marți, 17 septembrie 2013

Protezozaurii - Gheorghe Paun

Protetozaurii - Gheorghe Paun- Almanah Anticipatia 1984
Premiul I la a 12 a Consfatuire a Cenaclurilor de Anticipatie, Sibiu, 1982.









Gheorghe Paun




Gheorghe Paun
Calificativ: 10 plus

    In primul rand vreau sa spun ca o sa revin cu prezentarea unei carti care pentru mine este in top zece oricand: 1984, aparuta in anul 1993. Cunoscatorii inteleg ce inseamna 1984 ceilalti sa dea cautare pe goagle sa vada.
    Dar aici povestirea sub lupa este Protezozaurii, aparuta in Almanahul Anticipatia 1984, eu  acolo am citit-o.
    A castigat Premiul I la a 12 a Consfatuire a Cenaclurilor de Anticipatie, Sibiu, 1982.

    Povestirea debuteaza abrupt cu o incercare de a modifica votul unei persoane in legatura cu kilogramele de proteze aflate in trupul unui om. Este impuscat pentru ca astfel va apela la o proteza care va mari cantitatea de proteze din corpul sau. Si cum votul acestei persoane poate fi decisiv.....
    Omul nostru a fost impuscat in ficat pentru a i se pune unul nou, artificial, care sa ii mareasca astfel cantitatea de elemente artificiale pentru a se simti amenintat de apropierea de cantitatea maxima permisa de lege. 

    Ficatul e unul performant produs de firma Krueger de numai 1 kg 300 grame dar totusi per total trecea de 11 kg si desi mai era mult pana la limita maxima de 25 kg totusi incepea sa ii fie frica.
    Adversarii limitei de 25 kg voiau sa o mareasca pentru a creste astfel profiturile firmelor care vindeau organe artificiale si proteze. Oamenii care depaseau 25 kg de artificial in corp erau dusi in niste centre speciale asemanatoare spitalelor unde asteptau sa fie nevoie de organele lor artificiale care le eray astfel luate si puse la alti oameni ce nu ajunsesera la limita de 25 kg, ceea ce insemna moartea pentru ei sau tinerea in viata cu ajutorul aparatelor in stare de leguma, pentru prelevarea ulterioara de organe, ceea ce era tot moarte de fapt.
    Cand treceai de 20kg deja o simpla cazatura putea sa iti faca probleme. 
    Un caz umoristic era cel al unui celebru fotbalist care acum isi admira fostul sau picior drept artificial aflat in posesia unui alt fotbalist, care inca nu depasise limita de 25 de kg pentru a ajunge la solduri.
    Dar cel mai rau era cazul altui om care avea o coloana de tip vechi pe care nu o voia nimeni, ca sa poata muri si el linistit, si se chinuia constient fiind, pentru ca legea nu ii permitea sa moara linisitit, atat timp cat mai erau in el elemente artificiale care puteau fi valorizate. 
    Toate acestea le afla de la asistenta tanara si sexy care il ingrijea si care ii povestea cu nonsalanta despre cazurile de la banca de organe sau de solduri a spitalului. Ea la 27 de ani avea doar 2 kg de artificial. Se intreba daca nu era si ea un spion pus sa il urmareasca si sa il sperie pentru a vedea daca isi schimba intentia de vot. 
    Cand cineva ajungea in sfarsit neeconomic, adica tinerea lui in viata costa mai mult decat posibilele beneficii era incinerat. 
    Pana si pe doctor il banuia ca ii transmitea un mesaj de amenintare. Atunci se hotaraste sa le transmita atacatorilor dovada ca a inteles si c ava vota cum trebuie. Asa ca ii spune asistentei ca acum parca intelege situatia "batranilor" si importanta modificarii legii de crestere a pragului de artificial care sa permita si celor care depasisera limita de 25 kg sa ramana inca activi in societate si sa nu fie inchisi in asa zisele banci de solduri din spitale. Trasmitand acest mesaj voia sa ii asigure pe atacatorii sai, sustinatori ai legii de marire a cantitatii de artificial din om, ca sunt sanse mari sa isi schimbe votul si ca nu e nevoie sa mai sufere inca vreo doua accidente, asa cum ii batuse apropo-ul doctorul ca ar avea nevoie ca sa depaseasca cantitatea de 25 kg si sa fie mutat la banca de organe si implicit sa nu mai aiba dreptul de vot.
    Pentru eroul nostru, Arnold, problemele incepusera cam cu 2 ani in urma cand fusese ales in Consiliul Legislativ. Fusese un ziarist tenace si norocos, se lansase in multe scandaluri de rasunet si iesise victorios din toate, cu reputatia celebra si numele celebru. Se alesese cu ceva bani, cunostinte si o lista respectabila de cuceriri numai buna pentru un burlac asa ca el.  Ajuns in Consiliul Legislativ flerul sau de ziarist il facea sa constientizeze dedesupturile multor legi si grupurile de interese pro sau contra. Cu an si ceva in urma se vorbise despre prima oara despre o posibila schimbare a legii cresterii cantitatii de artificial din fiintele umane 25-40 kg. Acest lucru ar fi insemant ca foarte multi oameni nu si-ar fi mai fi parasit posturile grase, scazand astfel oportunitatile celor tineri si naturali de a ocupa functii si de a avea castiguri mai bune. Aparea astfel o tensiune mare intre cei tineri si naturali si cei batrani si artificiali care deveneau din ce in ce mai multi.
    Arnold participase la un moment dat la o intrunire a unei organizatii secrete a tinerilor naturali si aflase ca adversarii lor le organizau celor din Consiliul Legislativ accidente, atentate si boli ca sa le creasca numarul kg artificiale in corp, in ideea ca astfel vor vota legea in favoarea batranilor artificiali de frica. Si iata chiar asta patise chiar Arnold.
    Si acum doua gloante sa il faca sa isi tradeze convingerile?
    Externat decise sa mearga acasa si sa doarma 2 zile neintors pana la votare si atunci sa voteze dupa cum avea inspiratia. Cand suna cineva la usa somnoros deschise si vazu pe paznicul de la usa secreta a barului unde se tineau intrunirile secrete ale Organizatiei Secrete a Tinerilor Naturali. Acesta ii farama picioarele si astfel ajunse intr-un spital controlat de tineri unde ii schimbara complet picioarele si ii mai si inlocuira pielea si dintii astfel ajungand la 25 de kg si un pic, fiind transferat in banca de organe a spitalului. In aceste condtii era clar ca nu mai putea vota.Cei peste 25 kg isi pierdeau automat si dreptul de vot. Asta dorisera si tinerii deoarece nu mai aveau incredere in el ca va vota asa cum gandea inainte.
    Imediat ajuns in salonul de solduri i se si lua ficatul Kruger caci se gasise imediat cumparator si era legat acum la ficatul de serviciu al bancii. Acum lumea accesibila lui se redusese la vreo 4 metri in jurul aparatului cat ii permitea firul sa se miste. Nu avea dureri de aceea era lasat deocamdata lucid.
    Dar el era optimist. Stia ca era o chestiune de cateva luni de zile pana cand batranii vor impune trecerea legii 25-40. Citea in ziare si cand afla ca legea trecuse le spuse si celor cativa lucizi din banca de organe dar in bucuria sa se misca si smulse firul care il lega la ficatul artificial al spitalului si cum toata lumea era in sala de festivitati unde se prezenta noua lege nimeni nu il salva si se stinse tocmai cand ar fi trebuit sa isi reinceapa viata.
    Considerat sinucigas Arnold a fost evocat destul de negativ intr-un necrolog din fostul sau ziar unde se preciza ca prin gestul sau egoist privase lumea de o inima de calitate si de doua picioare noi.
    Daca ar fi avut un creier artificial, din care tocmai fusesera produse primele exemplare de catre performanta firma Kruger, sigur nu s-ar fi gandit la o asemenea prostie?


    Biografie:


    Gheorghe Păun (n. 6 decembrie 1950, Cicăneşti, Argeş) este un matematician, informatician și om de cultură român, membru al Uniunii Scriitorilor și membru titular al Academiei Române.

    Școala generală în comuna natală (1957-1965), Liceul "Vlaicu Vodă" Curtea de Argeș (1965-1969), Facultatea de Matematică a Universității din București (1969-1974). A obținut doctoratul în matematică la Universitatea Bucureşti, în anul 1977, cu lucrarea "Stimularea unor procese economice prin mijloacele teoriei limbajului", având drept coordonator pe matematicianul român Solomon Marcus.
    A fost cercetător la Universitatea din București, iar din 1990 lucrează, ca cercetător I, la Institutul de Matematică al Academiei Române . Din 2003 până în ianuarie 2013 a lucrat și la Universitatea din Sevilla.
    A ținut conferințe la peste 100 de universități și a avut numeroase invitații la conferințe internaționale.
    Principalele sale domenii de cercetare sunt teoria limbajelor formale și aplicațiile sale, lingvistică computațională, calcul bazat pe ADN și calcul celular/membranar. Calculul membranar (engl. Membrane Computing) a fost inițiat de el, în 1998, aceste modele purtând numele de sisteme P (engl. P Systems, cu P de la Păun).
    Autor extrem de prolific și complex, a publicat peste 500 de articole științifice  și peste 90 de cărți: 11 cărți de matematică și informatică, 49 de volume colective editate, 5 cărți de popularizare a științei, 10 cărți despre jocuri logice, 17 cărți de literatură (SF, romane, memorii și poezie). Multe dintre cărțile sale au fost traduse în limbile japoneză, chineză, rusă, engleză, maghiară, italiană.
    Este membru în colectivele editoriale a 12 reviste internaționale și este implicat în comitetele de program și organizare a mai multor conferințe internaționale și workshop-uri.
    În prezent, este redactorul-șef al revistei lunare de cultură Curtea de la Argeș.
    În 1997 a fost ales membru corespondent, iar în 24.10.2012 a fost ales membru titular al Academiei Române
    Din 2006 este membru titular al Academiei Europei.
    Acad. Gheorghe Păun se bucură de o excepțională vizibilitate și recunoaștere internațională, opera sa având peste 12.000 de citări. Este inclus de Thompson Institute for Scientific Information, ISI, în categoria "highly cited researcher".

    Lucrări publicate

    Monografii originale de informatică (teoretică)
    • Mecanisme generative ale proceselor economice, Editura Tehnică, București, 1980
    • Gramatici matriciale, Editura Sțiințifică și Enciclopedică, București, 1981
    • Gramatici contextuale, Editura Academiei, București, 1982
    • Probleme actuale în teoria limbajelor formale, Editura Sțiințifică și Enciclopedică, București, 1984
    • Paradoxurile clasamentelor, Editura Sțiințifică și Enciclopedică, București, 1987
    • (în colaborare cu J. Dassow, Germania) Regulated Rewriting in Formal Language Theory, Akademie-Verlag, Berlin, 1989, Springer-Verlag, Berlin, Heidelberg, 1989.
    • (în colaborare cu E. Csuhaj-Varju, Ungaria; J. Dassow, Germania; J. Kelemen, Cehoslo¬vacia) Grammar Systems. A Grammatical Approach to Distribution and Cooperation, Gordon and Breach, seria Topics in Computer Mathematics, London, 1994.
    • Marcus Contextual Grammars, Kluwer, Boston, Dordrecht, London, 1997.
    • (în colaborare cu G. Rozenberg, A. Salomaa) DNA Computing. New Computing Paradigms, Springer-Verlag, Heidelberg, 1998, Springer-Verlag, Tokyo, 1999 (traducere în japoneză), Mir, Moscova, 2004 (traducere in rusă), Tsinghua Univ. Press, Beijing, 2004 (traducere în chineza simplificată).
    • (în colaborare cu C. Calude) Computing with Cells and Atoms. An Introduction to Quan¬tum, DNA and Membrane Computing Francis and Taylor, London, 2000.
    • Membrane Computing. An Introduction, Springer-Verlag, Berlin, 2002 (tradusă în chineză în 2012).
    Cărți de cultură științifică
    • (în colaborare cu C. Calude) Modelul matematic – instrument și punct de vedere, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1982.
    • Din spectacolul matematicii, Editura Albatros, București, 1983.
    • Între matematică și jocuri, Editura Albatros, București, 1986; reeditată sub titlul Jocuri și matematică, vol. I, la Editura Tehnică, București, 2000.
    • Matematica? Un spectacol!, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1988.
    • Jocuri și matematică, vol. II, Editura Tehnică, București, 2000.
    • Jocuri și matematică, vol. III, Ed. Tehnică, București, 2001.
    Cărți literare
    • Sfera paralelă, Editura Albatros, București, 1984 (povestiri).
    • Generoasele cercuri, Editura Albatros, București, 1989 (povestiri).
    • O mie nouă sute nouăzeci și patru, Editura Ecce Homo, București, 1993 (roman; traducere în engleză, Nineteen Ninety-Four, or The Changeless Change, Minerva Press, Londra, 1997, și în maghiară, 1994. Avagy a változás, amely nem változtat semmit, Ed. Pont Kiado, Budapesta, 2008).
    • Oglinzi mișcătoare, Editura Scripta, București, 1994 (roman).
    • Hotel Anghila, Editura Scripta, București, 1994 (roman).
    • Nemiloasele cercuri, Editura Meșterul Manole, Curtea de Argeș, 2004 (povestiri, selecție din Sfera paralelă și Generoasele cercuri).
    • Lotta, Editura Paralela 45, Pitești, 2005 (roman; traducere în italiană în 2013).
    • Ultima saună, Editura Dacpress, Curtea de Argeș, 2006 (roman).
    • Inscripții pe un bilet de tren, Editura Fundației Orient-Occident, București, 2007 (poeme în proză).
    • Teama de toamnă, Editura Tiparg, Pitești, 2009 (versuri).
    • De-a viața, Editura Tiparg, Pitești, 2009 (versuri).
    • Haina arlechinului/L’habit de l’arlequin, Editura Tiparg, Pitești, 2009 (volum bilingv, româno-francez, selecție din volumele anterioare și traducere de Paula Romanescu).
    • Guadalquiviria, Editura Vergiliu, București, 2009 (versuri, volum bilingv, româno-spaniol, cu traducerea în limba spaniolă de Maria Calleya).
    • Lumea văzută de un matematician, Editura Arefeana, București, 2009 (eseuri).
    • Privind peste umăr. Memorii premature, Editura Tiparg, Pitești, 2010.
    • Cactus de veghe, Editura Tiparg, Pitești, 2011 (epigrame, împreună cu caricaturi de Cucu Ureche).
    • Cărți și autori, Editura Tiparg, Pitești, 2012 (cronici de carte).
    Cărți de jocuri logice:
    • Inițiere în GO, Recoop, București, 1985 (ediția a doua – 1986, ediția a treia – 1988, ediția a patra, la Editura Tehnică, București – 2000).
    • Soluții pentru 50 de jocuri logice solitare, Recoop, București, 1987 (ediția a doua – 1989).
    • 250 de probleme de GO, Recoop, București, 1987 (ediția a doua – 1989).
    • Cartea jocurilor (coordonator și coautor), Recoop, București, 1988.
    • Jocuri logice competitive, Editura Sport-Turism, București, 1989.
    • (în colaborare cu I. Diamandi) 40 de jocuri în BASIC, Recoop, București, 1993.
    • Teoria chibritului. 234,5 probleme logico-distractive, Editura Tehnică, București, 1999.
    • Logică distractivă. 256 de probleme, Editura Tehnică, București, 2000.
    • Jocuri cu cărți, Editura Tehnică, București, 2000.
    Cărți (de informatică-matematică) editate - selecție:
    • Mathematical Aspects of Natural and Formal Languages, World Scientific Publishing, Singapore, 1994 (492 + x pagini).
    • Mathematical Linguistics and Related Topics, Editura Academiei Române, București, 1995 (364 + xii pagini).
    • Artificial Life: Grammatical Models, The Black Sea University Press, București, 1995 (276 + xii pagini).
    • (cu A. Salomaa) New Trends in Formal Languages: Control, Cooperation, Combinatorics., Lecture Notes in Computer Science 1218, Springer-Verlag, Berlin, 1997 (466 + x pagini).
    • Computing with Bio-Molecules. Theory and Experiments, Springer-Verlag, Singapore, 1998 (358 + x pagini).
    • (cu A. Salomaa) Grammatical Models of Multi-Agent Systems, Gordon and Breach, London, 1999 (372 + xii pagini).
    • (cu J. Karhumaki, H.A. Maurer, G. Rozenberg) Jewels are Forever, Springer-Verlag, Berlin, 1999 (380 + xxx pagini).
    • (cu G. Ciobanu) Foundamentals of Computing Theory ’99, Proceedings of the FCT Conf., Iași, 1999, Lecture Notes in Computer Science, 1684, Springer-Verlag, Berlin, 1999 (570 + x pagini).
    • (cu C. Calude) Finite versus Infinite. Contributions to an Eternal Dilemma, Springer-Verlag, London, 2000 (374 + x pagini).
    • (cu C. Martin-Vide) Recent Topics in Mathematical and Computational Linguistics, Ed. Academiei, București, 2000 (342 + x pagini).
    • (cu G. Rozenberg, A. Salomaa) Current Trends in Theoretical Computer Science. Entering the 21st Century, World Scientific, Singapore, 2001 (870 + x pagini).
    • (cu C.S. Calude, G. Rozenberg, A. Salomaa), Multiset Processing. Mathematical, Com¬puter Science, Molecular Computing Points of View, Springer-Verlag, Lecture Notes in Computer Science 2235, Berlin, 2001 (360 + viii pagini).
    • (cu M. Ito, S. Yu) Words, Semigroups, Transductions (Festschrift in Honour of Gabriel Thierrin), World Scientific, Singapore, 2001 (444 + xii pagini).
    • (cu G. Rozenberg, A. Salomaa, C. Zandron) Membrane Computing. International Work-shop, WMC 2002, Curtea de Argeș, Romania, August 2002. Revised Papers, Lecture Notes in Computer Science 2597, Springer-Verlag, Berlin, 2003 (437 de pagini).
    • (cu C. Martin-Vide, V. Mitrana) Formal Language Theory and Applications, Springer-Verlag, Berlin, 2004 (620 + xii pagini).
    • (cu N. Jonoska, G. Rozenberg) Aspects of Molecular Computing. Essays Dedicated to Tom Head on the Occasion of His 70th Birthday, LNCS 2950, Springer-Verlag, Berlin, 2004 (390 + x pagini).
    • (cu G. Rozenberg, A. Salomaa) Current Trends in Theoretical Computer Science. The Challenge of the New Century, Vol. I Algorithms and Complexity (664 + xii pagini), Vol. II Formal Models and Semantics (628 + xii pagini), World Scientific, Singapore, 2004.
    • (cu C. Martin-Vide, G. Mauri, G. Rozenberg, A. Salomaa) Membrane Computing, International Workshop, WMC 2003, Tarragona, July 2003, Selected Papers, LNCS 2933, Springer-Verlag, Berlin, 2004 (382 + x pagini)
    • (cu J. Karhumaki, H. Maurer, G. Rozenberg) Theory is Forever. Essays Dedicated to Arto Salomaa, on the Occasion of His 70th Birthday, LNCS 3113, Springer-Verlag, Berlin, 2004 282 + x pages).
    • (cu G. Mauri, M.J. Perez-Jimenez, G. Rozenberg, A. Salomaa) Membrane Computing, International Workshop, WMC5, Milano, Italy, 2004, Selected Papers, LNCS 3365, Springer-Verlag, Berlin, 2005 (417 + viii pagini).
    • (cu G. Ciobanu, M.J. Perez-Jimenez) Applications of Membrane Computing, Springer-Verlag, Berlin, 2006 (442 + x pagini).
    • (cu M.A. Gutierrez-Naranjo, M.J. Perez-Jimenez) Cellular Computing. Complexity Aspects, Fenix Editora, Sevilla, 2005 (296 + viii pagini).
    • (cu R. Freund, G. Lojka, M. Oswald) Proceedings of Sixth International Workshop on Membrane Computing, WMC6, Vienna, July 18–21, 2005 (540 de pagini).
    • (cu C.S. Calude, M.J. Dinneen, M.J. Perez-Jimenez, G. Rozenberg) Unconventional Computation. 4th International Conference, UC2005, Sevilla, Spain, October 2005. Proceedings, LNCS 3699, Springer-Verlag, Berlin, 2005 (268 + xii pagini; ISBN 3-540-29100-8, 77 de autori).
    • (cu R. Freund, G. Rozenberg, A. Salomaa) Membrane Computing, International Workshop, WMC6, Vienna, Austria, 2005, Selected and Invited Papers, LNCS 3850, Springer-Verlag, Berlin, 2006 (372 +x pagini; 45 autori).
    • (cu C.S. Calude, M.J. Dinneen, G. Rozenberg, S. Stepney) Unconventional Computation. 5th International Conference, UC2006, York, UK, September 2006. Proceedings, LNCS 4135, Springer-Verlag, Berlin, 2006 (268 + x pagini).
    • (cu H.J. Hoogeboom, G. Rozenberg, A. Salomaa) Membrane Computing, International Workshop, WMC7, Leiden, The Netherlands, 2006, Selected and Invited Papers, LNCS 4361, Springer-Verlag, Berlin, 2007 (556 + x pagini).
    • (cu G. Eleftherakis, P. Kefalas, G. Rozenberg, A. Salomaa) Membrane Computing, International Workshop, WMC8, Thessaloniki, Greece, 2007, Selected and Invited Papers, LNCS 4860, Springer-Verlag, Berlin, 2007 (454 + xii pagini).
    • (cu D. Corne, P. Frisco, G. Rozenberg, A. Salomaa) Membrane Computing, International Workshop, WMC9, Edinburgh, UK, Selected and Invited Papers, LNCS 5391, Springer-Verlag, Berlin, 2008 (404 + x pagini).
    • (cu G. Rozenberg, A. Salomaa) Handbook of Membrane Computing, Oxford University Press, 2010 (672 + xviii pages).
    • (cu M.J. Perez-Jimenez, A. Riscos-Nunez, G. Rozenberg, A. Salomaa) Membrane Computing, Tenth International Workshop, WMC 2009, Curtea de Argeș Romania, August 2009, Selected and Invited Papers, LNCS 5957, Springer-Verlag, Berlin, 2009 (488 + x pagini).
    • (cu M. Gheorghe, T. Hinze, G. Rozenberg, A. Salomaa) Membrane Computing. 11th International Conference, CMC11, Jena, Germany, August 24-27, 2010. Revised, Selected, and Invited Papers, LNCS 6501, Springer-Verlag, Berlin, 2010 (394 + x pagini).
    • (cu M. Gheorghe, G. Rozenberg, A. Salomaa, S. Verlan) Membrane Computing. 12th International Conference, CMC12, Fontainebleau, France, August 2011. Revised, Selected, Invited Papers, LNCS 7184, Springer-Verlag, Berlin, 2012 (372 + x pagini).
    • (cu M.A. Martinez-del-Amor et al.) Proceedings of the Tenth Brainstorming Week on Membrane Computing, Sevilla, 2012, 2 volume, Fenix Editora, Sevilla, 2012 (322 + xii, respectiv, 302 + xii pagini).
    preluare de pe
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_P%C4%83un


    Interviuri cu Gheorghe Păun

    http://istodor.ro/2011/03/gheorghe-paun-interviu-de-om-cate-pahare-de-vin-intra-intr-un-pahar-de-vin-dar-in-doua/

    http://www.centrul-cultural-pitesti.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=1007&Itemid=112


    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu