-10,-15-si-20-lei/the-year-s-best-science-fiction-%28vol-3%29--1144     pentru doar 10 lei, oferta promotionala, sau in librariile Nemira si alte librarii cu reduceri Nemira.
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu