marți, 12 noiembrie 2013

Gestul care.... - Vladimir Colin, Almanah Anticipatia 1984

Gestul care - Vladimir Colin, Almanah Anticipatia 1984

Vladimir Colin










Calificativ: 6


Povestirea "Gestul care" aduce in atentie o idee, pe acea vreme mai putin vehiculata, dar acum as spune poate excesiv uzitata de toti ciudatii, sarlatanii si credulii cu channeling si alte mambo jambo new age sau mai degraba dupa new age deja.  Ideea este aceea ca totul in univers este interconectat si cu aplicatie pe planeta noastra orice gest marunt, banal al cuiva poate avea implicatii devastatoare in alta parte de pe planeta. De exemplu o floare rupta in Franta la Paris poate provoca un eveniment precum ar fi acela ca lapon sa fie mancat de un urs polar sau nu stiu ce face unul din insulele Tonga si in Romania apare un politician cinstit. Asta e imposibil chiar si pentru un magician precum Vladimir Colin.
Mie ideea mi se pare aberanta, exagerata si folosita de tot felul de sarlatani new age acum. De aceea nici povestirea nu m-a impresionat. Poate la vremea aceea in comunism cand totul era programat acest element de neprevazut ce nu putea fi controlat, tinand de instante subtile, neintelese, putea sa fie chiar sa spun asa datator de speranta. 
Oricum registrul in care am citit si inteles eu povestirea cred ca e departe de ceea ce a simtit autorul. Eu am vazut in povestire efectiv dezvoltarea procesului de nebunie culminand cu moartea a unui om. Ceea ce ni se poate intampla tuturor. 
Ruperea granitelor dintre real si nebunie mi s-a parut realizata cu maiestrie, chiar m-am gandit ce poti face daca patesti asa ceva si incepi sa ai tot felul de idei tampite prin cap, cum ca orice gest banal al tau ar putea produce efecte necalculabile undeva pe planeta. Dar slava domnului, alta idee ciudata, actiunile mele aberante nu vor produce efecte prin Tonga sau Vanuatu ci direct asupra distinsei mele persoane dupa principiul popular: "Unde nu-i cap e vai de picioare"


Biografie Vladimir Colin: 
sursa
 http://ro.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Colin

Vladimir Colin (pe numele real Jean Colin; n. 1 mai 1921, Bucuresti, d. 6 decembrie 1991, București) este considerat a fi cel mai important scriitor român de literatură stiintifico-fantastica și fantastica . Operele lui imaginare formează o impresionantă colecție europeană și sunt cunoscute pe mai multe continente.

Fiul lui Lazăr Colin, funcționar, și a Ellei (n. Pauker) a crescut într-o familie de evrei emancipați. Liceul Cantemir Vodă, Facultatea de Litere abandonată după un an deoarece timpul îi era acaparat de activitatea politică de activist al Comitetului Central al UTC. Ulterior a fost redactor pe la mai multe reviste, la Revista literară, Flacăra, secretar general de redacție la Viața românească.

A fost căsătorit cu poeta Nina Cassian, apoi cu graficiana Marcela Cordescu care i-a ilustrat câteva din cărțile pentru copii (Basmele omului și Legendele țării lui Vam).


Operă literară

A debutat cu un volum de Basme, în 1953, care a obținut Premiul de Stat.. Au urmat apoi volumele de literatură fantastică Legendele țării lui Vam (1961) și de literatură științifico-fantastică A zecea lume, Pentagrama, !967, Un pește invizibil și douăzeci de povestiri fantastice, 1970, Imposibila oază, 1984. A excelat în genul science fantasy și a obținut trei premii Eurocon, o performanță de neegalat pentru un autor din România. Printre operele din acest gen se numără și volumele de povestiri Viitorul al doilea, Dinții lui Cronos sau mini-romanul Babel.
A scris romane fantastice, romane stiintifico-fantastice (așa cum ar fi A zecea lume și Babel), basme, volume de povestiri științifico-fantastice și o carte de fantezie istorică, Legendele țării lui Vam. Aceasta a devenit cartea sa cea mai cunoscută, fiind editată și tipărită în Spania și Franța în volume de benzi desenate avându-l ca desenator pe cunoscutul artist sârb Igor Kordev. Editura Nemira i-a republicat cărțile într-o serie de autor Vladimir Colin, aducându-i un omagiu postum. A scris foarte multe basme moderne sau literatură de popularizare pentru copii.

Premii literare


  • Premiul Asociației scriitorilor pentru vol. Capcanele timpului în 1972, Dinții lui Cronos, 1975
  • Trei premii Eurocon conferite la reuniunile Societății Europene de Science Fiction, S.E.S.F.,
  • Medalia de aur la Poznan, Polonia,
  • Premiul Europa pentru cel mai bun roman acordat vol. Babel, 1978
  • Marele premiu la San Marino pentru Opera Omnia, etc.

Selecție din operele publicate


  • Basme, 1953
  • Zece povești pitice, 1957
  • Basmele Omului, 1958
  • Legendele țării lui Vam. O mitologie a omului, 1961
  • Povestea scrisului, 1966,
  • A zecea lume, 1964
  • Pentagrama, 1967
  • Un pește invizibil și douăzeci de povestiri fantastice, 1970
  • Capcanele timpului, 1972
  • Dinții lui Cronos, 1975
  • Grifonul lui Ulise, 1976
  • Babel, 1978
  • Timp cu călăreț și corb, 1979,
  • Imposibila oază, povestiri fantastice, 1984
  • Xele, motanul din stele, 1984

Antologator

A alcătuit o antologie a literaturii de anticipație franceze, Un pic de neant. O antologie a anticipației franceze contemporane, 1970

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu