sâmbătă, 2 martie 2013

Farul de la capatul lumii -Jules Verne

         
Le Phare du bout du monde este un roman scris de Jules Verne și publicat în 1905.

 Farul de la capatul lumii - Editura Adevarul Holding, Colectia Biblioteca Adevarul, 2010
Traducator: Nicolae-Bogdan Musat

 Cartea poate fi comandata de pe site-ul Editurii Adevarul sau de pe alte site-uri ale altor librarii online, eventual si in editii de la alte edituri.
Poate fi achizitionata si direct de la librariile Adevarul din orasele dumneavoastra. 




Calificativ: 9
    Actiunea se petrece intre anii 1859-1860 in sudul Tarii de Foc. Pentru a evita naufragiul navelor caretreceau prin Capul Horn, Capul Furtunilor cum era denumit, pe insula Statelor se construiesteun far. Paza si functionarea acestuia este asiguratade 3 persoane dar la scurta vreme de la punerea in functiune un grup de pirati care isi facusera pe insula ascunzatorea unde isi tineau prazile,  omoara 2 dintre paznici si al 3 lea, Vaszuez,  reuseste sa fuga in  interiorul insulei, unde incearca sa supravietuiasca pana la revenirea vasului militar care urma sa ii schimbe cu alti paznici. Grupul de pirati este condus de sangerosii Kongre si Carcante, doi monstri care au masacrat echipaje intregi ale navelor naufragiate. 
               

     Piratii intre timp insa spera sa isi repare corabia avariata si sa fuga, cu tot ceea ce au furat de la navele atrase in capcana dupa stingerea farului. De pe una de pe  nave reuseste sa supravietuiasca un marinar american curajos , John Davis. Impreuna, Vasquez si John Davis incearca sa imiedice plecarea piratilor punand la cale chiar aruncarea in aer a corabiei de abia reparate, plan care nu le izbuteste in intregime, dar suficient cat sa ii intarzie pe pirati care sunt prinsi de echipajul canonierei Santa Fe.
                  Jules Verne creeaza si in acest roman grupul personajelor negative existent in orice societate umana, ceea ceil face pe Verne, nu un idealist ci un realist as spune, prin cunoasterea complexa a naturii umane si prin intelegerea faptului ca binele trebuie intotdeauna sa lupte din greu pentru a triumfa, conform dictonului celebru : pentru ca raul sa triumfe este de ajuns ca oamenii buni sa nu faca nimic. 
                Romanele lui Jules Verne au un imens potential educativ , mai ales pentru formarea caracterelor copiilor si tinerilor, dar nu numai, prin care arata frumusetea unei vieti morale traita dupa principii inalte, inaltimea si frumusetea acestui tip de viata stralucind chiar si in conditiile cele mai grele si vitrege, aducand fericire si in cazurile cele mai rele o  moarte demna.
                  Aceasta tema a moralitatii, atat la nivel individual cat si la nivel colectiv, fiind caracteristica scrierilor sf , il defineste perfect pe Jules Verne. Dincolo de temele sf sau legate de descoperiri geografice, biologice, zoologice, acest demers al slefuirii caracterului fiintei umane ramane primordial si incununeaza opera verniana ca fiind o opera umanista prin profunzimele sale.



      http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/biografie-jules-verne.html
            

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu