marți, 5 martie 2013

Sarpele de mare -Jules Verne

Închipuirile lui Jean-Marie Cabidoulin, tradus uneori și Șarpele de mare (în franceza Les Histoires de Jean-Marie Cabidoulin), este un roman scris de Jules Verne, publicat pentru prima dată în 1901 de Editura Hetzel.
Romanul a fost publicat în formă de foileton în Le Magasin d'Éducation et de Récréation din perioada 1 iulie-15 decembrie 1901 si ulterior intr-o editie dubla cu Satul aerian la 21 noiembrie 1901.
În acest roman, Verne intră în lumea psihozelor provocate de vechile legende când marinarul Jean-Marie Cabidoulin îngrozește echipajul balenierei Saint Enoch, povestind legenda unui șarpe de mare gigantic.

 Sarpele de mare  - Editura Adevarul Holding, Colectia Biblioteca Adevarul, 2010
Traducator: Vasile V. Rascanu

 Cartea poate fi comandata de pe site-ul Editurii Adevarul sau de pe alte site-uri ale altor librarii online, eventual si in editii de la alte edituri.
Poate fi achizitionata si direct de la librariile Adevarul din orasele dumneavoastra. 


  
Calificativ: 6
      Romanul este o aventura maritima dar si o introspectie in bestiarul marinaresc zugravind intalnirea cu o creatura mitica, sarpele de mare, care sperie pana si pe cei mai experimentati marinari. 
                          
      Sunt redate aventurile echipajului balenierei Saint-Enoch, comandată de căpitanul Bourcart. Marinarul cel mai in varsta Jean-Marie Cabidoulin bagaspaima in intreg echipajul navei cu povestile sale de groaza despre sarpele de mare care distruge navele pe care le intalneste. Romanul este si o buna reflectie asupra fricii omului de necunoscut, in care imaginatia necontrolata constituie un factor potentator. Ne gandim cam cat de cate ori mai mare ar trebui sa fie frica unor echipaje carecalatoresc in spatiul cosmic sau pe alte planete necunoscute daca simpla navigare pe planeta noastra poate provoca atat frica. 
                            In afara de elementul ce tine de imaginatie echipajul se gaseste si intr-un duel cu vasul britanic Repton, conflict care pe fondul unei vanatori slabe de balene duce chiar la conflicte fizice. Romanul descrie viata grea a marinarilorcare vanau balene si pericolele la care se expuneau. 
                          La inceput de secol XXI trebuie insa sa ne gandim la protejarea a numeroase specii de balene pentru ca si copii nostri sa le poata vedea si altfel decat in atlase zoologice sau citi despre ele in romane precum cel al lui Jules Verne.
                           Romanul lui Jules Verne ne trimite cu gandul la alt roman celebru Moby Dick al lui Herman Melville pe care vi-l recomand calduros recomand sa il cititi in completare la romanul vernian.



     http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/biografie-jules-verne.html

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu