miercuri, 17 septembrie 2014

800 de leghe pe Amazon - Jules Verne

800 de leghe pe Amazon - Jules Verne










800 de leghe pe Amazon (în franceza La Jangada, sub-intitulat 800 lieues sur l'Amazone) este un roman de Jules Verne apărut sub formă de foileton în Magasin d'éducation et de récréation între 1 ianuarie și 1 decembrie de 1881 și apoi in volum in acelasi an. 



Povestea începe la Iquitos, Peru, unde Joam Garral este proprietarul unei ferme prospere și tatăl a doi copii, Bénito, de 21 de ani și Minha, de 17 ani, care urmează să se căsătorească cu Manoël Valdez, un medic militar brazilian. Pentru a ajunge în Belem, Brazilia, unde se află mama lui Manoël de a cărei binecuvântare au nevoie, Joam Garral decide să construiască o plută gigantică, o jangada, cu ajutorul căreia să coboare pe cursul Amazonului și să parcurgă cele opt sute de leghe care îi despart de acea localitate.
La Belém, Joam plănuiește să își repare reputația, deoarece este căutat în Brazilia pentru o crimă pe care nu a comis-o. Dovada inocenței sale stă într-un mesaj criptat aflat în posesia lui Torres, care este de acord să pledeze pentru nevinovăția lui Garral, cu condiția ca acesta să îi permită să se căsătorească cu fiica sa. Când Torres este omorât, familia Garral trebuie să alerge contra cronometru pentru a decodifica mesajul, înainte ca Joam să fie executat.
În neajutorul eroilor vine și decesul judecătorului Ribeiro, cel care îl credea pe Joam ca el e nevinovat, cu 2 zile înaintea sosirii jangadei la Manao, o lovitură de teatru obișnuită în Calatoriile Extraordinare ale lui Verne.
In cele din urma misterul este dezlegat si se dovedeste nevinovatia lui Joam Garral.

 În paralel cu intriga polițistă, romanul conține o descriere biologică și geografică a Amazonului și a țărilor pe care acest fluviu le străbate, apelând la obișnuitele acte de bravură specifice operelor verniene: atacul caimanilor, descoperirea lui Fragoso (un veritabil omagiu adus lui Figaro de Beaumarchais.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu