duminică, 3 martie 2013

Sfinxul ghetarilor -Jules Verne


 Le Sphinx des glaces este un roman de Jules Verne, serializat între 1 ianuarie si 15 decembrie 1897 în Magasin d'Éducation et de Récréation si aparut in volum pe 22 noiembrie 1898. Cartea reprezintă continuarea romanului lui Edgar Allan Poe , Aventurile lui Arthur Gordon Pym, publicata in 1838.


Nici Poe și nici Verne nu au vizitat îndepărtatele Insulele Kerguelen din sudul Oceanului Indian dar operele lor sunt printre puținele menționări literare ale arhipelagului.

Sfinxul Ghetarilor - Editura Erc Press, 2010, 2 volume
Traducator: Claudia Fischer si Vasile Chirita

Cartea poate fi comandata de pe site-ul editurii ErcPress sau de pe alte site-uri ale librariilor online eventual si de la alte edituri. 



             
Calificativ: 9
Un alt roman cu aventuri in zonele polare al lui Jules Verne, o continuare   a romanului publicat in anul 1838 de catre Edgar Alan Poe, Aventurile lui Arthur Gordon Pym. 
                       
                       Naratorul romanului este un bogat american , Joerling, care terminase de efectuat cateva studii geologice si mineralogice in Insulele Kerguelen din sudul oceanului Indian. Aflandu-se in portul Christmas Harbour el este in cautarea unei nave care sa-l duca inapoi in state. 
                       Goeleta Halbrane este una din primele nave ajunse in port iar capitanul acesteia Len Guy, cam fara tragere de inima, este de acord sa il ia pe Jeorling pe nava sa. Pe drum intalnesc un aisbergpe care se afla un cadavru care se dovedeste a fi al unui marinar de pe goeleta Jane, nava din romanul lui Edgar Alan Poe. Cateva notite gasite asupra cadavrului indica faptul ca el si multi altii, inclusiv capitanul navei Jane, Wiliam Guy, fratele capitanului goeletei Halbrane, Len Guy, ar fi supravietuit dupa ce au trecut prin mari pericole, din care cel mai mare atacul salbaticilor de pe insula Tsalal. Fratele sau, Len Guy decide sa meraga sa il caute. Dupa ce aprovizioneaza pe insula Tristan D Acunha si isi completeaza echipajul pe insulele Fakland el se indreapta spre sud. 
               Capitanul Len Guy ne aminteste de un alt capitan celebru al lui Verne, Capitanul Hatteras, diferentele fiind ca primul a navigat spre Polul Nord si din dorinta nestapanita de a tinge polul, pe cand Len Guy navigheaza spre Polul Sud dar pentru a incerca sa isi salveze fratele plecat in explorarea Polului Sud. Insa caracterul de fier si hotararea aseamna mult cele doua personaje. Len Guy are alaturi de el pe secundul sau, Jem West, care  ne aduce aminte de experimentatul secund al capitanului Hatteras, cea mai buna descriere pentru secundul de fier fiind -"dedicat mării, numai nervi si muschi, putin vorbăret, dar ...dacă Halbrane avea o inimă, ea bătea în pieptul lui Jem West.". 
                       La fel ca in romanul Capitanul Hatteras marinarii se vor imparti in doua tabere, cei de nadejde cu simt moral si tradatorii, cei aflati vesnic in cautarea unui chilipir. O impresie speciala face si un puternic marinar misterios pe nume Hunt. 
                    Vremea neobsinuit de blanda permite goeletei Halbrane sa inainteze mult spre sud. Aceasta ajunge pe insula Bennet unde se oprise si goeleta Jane, apo pe insula Tsalal. Aici nava Jane fusese atacata de bastinasi dar , acum in urma unui cutremur puternic insula este nelocuita. Este gasita insa zgarda cainelui lui Pym, Tyger. 
                 Se afla ca hunt este Dirk Peters, marinar de pe Jane, care se simtea vinovat ca trebuise sa apeleze la canibalism pentru a se salva din prima expeditie. 
                   Goeleta Halbrane este distrusa de un iceberg si echipajul scapa intr-o barca , ajunge la Polul Sud si esueaza pe un tarm neospitalier., unde marinarii tradatori fura barca si fug sa se salveze. Ceilati captureaza o barca indigena care pluetea in deriva. In ea se afla Wiliam Guy si patru supravietuitori din prima expeditie. Afla povestea din gura supravietuitorilor. Fusesera atacati de salbatici in mod miselesc, dupa ce se purtasera frumos cu ei, la adapostul noptii si sunt luati sclavi. Dar cainele Tyger bolnav de turbare ii musca si salbaticii cad prada bolii. 
                              Navigand cu barca bastinasilor supravietuitorii , vechi si noi, ajung la muntele magnet, unde observa trupul lui Arthur Gordon Pym , lipit pe vecie de munte. Tot aici se afla si barca distrusa a tradatorilor. Ei fiind pe o pluta indigena fara fier, construita din materiale vegetale, scapa de pericolul muntelui magnet si navigand dinspre pol sunt salvati de o nava de pescuit.



http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/biografie-jules-verne.html



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu