marți, 5 martie 2013

Vulcanul de aur -Jules Verne


 Le Volcan d'or  este un roman scris de Jules Verne  în 1899 și modificat de fiul său, Michel Verne, în 1906. Datorită lui Piero Gondolo della Riva, o versiune nemodificată a apărut în 1989.

În 1886, data morții lui Pierre Jules Hetzel, Jules Verne este parțial eliberat de constrângerile legate de natura romanelor sale, care trebuiau să fie științifice sau geografice. El profită de nou dobândita libertate pentru a crea romane originale, satirice sau cu conținut filozofic.
Astfel, când râul Klondike este invadat în 1896 de căutătorii de aur, Jules Verne este atras de acest fenomen cu atât mai mult cu cât propriul său fiu se lansează în prospecțiuni. Dar, așa cum o demonstrează în numeroase romane ale sale, Jules Verne nu poartă în inima sa această pasiune pentru aur, pe care o consideră originea decăderii civilizației. Însă, odată cu moartea sa, Michel devine posesorul manuscriselor sale nepublicate, pe care le modifică după bunul plac înainte de ale încredința editorului. Manuscrisul Vulcanului de aur nu scapă nici el de acest tratament, iar modificările sunt destul de substanțiale după cum s-a văzut odată cu publicarea în 1989 a manuscrisului original, lucru explicabil ținând cont de pasiunea lui Michel pentru îmbogățirea rapidă.


  Vulcanul de aur - Editura Adevarul Holding, Colectia Biblioteca Adevarul, 2010
Traducator: Mariana Gabriela Anghel


 Cartea poate fi comandata de pe site-ul Editurii Adevarul sau de pe alte site-uri ale altor librarii online, eventual si in editii de la alte edituri.
Poate fi achizitionata si direct de la librariile Adevarul din orasele dumneavoastra. 


                    




Calificativ: 10
 Nota mare pentru elementele educative extrem de puternice legate de iubire, familie, o viata implinita si bazata pe principii corecte dar si pentru aventura si suspansul perfect dozate. 

    Vulcanul de aur este un roman scrisde Jules Verne in 1889 si modificat de fiul sau Michel Verne in 1906. Urmareste aventurile a doi veri canadieni, Ben Raddle si Summy Skim din Montreal, primul un inginer aventuros, al doilea o fire rustica si linistita. 
                       Viata linistita a lui Summy Skim este datapeste cap in clipa in carecei doi mostenesc o proprietate miniera din Klondike,Alaska dupa moartea   unui unchi, cautator de aur. Ben Raddle este cuprins de febra aurului si il trage cu forta dupa el si pe varul sau. 
                           Jules Verne urmareste viata mizerabila a celor cuprinsi de febra aurului dincarefoarte putini reusesc sa se imbogateasca, pe 99% asteptandu-i doar mizeria, boala si moartea in conditii ingrozitoare.Este criticata dorinta omului de a se imbogati repede si pe baza norocului care este considerata de verne o iluzie foarte periculoasa care a dus sute de mii de oameni la moarte.
                            In mijlocul acestei lumi murdare si chinuite Jules Verne creioneaza si o dubla poveste de dragoste plina de delicatete intre cei doi veri si cele doua surori frantuzoaice, scapatate, aflate si ele in cautarea unui rost in viata, Martha si Madeleine. 
                               Jules Verne face practic elogiul fie a unei vieti linistite agrare in deplina armonie cu natura cum viseaza Summy Skim fie a unei vieti antrenante depuse pe altarul stiintei cum o are Ben Raddle, in mijlocul unei Americi in plina dezvoltare industirala, tehnologica, urbana si economica, dar in nici un caz o viata precum cea a cautatorilor de aur, supusa riscului, degradarii umane, bolii si mortii. In acest sens putem spune ca este un roman educativ, moralizator si de avertizare a celor ce ar  dori sa facao astfel de alegere. 
                               Al treilea plan este cel al descrierii unui taram indepartat, greu accesibil, in careviata este grea si anume tinutul Alaska, tinut putin cunoscut la acea data si destul de putin  locuit chiarsi in zilele noastre datorita conditiilor vitrege detrai. 
                                O marturisire facutape patul de moarte de catre Jaques Laurier ii trimite pe eroii nostri in cautarea unui fabulos vulcan de aur situat pe tarmul Oceanului Arctic, dupa ce un cutremur puternic de pamant le distruge toata munca la situl lor de exploatare a aurului.
                                In expeditia lor sunt ajutati de un negru cu puteri herculaenene si de catreexperimentatul indian Naluto, fost ghid al vanatorilor si negustorilor de blanuri, precum si de Lorique, maistru minier, fidel pana la moarte celor doi veri. In cursul expeditiei lor ei se lupta cu banda condusa de doi ticalosi periculosi Hunter si Malone.
                               Jules Verne alege un final moralizator si usor satiric deoarece vulcanul de aur erupe si tot aurul se scurge in mare, ca un fel de pedepsire a lacomiei si nebuniei umane. Singura amintire care le ramane este o imensa pepita de aur dintr-un intreg munte. 
                            Prin casatoriile celor doua veri cu cele doua surori frantuzoaice Jules Verne pune accentul pe faptul ca o viata fericita de familie poate fi mai importanta decatorice alte averi fabuloase. De remarcat este ca Summy Skim cel linistit se casatoreste cu cea mai apriga dintre cele doua surori iar energicul Ben Raddle se casatoreste cu sora cealalta, o fire blanda si linisitita. Impreuna se intorc toti la ferma lor de langa Montreal. 
                            Este unul din romanele in care Jules Verne prezinta cel mai puternic idealul unei casatorii bazate pe iubire, respect intre oameni cu principii frumoase in viata in antiteza cu viata plina de riscuri, mizerie, decadere umana si moarte a celor plini de dorinta nebuneasca de a se imbogati cu orice pret, riscand totul. 

pentru elementele educative extrem de puternice legate de iubire, familie, o viata implinita si bazata pe principii corectedar si pentru aventura si suspansul perfect dozate.



  http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/biografie-jules-verne.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu