joi, 3 octombrie 2013

Mathias Sandorf - Jules Verne

Mathias Sandorf este un roman de Jules Verne apărut în 1885. Înaintea publicării în volum pe 19 noiembrie, opera a fost difuzată sub formă de foileton în Le Temps între 16 iunie și 20 septembrie 1885. Ea îi este dedicată postum lui Alexandre Dumas tatăl, cel care a scris Contele de Monte-Cristo în 1844. În ciuda diferențelor dintre ele, cele două romane prezintă elemente comune: ungurul Mathias Sandorf evadează dintr-o închisoare austriacă, se îmbogățește și se răzbună pe diferitele persoane a căror victimă a fost. Cele 111 ilustrații prezente în roman îi aparțin lui Benett.

Mathias Sandorf - Editura Erc Press
Traducator:









Calificativ: 10
Am acordat calificativul 10 pentru ca este un roman de aventuri scris intr-un stil alert si foarte bine inchegat, cu personaje realizate in tuse ferme.


În anul 1867, în Trieste, Sarcany și Zirone, doi oameni fără căpătâi, interceptează un mesaj codificat atașat de piciorul unui porumbel. Prin intermediul acestuia, ei descoperă un complot pentru eliberarea Ungariei de sub jugul austriac și, cu ajutorul bancherului Silas Toronthal, îi predau pe conspiratori pe mâinile poliției, intrând astfel în posesia unei recompense grase.
Conducătorii conjurației, bogatul conte Mathias Sandorf, Ștefan Báthory (aparținând celebrei familii Bathory) și Ladislau Zathmar, sunt judecați și condamnați la moarte. Cei trei încearcă să evadeze din închisoare folosind firul unui paratrăznet, dr Zathmar este prins. Sandorf și Bathory găsesc adăpost în casa pescarului Ferrato, dar sunt denunțați de spaniolul Carpena, dornic să primească o recompensă. Báthory e prins și executat împreună cu Zathmar, dar Sandorf se aruncă în valuri și se crede că a murit, lucru pe care el îl folosește în avantajul său, construindu-și o identitate secretă. Grație talentelor sale de medic și hipnotizator el devine celebru în Asia Mica și în nordul Africii, îmbogățindu-se și cumpărând insula libiană Antekirtta, de la care își ia numele de doctorul Antekirtt.
La cincisprezece ani de la execuția celor doi conspiratori, doctorul Antekirtt îi întâlnește la Raguza pe fiul lui Ștefan Báthory, Petru - care locuiește cu mama lui și cu bătrânul servitor al contelui Zathmar, Borik - pe bancherul Silas Toronthal și pe doi saltimbanci francezi, Pescade și Matifou, ultimii doi devenind parte a grupului care îl însoțește pe doctor. Petru este îndrăgostit de fata lui Silas, Sava, dar aceasta este promisă lui Sarcany, care își rănește de moarte contracandidatul la inima fetei. Doctorul Antekirtt îi salvează viața, dar lasă impresia tuturor celorlalți că tânărul a murit, făcându-l astfel părtaș la acțiunea sa de răzbunare a evenimentelor trecute. Cu puțin timp înainte să se mărite cu Sarcany, Sava află că nu este fiica naturală a lui Silas, ceea ce o determină să refuze căsnicia.
Între timp, Sandorf dă de urma copiilor pescarului care îl ajutase în trecut, Ferrato și, cu ajutorul lor, ajunge la trădătorul Carpena și la Zirone. Acesta din urmă a adunat o bandă cu care pradă teritoriul Siciliei, pe care doctorul Antekirtt și companionii săi o dau pe mâna poliției. Zirone este ucis de Matifou, iar Carpena este condamnat la închisoare pe viață, însă doctorul reușește să îl elibereze, folosindu-se de el pentru a lua urma celorlalți complici ai trădării.
Sarcany îl aduce pe Silas la sapă de lemn și se pregătește să îl ucidă, dar Pescade și Matifou îl salvează pe bancher în ultima clipă, predându-l lui Sandorf. Contele află unde o ține Sarcany ascunsă pe Sava și pleacă în căutarea ei, animat de un nou avânt: a aflat că ea este în realitate fiica lui, răpită pe când era foarte mică. Sarcany forțează căsătoria cu ea pentru a pune mâna pe partea de avere a contelui Sandorf care îi va reveni ei la majorat și este ajutat în demersul său de o bandă de răufăcători arabi. Pescade și Matifou sunt din nou decisivi în aranjarea evadării fetei, care e dusă pe insula Antekirtta. Sarcany conduce tâlharii arabi într-o invazie asupra insulei, dar apărarea acesteia este bine pusă la punct și face față cu brio. Sarcany este capturat, iar contele Mathias Sandorf poate să se răzbune în sfârșit pe cei trei trădători care au dus la moartea tovarășilor săi. În final, Petru și Sava se căsătoresc.



 http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/biografie-jules-verne.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu