marți, 11 iunie 2013

Ocolul Pamantului in 80 de zile -Jules Verne

Le tour du monde en quatre-vingts jours este un roman clasic de aventuri scris de Jules Verne, publicat pentru prima dată sub formă de serial în Le Temps, între 6 noiembrie și 22 decembrie 1872 și publicat în volum în 1873 În poveste, londonezul Phileas Fogg, care și-a angajat recent un nou valet, pe francezul Passepartout, face un pariu cu prietenii săi din Reform Club că poate să facă ocolul pământului în 80 de zile.
Această călătorie extraordinară are la bază revoluționarea transporturilor, eveniment care marchează Secolul al XIX - lea și inceputul revolutiei industriale. Apariția noilor modalități de transport (calea ferata, vaporul cu aburi) și deschiderea Canalului Suez în 1869 au scurtat distanțele, prin intermediul timpului necesar parcurgerii lor.

Ocolul Pamantului in optzeci de zile - Editura Adevarul Holding, Colectia Biblioteca Adevarul, 2010
Traducator: Andreea Dumitrache

Cartea poate fi comandata de pe site-ul Editurii Adevarul sau de pe alte site-uri ale altor librarii online, eventual si in editii de la alte edituri.
Poate fi achizitionata si direct de la librariile Adevarul din orasele dumneavoastra. 



Calificativ:

  • 1 - Extremely poor. One of the worst titles ever written.
  • 2 - Very bad, with minor redeming characteristics.
  • 3 - Bad.
  • 4 - Below average.
  • 5 - Slightly below average.
  • 6 - Slightly above average.
  • 7 - Above average.
  • 8 - Good; recommended.
  • 9 - Very good, but not quite perfect.
  • 10 - Excellent. One of the best titles ever writen. 

Ocolul Pământului în 80 de zile  este un roman clasic de aventuri scris de Jules Verne, publicat pentru prima dată sub formă de serial în Le Temps, între 6 noiembrie și 22 decembrie 1872 și publicat în volum în 1873. În poveste, londonezul Phileas Fogg, care și-a angajat recent un nou valet, pe francezul Passepartout, face un pariu cu prietenii săi din Reform Club că poate să facă ocolul pământului în 80 de zile.
Londonezul Phileas Fogg este un englez tipic, omul ceas, a carui viata se desfasoara dupa un program strict si minutios respectat. Emotiile, daca exista, nu au loc intr-o astfel de viata. Nu este casatorit, nu are nici o ruda sau nu se stie nimic, nimeni de fapt nu stie nimic despre familia lui doar ca este suficient de bogat pentru a face parte dintr-unul din cluburile de vaza ale Londrei. Pentru a arata cat de riguros este domnul Fogg putem spune doar ca și-a concediat valetul pentru că i-a adus apa de ras la temperatura de 84 de grade Fahrenheit, în loc de 86. Astfel domnul Fogg îl angajează pe francezul Passepartout, care are în jur de 30 de
Aceast roman a fost scris ca un pretext pentru a glorifica realizarile stiintifice ale epocii  care duc revoluționarea transporturilor, eveniment care marchează Secolul al XIX-lea și începutul revoluției industriale. Apariția noilor modalități de transport (calea ferată, vaporul cu aburi) și deschiderea canalului Suez în 1869 au scurtat distanțele, prin intermediul timpului necesar parcurgerii lor.
a Reform Club, Fogg se angajează într-o discuție cu privire la un articol din Daily Telegraph, care prevede faptul că deschiderea unui nou tronson de cale ferată în India face posibilă călătoria în jurul lumii în 80 zile. El face pariu pe 20.000 de lire sterline cu colegii săi de la Reform Club că va face ocolul lumii în acest interval de timp. Însoțit de valetul Passepartout, el pleacă cu trenul din Londra la 8:45 PM, pe 2 octombrie 1872, întoarcerea la Reform Club fiind stabilită pentru 21 decembrie 1872.
Ironia face ca francezul care avusese pana atunci o viata zbuciumata sa se prezinte la dl. Fogg tocmai pentru a incepe o noua viata linistita si tihnita. Dar nu va avea parte de asa ceva deoarece chiar din prima zi se vede angajat in calatoria nebuneasca a stapanului sau. 

Itinerariul propus este urmatorul :

De la Londra la Suez Cu trenul și vaporul 7 zile
De la Suez la Bombay Cu trenul 12 zile
De la Bombay la Calcutta Cu trenul 4 zile
De la Calcutta la Hong Kong Cu vaporul 13 zile
De la Hong Kong la Yokohama Cu vaporul 6 zile
De la Yokohama la San Francisco Cu vaporl 22 zile
De la San Francisco la New York Cu trenul 7 zile
De la New York la Londra Cu vaporul și trenul 9 zile
Total 80 zile

Fogg și Passepartout ajung la timp la Suez. În timp ce se îmbarcă pe vaporul din Egipt sunt urmăriți de un detectiv al Scotland Yardului, pe nume Fix, trimis de la Londra în căutarea unui hoț care a spart Banca Angliei.
Deoarece că Phileas Fogg se aseamănă cu spărgătorul căutat de Fix, pentru care el nu are mandat de arestare, Fix se îmbarcă la bordul vaporului de Bombay, în urmărirea lui. În cursul călătoriei, Fix se împrietenește cu Passepartout, fără să-și dezvăluie identitatea. Pe timpul voiajului, Fogg îi promite inginerului vasului o mare recompensă dacă ajunge la Bombay mai devreme. Ei ajung cu două zile înainte de termen.

Cu două zile câștigate, Fogg și Passepartout merg cu trenul de la Bombay până la Calcutta; Fix îi urmărește în continuare. După ce află că nu a fost finalizată construcția căii ferate, ei sunt obligați să parcurgă restul drumului până la Calcutta pe un elefant, pe care Phileas Fogg îl achiziționează la prețul de 2.000 de lire sterline.

În timpul călătoriei întâlnesc o procesiune locala în care Aouda, o tânără femeie Parsi, este condusă la un sanctuar unde urmează să fie arsă pe rug a doua zi de brahmani, dupa moartea sotului ei, un batran bogat cu care fusese casatorita de familie impotriva vointei sale. Fogg decide să-i salveze viața, căci tânăra fusese în mod evident drogată cu fum de opiu și de cânepă și astfel ea nu mergea de bună voie și nesilită de nimeni la rug. Ei urmăresc procesiunea de la templu, iar Passepartout ia în secret locul răposatului soț al Aoudei pe rugul de înmormântare, în ajunul zilei de sacrificiu. În timpul ceremoniei, el se ridică de pe rug, sperie preoții și o răpește pe tânăra femeie. Ca urmare a acestui incident, Fogg pierde cele două zile avans, dar nu regretă acest lucru. Cu prilejul acestui fapt francezul se convinge ca stapanul sau o avea o inima precum un ceas dar macar e un ceas in forma de inima.

O iau pe tanara pana in  Hong Kong, dar aici Aouda află că ultima sa rudă s-a mutat în Olanda, iar Fogg decide să o ia cu el în Europa. În același timp, în continuare, fără un mandat de arestare, Fix vede Hong Kong-ul ca fiind ultima lui șansă de a-l aresta pe Fogg pe teritoriu britanic. Pentru a preveni ca Passepartout să îl informeze pe stăpânul său cu privire la plecarea prematură a vaporului care va pleca în aceeași seară, Fix îl îmbată și droghează pe acesta cu fum de opiu. Cu toate acestea, Passepartout reușește să prindă vaporul de Yokohama, dar uită să îl informeze pe domnul Fogg.

Fogg descoperă a doua zi că a pierdut vaporul și se duce în căutarea unei alte nave, care să-l ducă la Yokohama. El găsește o barcă-pilot cu care, în compania Aoudei, merge până la Shanghai. De la Shanghai pornesc în călătorie prin China, găsind în cele din urmă la un vapor care îi duce la Yokohama. La Yokohama îl caută pe Passepartout, pe care îl găsesc într-un circ, încercând să-și câștige banii pentru călătoria spre casă.

De la Yokohama traversează Pacificul până la San Francisco. Fix îi promite lui Passepartout că acum, după ce au părăsit teritoriul britanic, el nu va mai încerca să îl întârzie Fogg, ci mai degrabă îl va sprijini să ajungă înapoi în Marea Britanie cât mai repede cu putință. La San Francisco, ei iau un tren până la New York, unde află că vaporul transatlantic care trebuia să îi ducă în Marea Britanie a plecat deja.

Fogg pornește să caute o alternativă pentru traversarea Atlanticului. El găsește un mic vas, cu destinația Bordeaux, iar căpitanul refuză să îi ducă la Liverpool, Fogg acceptând să meargă în Franța. După plecare, el mituiește echipajul să se răscoale și schimbă cursul pentru Liverpool. Mergând tot timpul cu toată viteza, barca rămâne fără combustibil. Fogg cumpără vasul la un preț foarte mare de la căpitan, apoi ordonă echipajului să ardă toate piesele din lemn pentru a avea combustibil.

Nava ajunge la Queenstown, în Irlanda, apoi călătorii merg spre Londra prin Dublin și Liverpool. Fix obține în sfârșit un mandat de arestare pentru Fogg și îl închide pe acesta pentru o scurtă perioadă de timp. Aflând ulterior că hoțul de la bancă fusese prins cu trei zile în urmă la Edinburgh, îl eliberează pe Fogg. Însă Fogg a pierdut deja trenul și se întoarce la Londra cu cinci minute întârziere, fiind sigur că a pierdut pariul.

A doua zi, în casa lui din Londra, el își cere scuze Aoudei pentru că a adus-o cu el, deoarece acum e sărac și nu are cum să o susțină financiar. Aouda îi mărturisește că îl iubește și îl cere de soț, iar Passepartout este trimis să cheme preotul. De la preot, Passepartout află că, datorită faptului că au călătorit spre est (adică spre răsăritul soarelui), au câștigat o zi întreagă: acum nu e duminică, așa cum credeau ei, ci doar sâmbătă.

Passepartout îi comunică lui Fogg acest lucru și pornesc imediat spre Reform Club, ajungând tocmai la timp pentru a câștiga pariul. Fogg se căsătorește cu Aouda și călătoria în jurul lumii se termină cu bine.
Daca pe parcursul romanului Phileas Fogg nu isi dezvaluie sentimentele, aratand in schimb in anumite momente ca este un om cu inima mare la final se umanizeaza aratand ca de fapt nici el nu fusese insensibil la frumusetea tinerei Aouda si mai ales la frumusetea caracterului acesteia si ca intr-adevar era si el indragostit de aceasta in secret. 

Putem concluziona ca portretul zugravit in roman de catre un scriitor francez este flatant pentru un englez, care este aratat ca fiind altruist, perseverent si mai ales capabil de a iubi.



 http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/biografie-jules-verne.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu