luni, 4 martie 2013

Cele 500 de milioane ale Begumei - Jules Verne

       Les Cinq cents millions de la Bégum este un roman de Jules Verne publicat în 1879 în "Bibliothèque d'éducation et de récréation".
Așa cum s-a ulterior, romanul are la bază manuscrisul L'Héritage de Langevol al lui Paschal Grousset, un revoluționar corsican participant la Comuna din Paris, care trăia în exil în S.U.A. și la Londra  Manuscrisul a fost cumpărat de Pierre-Jules Hetzel, editorul majorității cărților lui Verne. Similitudinile dintre intriga și elementele textului original al lui Grousset și opera lui Verne nu au fost încă complet stabilite. Ulterior, Verne a mai remaniat câteva opere ale lui Grousset, publicându-le sub numele său, înainte ca revoluționarul să fie reprimit în Franta și să-i fie permisă continuarea publicării operelor sale sub propriul nume.

 Cele 500 de milioane ale Begumei - Editura Adevarul Holding, Colectia Biblioteca Adevarul, 2010
Traducator: Vasile V. Rascanu

Cartea poate fi comandata de pe site-ul Editurii Adevarul sau de pe alte site-uri ale altor librarii online, eventual si in editii de la alte edituri.
Poate fi achizitionata si direct de la librariile Adevarul din orasele dumneavoastra.



Calificativ: 10 plus
Unii l-au criticat pe Jules Verne pentru nationalismul promovat in roman, partea binelui fiind vazuta ca fiind franceza si partea rea ca fiind germana, ceea ce a fost considerata o simplificare superficiala dar din pacate realitatea crunta a dovedit ca germanii au meritat din plin aceasta etichetare si masina de razboi hitlerista poate fi asimilata orasului imaginarului profesor Schultze. Jules Verne nu a facut decat sa intuiasca perfect psihologia germana a acelor ani si sa anticipeze exacerbarea ei. Daca realitatea nu ar fi confirmat ingrijorarea lui Verne s-ar fi spus ca romanul este o satira politico-sociala cu tente comice, asa cum au considerat unii, atat de comice incat Germania nazista l-a intrecut de mii de ori pe Verne  cu umorul ei negru, mai bine zis omor decat umor. 
                 Ma vad nevoit sa ii iau apararea marelui scriitor in fata acestor critici penibile , repet , pentru ca istoria a confirmat 1000% ce a scris. Si pentru cine mai vorbeste prostii i-as aranja o calatorie in timp in Germania nazista.


  Romanul "Cele 500 de milioane ale Begumei" are la baza manuscrisul Mostenirea lui Langevol al lui Paschal Grousset, un revolutionar corsican participant la Comuna din Paris, caretraia in exil in Sua si la Londra. Manuscrisul a fost cumpărat de Pierre-Jules Hetzel, editorul majorității cărților lui Verne. Similitudinile dintre intriga și elementele textului original al lui Grousset și opera lui Verne nu au fost încă complet stabilite. Ulterior, Verne a mai remaniat câteva opere ale lui Grousset, publicându-le sub numele său, înainte ca revoluționarul să fie reprimit în Franta si să-i fie permisă continuarea publicării operelor sale sub propriul nume.      
                Actiunea are loc in America unde doctorul Sarrasin, mostenitorul a jumatate din averea Begumei, printesa indiana casatorita cu unchiul sau, oune bazele lui France-Ville, orasul ideal pentru o comunitate umana utopica. 
                Un alt savant, de origine germana, profesorul Schultze, mostenitorul celeilalte jumatati din averea printesei indiene, intemeiaza in apropiere, cu gandul de a distruge France-Ville, orasul otelului -Stahlstad, care devine o uzina de razboi si un oras inchisoare.Aici profesorul Schultze vrea sa construiasca arma secreta, un imens tun, prin intermediul careia sa distruga orasul rivalului sau. Toata esenta militarismului prusac isi gaseste aici o imagine sugestiva. Scopul profesorului Scultze este sa distruga rasele inferioare, o previziune atatde exacta, din nefericire, a viitoarei Germanii naziste. 
              
                   Profesorul Schultze vrea sa construiasca un tun gigantic  care sa poata distruge orasul France-Ville, orasul pacii si a artelor.Acum ca sa ii impacam pe germani sa nu uitam ca si Franta a dat un beligerant de talie mondiala in persoana lui Napoleon Bonaparte, care a insangerat Europa, ambii, el si Hitler, fiind distrusi de aceasi teribila iarna ruseasca. 
                  Tema construirii unor arme decisive estecat se poatede reala, caci germanii au dezvoltat cele mai performante prime submarine si avioane cu reactie militare, au dezvoltat celebrele tunuri cu care au bombardat Marea Britanie, au incercat dezvoltarea bombei atomice si a unor dispozitive inspirate din alte lumi, farfurii zburatoare. Tema crearii unor arme care sa puna in pericol insasi existenta omenirii este o tema care va fi folosita foarte mult in literatura sf, nefiind doar o caracteristica a poporului german, care a dat tonul, fiind urmati de altii si sa amintim doar bombardamentele atomice de la Hiroshima si Nagasachi, care nu au nici o justificare nici macar de 0,1% asa cum au incercat unii tembeli sa le justifice, deoarece a omori atatia civili contravine oricaror reguli ale unui razboi. Deci putem concluziona ca nu sunt neaparat germanii oaia neagra a lumii. 
                    Marcel, un inginer francez de origine alsaciana, logodnicul fiicei profesorului Sarrasin pleaca sa spioneze in orasul vecinca simplu muncitor, dar datorita talentelor si inteligentei sale, avanseaza pas cu pas, ajungand sa fie chiar secretarul si mana dreapta a profesorului Schultze. Astfel afla de planul malefic al acestuia si evadeaza pentru a ii instiinta pe cei dragi. In urma evadarii are loc o explozie in care profesorul Scultze moare, ceea ce nu a avut omenirea norocul si in cazul lui Hitler, desi cateva atentate au fost cat pe ce sa reuseasca. 
                  Dincolo de actiunea prezentata este foarte interesant de prezentat ideile care au stat la baza construirii orasului France-Ville, orasul pacii, sanatatii si al artelor, elemente de care nu tin cont aproape deloc marile orase moderne care au devenit niste orase ale competitivitatii, societatii de consum, ale stresului, ale crimelor, ale bolilor psihice, ale bolilor si ale kitschului si prostiei. 
                       In primul rand mediul inconjurator este respectat, orasul avand foarte multe spatii verzi atent calculate. Orasul este bazat pe implementarea igienei , a miscarii si a alimentatiei sanatoase, ceea ce face ca orasul imaginat in sec XIX de Jules Verne sa fie orasul ideal raw-vegan sa spunem asa al sec. XXI. Inaltimea caselor nu poate depasi doua etaje. si sunt la distante precise unele de altele, fiecare avand o gradina proprie. Orasul ne aminteste si de utopia lui Platon asupra orasului stat ideal, mai ales in ceea ce oriveste temele sociale legate de educarea copiilor dar si a adultilor, familie si studiul stiintelor si artelor.
                         De remarcat si prezentarea emotionanta a conditiilor grele de viata din orasul otelului , viata grea a minerilor asupra careia Jules Venre se apleaca cu multa compasiune, asa cum a facut si alt celebru compatriot scriitor de al sau, Emile Zola in teribilul roman naturalist Germinal, pe care il recomand cu mare caldura desi nu este sf.



  http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/biografie-jules-verne.html




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu