marți, 11 iunie 2013

Aventurile a trei rusi si a trei englezi in Africa Australa - Jules Verne

  Aventures de trois Russes et de trois Anglais dans l'Afrique australe este un roman scris de Jules Verne a cărui acțiune se petrece în Africa de Sud în anul 1854. Opera a fost serializată în Magasin d'Éducation et de Récréation între 20 noiembrie 1871 și 5 septembrie 1872, fiind publicat în ediție in octavo pe 31 octombrie 1872

 Aventurile a trei rusi si trei englezi in Africa Australa - Editura ErcPress, 2010
Traducator: George B. Rares

 Cartea poate fi comandata de pe site-ul editurii ErcPress sau de pe alte site-uri ale librariilor online eventual si de la alte edituri.




Calificativ:8

Aventurile  a trei rusi si trei englezi in Africa Australa este un roman scris de Jules Vene in anul 1872.
Este un roman care combina tema calatoriei in zone indepartate, respectiv Africa Australa, dar si teme realizarii unei misiuni stiitifice importante, respectiv masurarea unui arc de meridian. 
In acest sens este trimisa o expeditie comuna, ruso-britanica din care fac parte mai multi oameni de stiinta reputati, respectiv:

Savanții englezi
Colonelul Everest - astronom la observatorul din Cambridge
William Emery - astronom la observatorul din Cape Town
Sir John Murray - astronom la observatorul din Devonshire

Savanții ruși
Mathieu Strux - astronom la observatorul din Pulkova
Michel Zorn - astronom la observatorul din Kiev
Nikolai Palander - astronom la observatorul din Helsingfors.

Alaturi de ei se afla cate 3 marinari de fiecare nationalitate si 20 de bosimani condusi de busmanul Mokoum si un alt conducator de caravane. 

Colonelul Everest si Mathieu Strux sunt doi savanti reputati, recunposcuti la nivel mondial, care fiecare se crede mai destept decat celalalt. De aceea nu reusesc sa se inteleaga la anumite elemente privind masuratoarea, conflictele lor punand in pericol insasi reusita expeditiei. 

Sir John Murray este mai mult un pasionat de vanatoare decat om de stiinta si de accea acesta se impreteneste cu busmanul Mokoum, vanand impreuna elefanti, antilope de toate felurile si lei, chiar si un rinocer si un hipopotam, punand chiar pariuri intre ei. 

Dintre rusi si britanici, cei doi savanti mai tineri se imprietenesc la catarama, Michel Zorn si William Emery. Impreuna ei reusesc sa stinga situatiile conflictuale astfel incat expeditia continua cu succes. Insa un factor neasteptat, nelegat de stiinta, le zadarniceste eforturile de reusita si anume Razboiul Crimeii, in care Rusia si Marea Britanie se aflau in tabere contrare. Nimic nu ii mai poate concilia pe cei doi cocosi si expeditia se imparte in doua, ceea ce duce la complicarea muncii de efectuat si in plus la expunerea unor mari pericole deoarece in zona se aflau mai multe triburi indigene periculoase si insetate de sange, obisnuite sa ucida si sa jefuiasca calatorii. 

Jules Verne descrie in detaliu fauna si flora Africii Australe si trasaturile geografice dar si natura oamenilor din acele teritorii. Atacati fiind de un trib ostil partea rusa a expedititiei este salvata de catre tabara engleza si impreuna izolati in varful unui munte se apara contra sutelor de atacatori. In cele din urma reusesc sa evadeze fugind cu barca din dotarea expeditiei dupa ce termina masuratorile. De remarcat devotamentul oamenilor de stiinta care isi risca viata pentru a termina cercetarile, suferind de foame si sete, fiind si in pericol de moarte. 
Astfel se vede ca pentru a supravietui in situatii limita cheia este colaborarea si munca in echipa si renuntarea la orgolii prostesti, fie ele de tip nationalist-politic sau tinand de orgoliul si aroganta stiintifica.


 http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/biografie-jules-verne.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu