marți, 11 iunie 2013

Goana dupa meteor - Jules Verne

La Chasse au météore este un roman scris de Jules Verne. Romanul a fost scris în 1901, dar a fost publicat în 1908, după moartea autorului, fiind unul dintre cele 7 romane postume care au fost modificate semnificativ de fiul romancierului, Michel Verne.


Goana dupa meteor -Editura Adevarul Holding, Colectia Biblioteca Adevarul, 2010
Traducator: Gellu Naum

Cartea poate fi comandata de pe site-ul Editurii Adevarul sau de pe alte site-uri ale altor librarii online, eventual si in editii de la alte edituri.
Poate fi achizitionata si direct de la librariile Adevarul din orasele dumneavoastra. 






Calificativ: 9

Goana dupa meteor este un roman scris de Jules Verne in anul 1901, dar a fost publicat in 1908, dupa moartea scriitorului, fiind unul din cele 7 romane postume modificate de fiul sau, Michel Verne. 
În orașul Whaston, situat în Virginia, Statele Unite ale Americii, pe malul drept al râului Potomac, astronomul amator Dean Forsyth trăiesteîmpreună cu menajera sa, Mitz si cu nepotul său, Francis Gordon, care este îndrăgostit de Jenny Hudelson, fiica medicului Sydney Hudelson. Într-o zi, Forsyth descoperă un meteorit nou cu ajutorul asistentului său, Omikron și scrie despre acest lucru observatorului din Pittsburg, Pennsylvania. La rândul său, Hudelson descoperă și el meteorul, despre care scrie observatorului din Cincinnati, Ohio.
De aici se naste o rivalitate puternica intre cei doi fosti prieteni, mergand pana la ruperea logodnei dintre cei doi tineri, nepotul lui Dean Forsyth si fiica doctorului Hudelson.


Prin intermediul presei, în mijlocul populației se răspândește teama căderii pe pământ a meteorului. Forsyth și Hudelson susțin fiecare că ar fi descoperitorul corpului ceresc. Orasul se imparte in doua tabere fiecare organizand mitinguri de sustinere a favoritlor, intretinand astfel nebunia si rivalitatea dintre cei doi americani orgoliosi si trasniti.
Cand oamenii de stiinta profesionisti dezvalui ca meteoritul este din aur cotele nebuniei iau proportii alarmante. Dar meteoritul nu pare a dori sa coboare, avand o orbita precum un satelit.  
 Acest lucru îl determină pe francezul Zéphyrin Xirdal să construiască un aparat cu care atrage meteorul spre un teren cumpărat împreună cu unchiul său, bancherul Robert Lecœur, în vecinătatea localității Upernavik din Groenlanda.
Fara a se sti acest lucru se infiinteaza o comisie internationala in SUA prin care marile tari isi doresc sa puna mana pe averea fabuloasa. Cand savantii calculeaza si afla ca meteoritul va cadea in Groenlanda are loc o mare dezamagire pentru marile tari care sperau sa cada pe teritoriul lor. Nici nu iau in seama scrisoarea anonima primita la Comisie in care li se atragea atentia ca meteoritul va cadea pe o proprietate privata. 
Dupa ce meteoritul cade intr-adevar langa Upernavik, la cativa metri de tarmul marii marile puteri trimit nave de razboi cica pentru a proteja Groenlanda pentru a nu fi furata, dar cu gandul evident de a isi insusi cu forta bogatia fabuloasa. 
Zephyrin Xirdal vazand la ce nebunie a dus incercarea sa, facuta mai mult din dorinta de a vedea daca se poate din punct de vedere stiintific decat pentru a se imbogati, vazand ca e posibil un conflict international militar, vazand ca buni prieteni s-au invrajbit tarand si niste tineri nefericiti in ura lor si distrugandu-le vietile, foloseste acelasi aparat si arunca in mare meteoritul punand astfel capat isteriei internatioanale am putea spune si redand celor doi tineri fericirea. 
In plus deja unchiul lui cumparase 50% din actiunile minelor de aur din lume ceea ce ii facea sa fie extraordinari de bogati oricum.

Nave americane, britanice, franceze, germane, japoneze, daneze, italiene, spaniole, argentiniene și olandeze pornesc spre Groenlanda, cu scopul de a pune mâna pe prețiosul meteor în numele guvernului țării de care aparțin. Conflictul mondial este evitat în ultima clipă, meteorul incandescent alunecând în apă, unde explodează. Forsyth și Hudelson se împacă în cele din urmă, consimțind la căsătoria dintre Francisc Gordon și Jenny.

 http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/biografie-jules-verne.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu