marți, 1 octombrie 2013

Ţinutul blănurilor - Jules Verne


Ținutul blănurilor (în franceză Le Pays des fourrures') este un roman scris de Jules Verne în 1873. El a fost serializat în Magasin d'Éducation et de Récréation între 20 septembrie 1872 și 15 decembrie 1873, fiind publicat în volum pe 13 noiembrie 1873

 Tinutul Blanurilor- Editura Adevarul Holding, Colectia Biblioteca Adevarul, 2010
Traducator:

Cartea poate fi comandata de pe site-ul Editurii Adevarul sau de pe alte site-uri ale altor librarii online, eventual si in editii de la alte edituri.
Poate fi achizitionata si direct de la librariile Adevarul din orasele dumneavoastra. 








Calificativ: 9


În 1859, locotenentul Jasper Hobson și alți membri ai Companiei din Golful Hudson primesc misiunea de a înființa un fort la nord de paralela de 70º, dincolo de cercul polar. Ei călătoresc prin Teritoriile de Nord-Vest  ale Canadei, către Capul Bathurst care pătrunde în Oceanul Arctic.
Zona în care ajung este foarte bogată în animale și resurse naturale, iar Hobson și însoțitorii săi pun aici bazele fortului pe care îl numesc Fortul Speranței. Totul pare a merge perfect, până când producerea unui cutremur pare să dea peste cap legile fizicii: o eclipsa totala de Soare se dovedește a fi doar una parțială, iar mareea nu mai este percepută.
În cele din urmă, ocupanții Fortului Speranței își dau seama de faptul că acest cap ales de ei nu este format din pământ, ci este un aisberg pe care cutremurul l-a separat de pamantul de care se prinsese și acum plutește în derivă spre sud. Hobson face măsurători zilnice pentru a stabili poziția aisbergului, ale cărui dimensiuni se reduc continuu din cauza pătrunderii în zone cu apă mai caldă.


După ce traversează Stramtoarea Martini, aisbergul ajunge la o ultima insulă din Aleutine, Blejnic. Pescarii indigeni îi ajută să se salveze și, de pe acea insulă, toți ocupanții fortului călătoresc către New Arkhangelsk, revenind apoi acasă.
 Romanul reda foarte puternic lupta pentru supraviețuire într-un mediu extrem (care se apropie mult de cea din romanele Capitanul Hatteras, O insula misterioasa și O iarna printre ghetari).
Marele pariu redat in carte este puterea unui grup unit de oameni de calitate care reusesc sa se inteleaga, sa se sprijine si sa nu isi piarda cumpatul in conditiile claustrofobice ale unei ierni foarte grele, intai pentru faptul ca erau inchisi in casa si apoi ca erau prizonierii unui aisberg plutitor prin tinuturi necirculate.
Alte teme prezente in roman sunt importanța studiului astronomiei (prin Thomas Black, care se apropie de personajul Palmyrin Rosette din Hector Sevardac), simțul familiei (prin exemplul clanului Mac Nap) și rolul important al religiei în momentele dificile (scena lecturii din Biblie)ba chiar spun unii chiar ideea homosexualităţii  feminine (raporturile ambigui întreținute de Paulina Barnett cu servitoarea sa, Madge).


 http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/biografie-jules-verne.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu