duminică, 3 februarie 2013

Pornirea ceasului - Benjamin Rosenbaum

Titlu Original : Start the Clock 2004
 The Magazine of Fantasy & Science Fiction, august 2004 (August 2004, ed. Gordon Van Gelder, publ. Spilogale Inc)

Nominalizata in finala in 2005 la Premiul Theodor Sturgeon Memorial


In romana: Pornirea Ceasului in Antologia Gardner Dozois vol. 3, Editura Nemira,2008
 Traducere : Gabriel Stoian

 O puteti achizitiona online de aici   http://www.nemira.ro/carti-10,-15-si-20-lei/the-year-s-best-science-fiction-%28vol-3%29--1144     pentru doar 10 lei, oferta promotionala, sau in librariile Nemira si alte librarii cu reduceri Nemira.


Povestirea a fost publicata in romana si pe site-ul revistei online Nautilus, 2008
http://revistanautilus.ro/povestiri/pornirea-ceasului/

Benjamin Rosenbaum b. 1969
A 2 a povestire din Antologia Gardner Dozois vol 3 editura Nemira

Calificativ: B - Readable

Pe mine nu m-a cucerit stilul narativ si in plus  nivelul un pic cam prea ridicat de jargon m-a indispus. In primul moment am considerat povestirea ca fiind foarte slaba scrisa cu un limbaj specific unui barbat tanar, insuficient de profund inca si dorind sa socheze prin limbaj violent.
Evaluand ceva mai tarziu povestirea trebuie sa recunosc faptul ca ideea nu e chiar asa rea si destul de promitatoare la nivel psihologic in speta psihologia dezvoltarii incercand un posibil raspuns la intrebarea: ce s-ar intampla cu niste copii daca o anume boala, afectiune le-ar opri dezvoltarea normala la anii copilariei?

         O boala face ca dezvoltarea normala a multor copii sa se intrerupa la anumite varste. Ulterior se gaseste solutia pentru aceasta problema dar copiii afectati raman cu acest stigmat si isi duc viata separat de restul oamenilor , intr-un sistem al lor. Majoritatea sunt parasiti de parinti ca si in cazul copiilor cu handicap sau pur si simplu abandonati.
          La un moment dat apare o solutie de repornire a dezvoltarii, riscanta dar care oferea macar o sansa, asa numita PORNIRE A CEASULUI..
Aceasta alegere a fost lasata copiilor.
          Normal cei afectiati s-au organizat singuri in noi familii alcatuite din cate 4-6 copii de varste apropiate si cu afinitati.
          Povestirea urmareste cele intamplate intr-o astfel de familie cand una din membrele grupului decide sa porneasca ceasul pentru a trai viata in toata dezvoltarea ei.
          Cel mai des cand se intampla acest lucru acea persoana parasea familia, povestirea explorand capacitatea de a trece peste tranformari a unei familii , a unui grup, chiar daca un membru al grupului ia o decizie radicala care ii va schimba viata si pe cea a grupului.

       



Benjamin Rosenbaum este un scriitor american de  science fiction, fantasy si fictiune literara si programator calculatoare ale carui povestiri au fost finaliste in cadrul premiilor Hugo, Nebula, Theodore Sturgeon, BSFA si World Fantasy Award.
S-a nascut in New-York dar a crescut in Airlington, Virginia; are diplome in stiinte IT si studii  religioase la Universitatea Brown. Locuieste la Basel, in Elvetia cu sotia sa Esther si copiii sai Aviva si Noah.


Povestirea de fata a fost publicata in Antologia SF Gardner Dozois la Editura NEMIRA.         O puteti achizitiona online de aici   http://www.nemira.ro/carti-10,-15-si-20-lei/the-year-s-best-science-fiction-%28vol-3%29--1144     pentru doar 10 lei, oferta promotionala, sau in librariile Nemira si alte librarii cu reduceri Nemira.

http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/antologiile-gardner-dozois.html   Biografie Gardner Dozois

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu