joi, 14 februarie 2013

Insula misterioasa - Jules Verne

  
 L'Île mystérieuse este un roman de Jules Verne, reprezentând o continuare a cărților 20.000 de leghe sub mari (din care apare căpitanul Nemo) și Copiii Capitanului Grant (de unde apare Ayrton). Opera a fost publicată pentru prima dată în foileton în Magasin d'Éducation et de Récréation între 1 ianuarie 1874 și 15 decembrie 1875, apoi în volum pe 22 noiembrie 1875.
Romanul a fost un succes imediat, în timpul vieții autorului fiind vândut în peste 44.000 de exemplare.

 Insula misterioasa- Editura Adevarul Holding, Colectia Biblioteca Adevarul, 2010, 2 volume
Traducator: Dan Starcu

 Cartea poate fi comandata de pe site-ul Editurii Adevarul sau de pe alte site-uri ale altor librarii online, eventual si in editii de la alte edituri.
Poate fi achizitionata si direct de la librariile Adevarul din orasele dumneavoastra. 





Calificativ: 10
Desi acest roman al lui Jules Verne nu este deloc sf  fata de 20.000 de leghe submari am ales, din respectul pe care il port acestui autor, sa ii prezint aproape intreaga opera, adica aceea pe careo cunosc eu. 
            Chiar daca nu avem teme si idei sf putem apropia tema supravieturii pe o insula pustie a unui mic grup de oameni cu aceea sf a supravietuirii sa spunem a membrilor unui echipaj al unei nave sf defecte care asolizeaza pe o planeta nelocuita si departe de alte planete locuite. 
          Efortul facut pentru a supravietui, creativitatea si ingeniozitatea sunt la fel de necesare in ambele scenarii.

        Romanul este povestea fascinanta a 5 oameni care s-au prabusit pe o insula pustie, dintr-o zona necirculata,  dupa o evadare cu un balon  din orasul american Richmond, oras asediat in timpul razboiului civil american dintre Nord si Sud. Cei 5 sunt nordisti Jules Venre subliniind prin aceasta favoritii lui, adica nordistii, care luptau pentru abolirea sclaviei si pentru progres in general, deci inclusiv dezvoltarea stiintei. Ca un omagiu adus acestei viziuni sociale insula este numita Lincoln dupa celebrul presedinte al SUA, care a contribuit prin insusi sacrificiul vietii sale la intrarea sa in legenda si in galeria marilor personaje istorice chiar ale omenirii putem spune.
            Cele 5 personaje ale romanului sunt genialul inginer Cyrus Smith, care este acel personaj emblematic, caracteristic fiecarui roman vernian, personaj care are cunostinte vaste stiintifice dar si trasaturi morale remarcabile apoi ziaristul Gedeon Spillet, marinarul Pencroff si nepotul sau Herbert, negrul Nab si nu in ultimul rand cainele Top. La acest echipaj sevor adauga detinutul gasit pe insula vecina, Ayrton si urangutanul Jup. Putem vorbi in fapt chiar de un personaj colectiv cu cunostinte vaste si o moralitate curata, toti cei 6 in cele din urma actionand ca o singura fiinta,
toti oamenii din grup avand sufletele curate.
        Datorita cunostintelor si ingeniozitatii grupul de oameni reusesc sa construiasca si o spectaculoasa locuinta in stanca pentru a se proteja de animalele salbatice unde urca cu ajutorul unui ssstem de scripeti, jos organizand mai apoi si o ferma in toata regula cu tot felul de animale, ducand in cele din urma o viata frumoasa de robinsoni.
        Un moment inedit este acela cand locuinta le este atacata de maimute care se dovedesc adversari redutabili, dar pericolul cel mai mare va veni de la o nava de pirati sangerosi care le tulbura traiul cand le era mai bine, trebuind sa lupte cu acestia.
          Insa insula este si refugiul secret al capitanului Nemo, ultimul supravietuitor de pe submarinul Nautilus, scapat nu se stie cum din groaznicul maelstrom. Acesta scufunda nava piratilor ajutandu-I in lupta contra acestora. Un moment deosebit de emotionant este moartea si ingropara capitanului Nemo in adancurile oceanului pe care le-a iubit atat de mult, moment care prilejuieste cititorului o reflectie mai adanca asupra destinului si sensului vietii acestui om atat de enigmatic si de neinteles sa spunem pentru un om modern mai ales prin refuzul lui fata alternative vietii in  lumea modern, atat de plina de convulsii si de cruzimi fara de margini. Si inca Jules Verne nu a trait nebunia celor doua razboiae mondiale urmate apoi de razboiul rece, dar le-a anticipat atat de bine in romanele sale. 
           Punctul culminant este explozia vulcanului de pe insula care o distruge in intregime eroii insa scapand ca prin urechile acului si intorcandu-se in America.

  http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/biografie-jules-verne.html




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu