marți, 3 septembrie 2013

Minunatul Orinoco ....- Jules Verne

Minunatul Orinoco (în franceza Le Superbe Orénoque) este un roman scris de Jules Verne, publicat în Magasin d'Éducation et de Récréation între 1 ianuarie și 15 decembrie 1898, apoi în volum pe 24 noiembrie același an
  
Minunatul Orinoco- Editura Adevarul Holding, Colectia Biblioteca Adevarul, 2010
Traducator:

Cartea poate fi comandata de pe site-ul Editurii Adevarul sau de pe alte site-uri ale altor librarii online, eventual si in editii de la alte edituri.
Poate fi achizitionata si direct de la librariile Adevarul din orasele dumneavoastra. 
  
Cinci Săptămâni în balon- Editura Adevarul Holding, Colectia Biblioteca Adevarul, 2010

Traducator:










Calificativ: 7
Acțiunea romanului se petrece în Venezuela, de-a lungul fluviului Orinoco. Trei cercetători care au păreri diferite legate de locul din care izvorăște fluviul, pornesc în explorarea cursului său pentru a se lămuri cu privire la adevărul geografic.

În această călătorie sunt însoțiți de un militar în rezervă francez, sergentul Martial și nepotul său, Jean, acesta din urmă dovedindu-se în final a o femeie, Jeanne. Cei doi sunt în căutarea colonelului de Kermor, plecat de acasă cu câțiva ani în urmă și pierdut într-un naufragiu.
În timpul călătoriei, grupul se mai întâlnește cu alți doi francezi, botaniștii Germain Paterne și Jacques Helloch, care studiază flora fluviului. Călătoria plină de peripeții, în timpul căreia au loc întâlniri cu bandiți și indieni sălbatici, urmărește traseul străbătut de Alexander von Humboldt.
 După ce supraviețuiesc uneltirilor puse la cale de spaniolul Jorres împreună cu indienii quivas, membrii grupului îl întâlnesc pe colonelul de Kermor, care se dedicase unei activități de misionariat în satele din zonă, prin activitățile sale de educare.


Romanul, scris în 1894, are la bază notițele exploratorului Jean Chaffanjon, care a efectuat mai multe călătorii pe Orinoco și în acea regiune a lumii:
  • în 1884 a explorat cursul inferior al fluviului, până la confluența cu râul Meta
  • în 1885 a urcat pe râul Caura până la izvoarele sale
  • în 1886 a urcat de cursul superior al fluviului Orinoco până la Sierra Parima
 Temele Principale ale romanului:
  • Căutarea tatălui dispărut 
  • Explorarea cursului unui fluviu 
  • Cartea este un roman de formare
 Romanul este un bun prilej de descriere a naturii din America de Sud si a triburilor ce o locuiesc. De mentionat ca spre deosebire de triburile din Africa, Jules Verne acorda o mai mare sansa de dezvoltare triburilor din America de Sud datorita succesului misionarilor. Triburile africane au fost mult mai refractare la opera de civilizare pe cand cele din America de Sud au fost mult mai permeabile rezultand o dezvoltare frumoasa.

Romanul descrie si o frumoasa poveste de dragoste intre botanistul Jaques Helloch si Jeanne de Kermor, doi tineri plini de inocenta si de alte  calitati umane precum curajul, hotararea, prietenia, devotamentul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu