vineri, 26 aprilie 2013

Viziunea TOTI SUB SOARE a Printului Cyron.....viziunea pacii si a dezvoltarii versus viziunea razboiului si a distrugerii - Hartile Prevestitoare, vol 2 al Trilogiei Marilor Descoperiri ..... - Michael A. Stackpole









Printul Pyrust intra in capitala Moriande cu armata sa fara a intampina nici o rezistenta si se intoarce astfel in pozitii de forta unde, nu cu multa vreme in urma, pasise aproape ca un vasal in fataPrintului Cyron. Planul sau este sa il ucida pe acestasi apoi sa se deplaseze in sud cu toate fortele, deseiene, helosundiene si naleniene ale Contelui Vroan pentru a opri invazia ce ameninta imperiul, acum imperiul sau.
Il priveste cu dispret pe Printul Cyron ca fiind un rege slab care nu a stiut sa faca fata in situatii de criza, uitand ca acesta pe timp de pace dezvoltase calatoriile si comertul care dusesera la bogatia Nalenyrului pe care punea el mana acum.


Printul Cyron ii si raspunde la reprosurile sale in acest sens:
"Daca asta-i tot ceea ce intelegi frate, atunci nu ai priceput nimic. Percepi cele 9 regate ca pe un Imperiu ce necesita reunificarea.
Dar eu am vazut mai departe. Uniti ca popoare, in contact cu restul lumii, am putea invata si instrui. Am putea face caviata sa fie mai buna. Razboiul doar distruge si nu construieste.
Doar atat te rog .... sa nu distrugi mai mult decat poti sa reconstruiesti."
Pyrust se opri o clipa, ingaduindu-si sa cantareasca vorbele lui Cyron. Sperase ca el sa nu se milogeasca pentru a-i fi crutata viata si era multumit ca nu facea asta. Il surprinse, pe de alta parte, ca ii oferea sfatul.
SI-A ACCEPTAT MOARTEA , INSA DORESTE CA VISUL SA II SUPRAVIETUIASCA.

Nazuintele lui il surprindeau pe Pyrust. Vazuse doar fragmente. si , pe cand calarea spre turn spre a il ucide, il considera un nevrednic. Adevarul era ca viziunea lui Cyron dincolo de Imperiu era o batjocura la adresa miopiei lui Pyrust. Privise intotdeauna Imperiul ca pe un Imperiu.
DAR LA CE MI-AR FOLOSI SA-MI VAD NUMELE PE MONUMENTE CARE AR FI ZDROBITE DACA IMPERIUL NU AR FI SUSTINUT ?
DEZVOLTAREA E TOT CEEA CE L-AR PUTEA SUSTINE.
SOLDATII SUNT CAPABILI SA-L PAZEASCA SI SA-L PASTREZE , DAR NU SA IL DEZVOLTE.
RAZBOIUL NU POATE DUCE O CULTURA SPRE UN VIITOR PASNIC.

-Am sa tratez sugestia ta cu sinceritate si-o voi analiza, spuse printul Pyrust cu o inclinare a capului.

-Multumesc, zise Cyron, imitandu-i gestul.

-Ti-as cruta viata pentru valoarea ideilor tale , frate, dar ai deveni sprijinul opozitiei. "

Insa un eveniment surprinzator il opreste pe Printul Pyrust sa il omoare pe Printul Cyron, respectiv intrarea Doamnei de Jais si Jad in sala tronului, care ii spune direct lui Pyrust ca ea este Imparateasa Cyrsa si ca ordinul ei este sa nu il omoare pe Cyron.


Aceasta viziune a Printului Cyron ne aminteste tuturor de viziunea primului imparat al Imperiului Chinez, care reuseste sa uneasca toate triburile chineze si luptatorul care ar fi putut sa il omoare alege sa nu o faca, ceea ce constituie o tradare in fata tribului sau, dar el a inteles mesajul Imparatului pentru el

TOTI SUB SOARE.

Adica toti uniti, nu mai e nevoie de razboi si pot trai pasnic fara alte mii si mii de morti fara oprire, caci atata vreme cat o moarte se cere razbunata de alta acest cerc vicios al suferintei si distrugerii nu va putea fi oprit niciodata.
Si acel luptator intelege si il opreste.

Printul Cyron isi dovedeste inca o data viziunea, la fel cum isi dovedise si umanitatea atunci cand ii oferise grane adversarului sau pentru a nu ii muri poporul de foame.

Este o lectie pe care o da Michael A. Stackpole tuturor conducatorilor lumii, dar cati oare il citesc , de fapt este o invatatura pentru noi toti cei care il citim, pentru ca sa stim sa participam la construirea unei lumi mai bune daca avem prilejul.
Speranta este tot la cei mici care pot face lucruri mari, dar pornind de la transformarile mici din viata personala.
Adevarata revolutie este dupa cum bine spune originalul ganditor Jiddu Krishnamurti, REVOLUTIA INTERIOARA INDIVIDUALA.

DOAR CAT MAI MULTE DIN ACESTE REVOLUTII POT SCHIMBA CU ADEVARAT LUMEA , NU REVOLUTIILE POLITICO-SOCIALE.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu