Flashforward
1999
Flashforward (jun 1999, Robert J. Sawyer, publ. Tor)
Castiga in 2000 premiul Aurora pentru cel mai bun roman scris in limba engleza.
Tot in 2000 este nominalizat la Premiul Hugo pentru cel mai bun roman, fiind aproae sa intre printre romanele finaliste.
In 2001 intra in nominalizarile preliminare la Premiul Nebula
In limba romana : Flashforward - Editura Leda (Grupul Editorial Corint), 2011
Traducere: Ana Veronica Mircea
O puteti achitiona online de aici chiar si cu o reducere importanta
http://www.librariaonline.ro/beletristica/literatura_universala/proza_diversa/flashforward-sawyer_robert_j-p10036956
Robert J. Sawyer b. 1960 |
Calificativ: 9
Am vrut initial sa acord calificativul 8 dar romanul este scris intr-un ritm alert care captiveaza si nu m-am putut opri sa nu ma intreb cum ar fi sa treci prin asa ceva in care sa vezi ca viitorul nu iti rezerva implinirea viselor tale sau ca, de exemplu, iubirea de acum se va transforma intr-o casnicie ratata sau ca vei fi deja mort desi esti destul de tanar
Flashforward (1999) (titlu original Flashforward) este un roman science-fiction al scriitorului canadian Robert J. Sawyer. El a stat si la baza serialului de televiziune din 2009 FlashForward.
Acțiunea se petrece în anul 2009. La CERN se efectuează un experiment în marele Accelerator de Hadroni pentru a se obține bosonul Higgs.
Însă experimentul provoacă un alt rezultat decât cel așteptat: pentru
aproape două minute, întreaga omenire își pierde cunoștința,
transportându-se într-un viitor situat peste douăzeci și unu de ani.
Fiecare experiență individuală este percepută prin intermediul eu-lui
viitor.
În planul prezentului însă, această pierdere a cunoștinței se
materializează în nenumărate morți în accidente provocate de căderi,
mașini, avioane și alte dispozitive care necesitau controlul uman la
data experimentului. În mod ciudat, niciun dispozitiv de înregistrare
din lume nu perceput nimic pe durata celor două minute: înregistrările
corespunzătoare acelei perioade sunt goale. Acest lucru pare a veni în
sprijinul "efectului observatorului" din teoria cuantica.
Absența conștiinței întregii rase umane a trimis "realitatea" într-o
stare de nedeterminare. Odată cu revenirea conștiinței, realitatea a
colapsat în cea mai probabilă configurație, adică obiectele în mișcare
au mers mai departe în direcția spre care se îndreptau.
Dincolo de dramele petrecute implicatiile psihologice sunt complexe si multiple atat la nivel individual, familial, national, international, mediul de afaceri, tendinte. De exemplu China afla ca sistemul comunist nu va cadea nici in urmatorii 21 de ani, partizanii segregarii Quebecului din Canada afla ca lupta lor nu va fi incununata de succes si entuziasmul lor scade, anumite firme de transport de cale ferata care nu vor avea morti la eveniment sunt preferate de oameni de pe acum in dauna concurentei, firmele ce nu vor mai exista sunt parasite de actionari, cuplurile care afla ca nu vor mai fi impreuna se destrama multe de acum, oamenii care afla ca nu vor mai fi in viata sau ca nu vor avea viata pe care o viseaza se sinucid, in general multi oameni vad daca vor reusi sa isi puna in practica visele sau nu, altii vad ca vor face lucruri neasteptate in viata asa ca le fac de pe acum, alii vad cu cine vor fi casatoriti si grabesc evenimentul si multe altele.
Nici pentru membrii CERN-ului experimentul nu rămâne fără urmări.
Logodnica unuia dintre cei doi conducători ai experimentului, Lloyd
Simcoe, își pierde fata de opt ani într-un accident, în timp ce celălalt
conducător, Theo Procopides, află că va fi ucis în viitor, dar fără a
ști de către cine. În timp ce el începe să facă o anchetă legată de
moartea sa viitoare, pe baza viziunilor avute despre el de alte
persoane, logodnica lui Lloyd - Michiko - începe să adune laolaltă toate
viziunile din lume în cadrul proiectului Mozaic, încercând să creeze o
imagine de ansamblu a modului în care va arăta omenirea viitorului.
Cuplul alcatuit din fizicianul coordonator al CERN, Lloyd Simcoe se destrama atat din cauza lui, caci provenind dintr-o familie in care parintii au stat impreuna pentru copii dar avand certuri ingrozitoare care au afectat viata de familie, cat si din cauza iubitei sale japoneze care, chiar daca nu direct, dar subconstient, il acuza pe Lloyd de moartea accidentala a fetitei sale din prima casatorie, accident petrecut in timpul saltului in viitor. Desi stie ca nu a intentionat sa provoace astfel de drame il considera responsabil deoarece era coordonatorul experimentului. La fel Lloyd nu vrea sa acorde sanse relatiei deoarece nu dorea sa se mai implice intr-o relatie sortita esecului, deoarece ca si om de stiinta fizicianul considera viitorul implacabil si de neschimbat.
Theo Procopides care afla ca va fi ucis in viitor chiar inainte de salt il banuie, pe nderept se va dovedi, pe Lloyd ca fiind posibilul ucigas, o crima pasionala din cauza uneo posibile relatii dintre Theo si iubita actuala a lui Lloyd, japoneza Michiko. Dar totul nu este decat un scenariu, nici o relatie nu are loc intre cei doi iar Lloyd isi gaseste fericirea alaturi de alta femeie in Canada natala.
Din pacate fratele lui Theo, care dorea sa fie scriitor, se sinucide din cauza faptului ca vede ca in viitor nu va avea nici un succes ca si scriitor si ca va lucra intr-un mic restaurant traditional in Atena, servind turistii cu felurile specifice de mancare grecesti.
Un element amuzant si printre cele fericite il are ca erou pe unul din savantii din echipa CERN care in timpul saltului facea dragoste salbatic cu o savanta reputata din SUA. Nefiind un barbat cu mare succes la femei acesta merge sa o viziteze in SUA si relatia lor debuteaza pasional inca de pe acum.
Theo Procopides care afla ca va fi ucis in viitor chiar inainte de salt il banuie, pe nderept se va dovedi, pe Lloyd ca fiind posibilul ucigas, o crima pasionala din cauza uneo posibile relatii dintre Theo si iubita actuala a lui Lloyd, japoneza Michiko. Dar totul nu este decat un scenariu, nici o relatie nu are loc intre cei doi iar Lloyd isi gaseste fericirea alaturi de alta femeie in Canada natala.
Din pacate fratele lui Theo, care dorea sa fie scriitor, se sinucide din cauza faptului ca vede ca in viitor nu va avea nici un succes ca si scriitor si ca va lucra intr-un mic restaurant traditional in Atena, servind turistii cu felurile specifice de mancare grecesti.
Un element amuzant si printre cele fericite il are ca erou pe unul din savantii din echipa CERN care in timpul saltului facea dragoste salbatic cu o savanta reputata din SUA. Nefiind un barbat cu mare succes la femei acesta merge sa o viziteze in SUA si relatia lor debuteaza pasional inca de pe acum.
În cele din urmă se dovedește că acest flashforward a fost provocat de suprapunerea experimentului de la CERN peste un bombardament cu neutrini veniți dinspre rămășițele supernovei 1987A În încercarea de a recrea condițiile experimentului, omenirea trimite o sondă dincolo de Pluto care să avertizeze în timp util despre sosirea unui nou puls de neutrini. Acest lucru se petrece exact peste douăzeci și unu de ani, în ziua în care fusese transportată inițial conștiința omenirii. Theo reușește să împiedice un atentat menit să distrugă acceleratorul și, astfel, se află la un pas de moartea prezisă cu douăzeci și unu de ani în urmă.
Experimentul are loc, însă omenirea este dezamăgită. Cu excepția
faptului că toți oamenii și-au pierdut cunoștința timp de o oră, aproape
nimeni nu a avut nicio viziune a viitorului. Lloyd este printre puținii
privilegiați care au ajunge la miliarde de ani în viitor, când Soarele
deja s-a stins, iar galaxiile Calea Lactee și Andromeda s-au ciocnit. El află astfel că nemurirea va fi accesibilă câtorva privilegiați, chiar dacă nu sub forma trupului omenesc. Acestia au fost alesi de un bogat om de afaceri asiatic din randurile castigatorilor premiilor Nobel aflati in viata. Dureros este faptul ca acestia trebuie sa asiste la moartea persoanelor iubite carora, din cauza costurilor mari, nici macar bogatul om de afaceri nu le include in program.
Desi scriitorul se prezinta ca un adept al determinismului, al destinului implacabil, totusi prin faptul ca Theo Procopides reuseste sa scape din atentatul care a urmat peste 21 de ani, autorul lasa deschisa problema implacabilitatii destinului.
Robert J. Sawyer s-a nascut in 1960 in Ottawa, Canada. Absolvent al Universitatii Ryerson in Arte Aplicate in Radio si Televiziune, dupa terminarea studiilor, in 1982, s-a dedicat jurnalismului.
Robert J. Sawyer a inceput sa scrie literatura SF in 1988. In 1993 a castigat Premiul Arthur Ellis pentru cea mai buna povestire, Just Like Old Times.
Este printre putinii scriitori de SF care au castigat cele trei mari premii ale genului pentru cel mai bun roman al anului: Premiul Hugo in 2003 pentru Hominids, Premiul Nebula in 1995 pentru Alegerea lui Hobson si Premiul John W. Campbell Memorial in 2006 pentru Mindscan. De asemenea, Robert J. Sawyer a castigat de noua ori Premiul Aurora (omologul canadian al Premiului Hugo). In total, a castigat peste patruzeci si unu de premii nationale si internationale pentru literatura, lucrarile sale fiind traduse in peste treisprezece limbi.
A predat tehnici de scriere SF la Universitatea din Toronto, Universitatea Ryerson si Universitatea Nationala a Irlandei si este editorul seriei science-fiction Robert J. Sawyer Books, o divizie a editurii Calgary’s Red Deer Press.
De asemenea, Robert J. Sawyer a fost consultant al Departamentului de Justitie al Canadei cu privire la viitoarele legi despre genetica.
Sawyer este o apariție neobișnuită printre scriitorii SF canadieni din cauza cadrului și problemelor cotidiene tipice Canadei folosite în romanele sale. Politica sa este deseori descrisă ca fiind liberală în conformitate cu standardele canadiene (a contribuit cu o povestire intitulată "The Hand You're Dealt" la antologia SF libertariană Free Space și cu alta, "The Right's Tough", la antologia SF libertariană Visions of Liberty). Este atât cetățean canadian, cât și american, fiind cunoscut pentru critica adusă politicilor ambelor țări.
Opera lui Sawyer trece deseori de la science fiction la romanul polițist; el a câștigat atât cel mai important premiu SF canadian (premiul Aurora), cât și pe cel mai important premiu din domeniul romanului de ficțiune polițist (premiul Arthur Ellis), cu povestirea din 1993 "Just Like Old Times."
Este un autor caruia ii place sa abordeze si teme filosofice jongland cu abilitate cu diversele teorii si implicatii in viata de zi cu zi ale acestora.
În mai 2009, ABC a comandat 13 episoade de o oră pentru serialul de televiziune FlashForward, sezonul 2009-2010, bazate pe romanul omonim al lui Sawyer, după succesul episodului pilot produs în lunile februarie și martie 2009, avându-i ca scenariști pe David S. Goyer și Brannon Braga, în regia lui Goyer și cu o distribuție din care făceau parte Joseph Fiennes și Sonya Walger.Primul sezon a cuprins, în cele din urmă, 22 de episoade. Sawyer este consultant al fiecărui episod al seriei și a scris episodul al 19-lea al primului sezon, "Course Correction".
Sawyer a scris originalul seriei Charlie Jade, un serial de televiziune cu episoade de o oră lansat în 2005-2006 și a contribuit la revitalizarea din 2003 a lui Robotech. El a mai scris și narat documentare despre science fiction pentru seria Ideas de la CBC Radio și a găzduit documentarul săptămânal în 17 părți de o jumătate de oră Supernatural Investigator pentru Vision TV, care a avut premiera pe 27 ianuarie 2009. El a analizat serialul britanic de science fiction Doctor Who pentru documentarul online al celor de la CBC The Planet of the Doctor, comentează frecvent despre filmele science fiction pentru emisiunea Saturday Night at the Movies de la TVOntario și este co-editor împreună cu David Gerrold al unei culegeri de eseuri realizată în onoarea celei de-a patruzecea aniversări Star Trek, intitulată Boarding the Enterprise.
Sawyer a predat cursuri de scriere a science fictionului la Universitatea din Toronto, Universitatea Ryerson, Colegiul Humber și la Banff Centre. În 2000 a fost scriitorul invitat de biblioteca publică din Richmond Hill, Ontario, iar în 2003 la Reuniunea Merril pe tema science fictionului, speculației și fanteziei, organizată de biblioteca publică din Toronto (prima persoană invitată a fost chiar Judith Merril, în 1987). În 2006 a fost scriitorul invitat la Atelierul Literar Odyssey și, în același an, la biblioteca publică Kitchener din regiunea Waterloo, Ontario,ca urmare a alegerii de către regiunea Ontario a romanului Hominids la categoria "O carte, o comunitate" ca fiind titlul pe care toți cei 490.000 de rezidenți au fost încurajați să îl citească în 2005. În 2007 a fost scriitorul invitat la Berton House în Dawson City, iar în 2009 a fost primul sciitor invitat la Canadian Light Source, ținut în Saskatoon.
Sawyer este un interlocutor frecvent al subiectelor de tehnologie, și a fost consultant al Departamentului Federal al Justiției din Canada pentru conturarea viitoarelor legi ale geneticii.
Sawyer este demult un avocat al SF-ului canadian. El a militat pentru crearea Regiunii Canadiene din cadrul Science Fiction and Fantasy Writers of America, lucru realizat în 1992, Sawyer fiind timp de trei ani membru al consiliului director al SFWA ca primul director regional canadian (1992–1995). El a editat și rubrica de noutăți a Regiunii Canadiene, intitulată Alouette în onoarea primului satelit canadian; rubrica de noutăți a fost nominalizată la premiul Aurora pentru "Cel mai bun fanzin".
În afara popularității de acasă, opera lui Sawyer a fost primită bine și pe plan internațional. Toate romanele sale au apărut la editurile din New York, ediții traduse apărând în bulgară, cehă, chineză, coreeană, franceză, germană, italiană, japoneză, olandeză, poloneză, română, rusă, sârbă și spaniolă.
În 1998 Sawyer a fost ales președinte al SFWA pe baza platformei prin care promitea un referendum pe diferite teme, de la reviziuirea periodică a calității de membru și crearea premiului Nebula pentru "Cel mai bun scenariu"; a câștigat, învingându-l pe următorul candidat, fostul președinte al SFWA Norman Spinrad, cu 3:2. Totuși, timpul petrecut de Sawyer în funcție a fost marcat de o opoziție considerabilă la revizuirea calității de membru și la o reacție negativă la demiterea unui scriitor SFWA plătit și a unui voluntar, cu sprijinul majorității consiliului director. El a demisionat după ce a trecut jumătate din termenul de un an, fiind urmat automat de cive-președintele Paul Levinson. Înainte de a demisiona, Sawyer a ținut referendumul promis, ceea ce a dus la schimbări semnificative în regulile și procedurile SFWA.
Sawyer a fost activ în alte organizații scriitoricești, printre care Crime Writers of Canada, Horror Writers Association și Writers' Union of Canada (unde a făcut parte din membrii comitetului), fiind și membru în cadrul Writers Guild of Canada, care reprezintă scenariștii canadieni.
Premii:
1990 - Premiul HOMer pentru romanul GOLDEN FLEECE pentru categoria roman de debut.
1992 - Premiul Aurora pentru romanul GOLDEN FLEECE pentru cel mai bun roman in limba engleza.
1992 - Premiul HOMer pentru romanul FAR-SEER.
1993 - Premiul HOMer pentru romanul FOSSIL HUNTER.
1994 - Premiul Aurora pentru povestirea JUST LIKE OLD TIMES pentru categoria cea mai buna povestire in limba engleza.
1994 - Premiul HOMer pentru romanul END OF AN ERA.
1995 - Premiul HOMer pentru romanul THE TERMINAL EXPERIMENT.
1995 - Premiul HOMer pentru cea mai buna povestire YOU SEE BUT YOU DON T OBSERVE.
1996 -Premiul Aurora pentru cel mai bun roman in limba engleza THE TERMINAL EXPERIMENT.
1996 - Premiul HOMer pentru romanul STARPLEX.
1996 - Premiul HOMer pentru cea mai buna povestire ABOVE IT ALL.
1996 - Premiul Nebula pentru romanul THE TERMINAL EXPERIMENT.
1997 - Premiul Aurora pentru cel mai bun roman in limba engleza STARPLEX.
1997 - Premiul Aurora pentru cea mai buna povestire in limba engleza PEKING MAN.
1997 - Premiul Imaginaire pentru cea mai buna povestire straina YOU SEE BUT YOU DON T KNOW.
1998 - Premiul SF Chronicle pentru povestirea THE HAND YOU RE DELT.
2000 - Premiul Aurora pentru cel mai bun roman in engleza FLASHFORWARD.
2000 - Premiul Aurora pentru cea mai buna povestire in limba engleza THE STRAM OF CONSCIOUSNESS.
2000 - Premiul HOMer pentru romanul CALCULATING GOD.
2003 - Premiul Aurora pentru cea mai buna povestire in engleza INELUCTABLE.
2003 - Premiul Hugo pentru romanul HOMINIDS.
2004 - Premiul Analog pentru povestirea SHED SKIN.
2006 - Premiul John W. Campbell pentru MINDSCAN.
2007 - Premiul Aurora pentru cea mai buna povestire in engleza BIDING TIME.
2010 - Premiul Aurora pentru cel mai bun roman in engleza WAKE.
Desi scriitorul se prezinta ca un adept al determinismului, al destinului implacabil, totusi prin faptul ca Theo Procopides reuseste sa scape din atentatul care a urmat peste 21 de ani, autorul lasa deschisa problema implacabilitatii destinului.
Robert J. Sawyer s-a nascut in 1960 in Ottawa, Canada. Absolvent al Universitatii Ryerson in Arte Aplicate in Radio si Televiziune, dupa terminarea studiilor, in 1982, s-a dedicat jurnalismului.
Robert J. Sawyer a inceput sa scrie literatura SF in 1988. In 1993 a castigat Premiul Arthur Ellis pentru cea mai buna povestire, Just Like Old Times.
Este printre putinii scriitori de SF care au castigat cele trei mari premii ale genului pentru cel mai bun roman al anului: Premiul Hugo in 2003 pentru Hominids, Premiul Nebula in 1995 pentru Alegerea lui Hobson si Premiul John W. Campbell Memorial in 2006 pentru Mindscan. De asemenea, Robert J. Sawyer a castigat de noua ori Premiul Aurora (omologul canadian al Premiului Hugo). In total, a castigat peste patruzeci si unu de premii nationale si internationale pentru literatura, lucrarile sale fiind traduse in peste treisprezece limbi.
A predat tehnici de scriere SF la Universitatea din Toronto, Universitatea Ryerson si Universitatea Nationala a Irlandei si este editorul seriei science-fiction Robert J. Sawyer Books, o divizie a editurii Calgary’s Red Deer Press.
De asemenea, Robert J. Sawyer a fost consultant al Departamentului de Justitie al Canadei cu privire la viitoarele legi despre genetica.
Sawyer este o apariție neobișnuită printre scriitorii SF canadieni din cauza cadrului și problemelor cotidiene tipice Canadei folosite în romanele sale. Politica sa este deseori descrisă ca fiind liberală în conformitate cu standardele canadiene (a contribuit cu o povestire intitulată "The Hand You're Dealt" la antologia SF libertariană Free Space și cu alta, "The Right's Tough", la antologia SF libertariană Visions of Liberty). Este atât cetățean canadian, cât și american, fiind cunoscut pentru critica adusă politicilor ambelor țări.
Opera lui Sawyer trece deseori de la science fiction la romanul polițist; el a câștigat atât cel mai important premiu SF canadian (premiul Aurora), cât și pe cel mai important premiu din domeniul romanului de ficțiune polițist (premiul Arthur Ellis), cu povestirea din 1993 "Just Like Old Times."
Este un autor caruia ii place sa abordeze si teme filosofice jongland cu abilitate cu diversele teorii si implicatii in viata de zi cu zi ale acestora.
În mai 2009, ABC a comandat 13 episoade de o oră pentru serialul de televiziune FlashForward, sezonul 2009-2010, bazate pe romanul omonim al lui Sawyer, după succesul episodului pilot produs în lunile februarie și martie 2009, avându-i ca scenariști pe David S. Goyer și Brannon Braga, în regia lui Goyer și cu o distribuție din care făceau parte Joseph Fiennes și Sonya Walger.Primul sezon a cuprins, în cele din urmă, 22 de episoade. Sawyer este consultant al fiecărui episod al seriei și a scris episodul al 19-lea al primului sezon, "Course Correction".
Sawyer a scris originalul seriei Charlie Jade, un serial de televiziune cu episoade de o oră lansat în 2005-2006 și a contribuit la revitalizarea din 2003 a lui Robotech. El a mai scris și narat documentare despre science fiction pentru seria Ideas de la CBC Radio și a găzduit documentarul săptămânal în 17 părți de o jumătate de oră Supernatural Investigator pentru Vision TV, care a avut premiera pe 27 ianuarie 2009. El a analizat serialul britanic de science fiction Doctor Who pentru documentarul online al celor de la CBC The Planet of the Doctor, comentează frecvent despre filmele science fiction pentru emisiunea Saturday Night at the Movies de la TVOntario și este co-editor împreună cu David Gerrold al unei culegeri de eseuri realizată în onoarea celei de-a patruzecea aniversări Star Trek, intitulată Boarding the Enterprise.
Sawyer a predat cursuri de scriere a science fictionului la Universitatea din Toronto, Universitatea Ryerson, Colegiul Humber și la Banff Centre. În 2000 a fost scriitorul invitat de biblioteca publică din Richmond Hill, Ontario, iar în 2003 la Reuniunea Merril pe tema science fictionului, speculației și fanteziei, organizată de biblioteca publică din Toronto (prima persoană invitată a fost chiar Judith Merril, în 1987). În 2006 a fost scriitorul invitat la Atelierul Literar Odyssey și, în același an, la biblioteca publică Kitchener din regiunea Waterloo, Ontario,ca urmare a alegerii de către regiunea Ontario a romanului Hominids la categoria "O carte, o comunitate" ca fiind titlul pe care toți cei 490.000 de rezidenți au fost încurajați să îl citească în 2005. În 2007 a fost scriitorul invitat la Berton House în Dawson City, iar în 2009 a fost primul sciitor invitat la Canadian Light Source, ținut în Saskatoon.
Sawyer este un interlocutor frecvent al subiectelor de tehnologie, și a fost consultant al Departamentului Federal al Justiției din Canada pentru conturarea viitoarelor legi ale geneticii.
Sawyer este demult un avocat al SF-ului canadian. El a militat pentru crearea Regiunii Canadiene din cadrul Science Fiction and Fantasy Writers of America, lucru realizat în 1992, Sawyer fiind timp de trei ani membru al consiliului director al SFWA ca primul director regional canadian (1992–1995). El a editat și rubrica de noutăți a Regiunii Canadiene, intitulată Alouette în onoarea primului satelit canadian; rubrica de noutăți a fost nominalizată la premiul Aurora pentru "Cel mai bun fanzin".
În afara popularității de acasă, opera lui Sawyer a fost primită bine și pe plan internațional. Toate romanele sale au apărut la editurile din New York, ediții traduse apărând în bulgară, cehă, chineză, coreeană, franceză, germană, italiană, japoneză, olandeză, poloneză, română, rusă, sârbă și spaniolă.
În 1998 Sawyer a fost ales președinte al SFWA pe baza platformei prin care promitea un referendum pe diferite teme, de la reviziuirea periodică a calității de membru și crearea premiului Nebula pentru "Cel mai bun scenariu"; a câștigat, învingându-l pe următorul candidat, fostul președinte al SFWA Norman Spinrad, cu 3:2. Totuși, timpul petrecut de Sawyer în funcție a fost marcat de o opoziție considerabilă la revizuirea calității de membru și la o reacție negativă la demiterea unui scriitor SFWA plătit și a unui voluntar, cu sprijinul majorității consiliului director. El a demisionat după ce a trecut jumătate din termenul de un an, fiind urmat automat de cive-președintele Paul Levinson. Înainte de a demisiona, Sawyer a ținut referendumul promis, ceea ce a dus la schimbări semnificative în regulile și procedurile SFWA.
Sawyer a fost activ în alte organizații scriitoricești, printre care Crime Writers of Canada, Horror Writers Association și Writers' Union of Canada (unde a făcut parte din membrii comitetului), fiind și membru în cadrul Writers Guild of Canada, care reprezintă scenariștii canadieni.
Premii:
1990 - Premiul HOMer pentru romanul GOLDEN FLEECE pentru categoria roman de debut.
1992 - Premiul Aurora pentru romanul GOLDEN FLEECE pentru cel mai bun roman in limba engleza.
1992 - Premiul HOMer pentru romanul FAR-SEER.
1993 - Premiul HOMer pentru romanul FOSSIL HUNTER.
1994 - Premiul Aurora pentru povestirea JUST LIKE OLD TIMES pentru categoria cea mai buna povestire in limba engleza.
1994 - Premiul HOMer pentru romanul END OF AN ERA.
1995 - Premiul HOMer pentru romanul THE TERMINAL EXPERIMENT.
1995 - Premiul HOMer pentru cea mai buna povestire YOU SEE BUT YOU DON T OBSERVE.
1996 -Premiul Aurora pentru cel mai bun roman in limba engleza THE TERMINAL EXPERIMENT.
1996 - Premiul HOMer pentru romanul STARPLEX.
1996 - Premiul HOMer pentru cea mai buna povestire ABOVE IT ALL.
1996 - Premiul Nebula pentru romanul THE TERMINAL EXPERIMENT.
1997 - Premiul Aurora pentru cel mai bun roman in limba engleza STARPLEX.
1997 - Premiul Aurora pentru cea mai buna povestire in limba engleza PEKING MAN.
1997 - Premiul Imaginaire pentru cea mai buna povestire straina YOU SEE BUT YOU DON T KNOW.
1998 - Premiul SF Chronicle pentru povestirea THE HAND YOU RE DELT.
2000 - Premiul Aurora pentru cel mai bun roman in engleza FLASHFORWARD.
2000 - Premiul Aurora pentru cea mai buna povestire in limba engleza THE STRAM OF CONSCIOUSNESS.
2000 - Premiul HOMer pentru romanul CALCULATING GOD.
2003 - Premiul Aurora pentru cea mai buna povestire in engleza INELUCTABLE.
2003 - Premiul Hugo pentru romanul HOMINIDS.
2004 - Premiul Analog pentru povestirea SHED SKIN.
2006 - Premiul John W. Campbell pentru MINDSCAN.
2007 - Premiul Aurora pentru cea mai buna povestire in engleza BIDING TIME.
2010 - Premiul Aurora pentru cel mai bun roman in engleza WAKE.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu