sâmbătă, 2 martie 2013

Uimitoarea aventura a Misiunii Barsac -Jules Verne

     
 L'Étonnante aventure de la mission Barsac este un roman ale cărui prime 5 capitole au fost scrise de Jules Verne, restul capitolelor fiind opera fiului său, Michel Verne. Această carte a apărut inițial în foileton și a fost publicată în 1919, după moartea lui Jules Verne. Romanul relatează o expediție în Africa, în regiunea buclei fluviului Niger Ilustrațiile carții sunt realizate de Gilbert Roux

 Uimitoarea aventura a Misiunii Barsac - Editura Adevarul Holding, Colectia Biblioteca Adevarul, 2010
Traducator: Gellu Naum

 Cartea poate fi comandata de pe site-ul Editurii Adevarul sau de pe alte site-uri ale altor librarii online, eventual si in editii de la alte edituri.
Poate fi achizitionata si direct de la librariile Adevarul din orasele dumneavoastra. 


Calificativ: 10
Romanul este un prilej de reflectie si privind legatura dintre stiinta si morala, pentru oamenii de stiinta fiind un puternic avertisment. Din pacate acest avertisment nu a fost ascultat si au existat bombele atomice de la Hiroshima si Nagasaki si regretul impresionant pentru o viata intreaga al unui mare om de stiinta, Robert Oppenheimer, unul din creatorii bombei atomice.



    Uimitorea aventura a Misiunii Barsac este un roman ale cărui prime 5 capitole au fost scrise de Jules Verne, restul capitolelor fiind opera fiului său, Michel Verne si  a fost publicat în 1919, după moartea lui Jules Verne. Romanul relatează o expediție în Africa, în regiunea buclei fluviului Niger. 
                Romanul incepe cu un jaf la Banca Centrala din Londra.  Unul din cei doi fii ai lordului Buxton a pus la cale jaful plasand elemente caresa conduca spre faptul ca ar fi fost opera celuilalt fiu al Lordului Buxton, Glenor. 
              Peste ani guvernul francez il trimite in Africa pe deputatul Barsac, a carui misiune esteaceea de a stabili daca nativii din coloniile africane sunt destul de civilizati pentru a putea obtine dreptul de vot. 
              Alaturi de el se afla Jane Mornas si insotitorul ei, Saint Berain. Jane este de fapt fiica lordului Glenor Buxton, care vrea sa reabiliteze numele tatalui ei, considerat un raufacator si un tradator al coroanei britanice, coordonator al unui grup infractional nemilos. 
              Expeditia descopera  ca de fapt acesta a fost ucis si folosit ca paravan de catre maleficul Harry Killer, care a construit un oras minune, un oras al viitorului in desert, cu banii din jafuri celebre, Harry fiind nimeni altul decatfiul care pusese in scena jaful de la Banca Centrala din Londra. Cu acesti bani el a atras numerosi oameni de stiinta care au creat pentru el orasul minune din inima pustietatii. 
              Este un oras al viitorului datorita dispozitivelor tehnice utilizate pentru a creea premisele unei vieti infloritoare in desert precum :  dispozitive de declansare a ploii in desert care prefigureaza dispozitivele moderne de control climateric, dronele sau viespile, avioane miniaturale ghidate de la distanta fara pilot, atat de intalnite acum in tehnica militara moderna, sistemul de monitorizare de la distanta numit cicloscop si intreaga organizare a orasului. 
                 Insa orasul minune dintr-un punct de vedere, al terorii din alte puncte de vedere, parca ne aduce in fata ochilor statul nazist, care la fel a folosit capacitatile oamenilor de stiinta mai ales in ceea ce priveste industria de razboi, utilizand elemente care ar fi trebuit sa duca la progesul omenirii in scopuri malefice, propagand teroarea si moartea. In orasul vernian apar abuzurile petrecute in statul nazist in care o clasa asa zis superioara foloseste o populatie considerata inferioara pe post de sclavi a caror moarte nu are nici o importanta. 
               



     http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/biografie-jules-verne.html


    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu