duminică, 29 decembrie 2013

Datoria - Danut Ungureanu, Almanah Anticipatia 1984

Datoria - Danut Ungureanu, Almanah Anticipatia 1984

Comandati aici
http://www.nemira.ro/nautilus-sf/asteptand-in-ghermana--2241






Danut Ungureanu n.1958
Calificativ: 9
Povestirea nici nu isi doreste sa fie fermecatoare, alambicata sau ceva special. Este scrisa intr-un stil concis, militar am putea spune tocmai pentru a reda mai puternica ideea. Foarte interesanta mi se pare simularea pe calculator al rezultatului luptei si cred ca in vremurile moderne asa ceva si exista. 
Mi-a amintit de celebra Arta a razboiului de Sun Tze in care ideea era sa nu pleci la un razboi decat daca aveai sanse clare de a-l castiga, in caz contrar castigurile obtinute in urma unei victorii grele puteau fi chiar mai mici decat pierderile.


    "Locul era acelasi pe care il parasisera in urma cu cateva luni. Un deal impadurit, scaldat de razele Soarelui, un parau minuscul, cativa bolovani stingheri. In buza rapei insa, maini disciplinate si indemanatice ridicasera in pripa un acoperis. Cei doi oameni care discutau inauntru , pe un ton retinut, politicos, puteau fi deosebiti, eventual, dupa culoarea cod care le impodobea uniforma. Rosu si verde de o parte a mesei, albastru inchis de cealalta parte.
    In rest aproape totul coincidea . Acelasi par usor incaruntit pe tample, aceeasi umeri masivi, aceeasi privire semeata, impunatoare. 
    - In acest caz, va invit sa formulati o solutie convenabila, spuse unul dintre ei, continuand discutia si privind cu un aer distrat minusculele infiltratii solare din acoperis.
    - Ma rog, asta depinde de ce intelegeti dumneavoastra prin convenabila, ii raspunse celalalt cu oboseala dar si cu demnitate in glas. 
    - Ma refer in special la amplasamentul trupelor noastre.
    - Nu stiu daca o modificare de ultim moment de actiune...
    - Inteleg, inteleg, para usor iritat albastrul. Nervozitatea sa abia insinuata inviora parca atmosfera.
    - In definitiv, eu nu tin neaparat la satisfacerea cu orice pret a acestor deziderate. Recomandarea venita de la Marele Nostru Stat Major nu trebuie sa fie obligatoriu interpretata ca un ordin de lupta.
    - O asemenea recomandare , dupa cum v-am mai spus, ne-a parvenit si noua noaptea trecuta. Se estimeaza ca o ciocnire a trupelor noastre in conditiile acestui camp de manevra, cu angajarea intregului armament pe care il posedam....
    - Stiu, mormai inciudat rosu-verdele, va duce inevitabil la distrugerea coloniei bastinase din apropiere. In definitiv, insa, ei nu sunt oameni si aici, la mai bine de 200 ani lumina de lumile noastre. 
    - Nu vom avea de dat socoteala nimanui, incheie sec albastrul. O constatare cinica, dar perfect adevarata.
    - A la guerre comme a la guerre, domnule general. Atunci?
    - Propun ca lucrurile sa-si urmeze cursul lor firesc.
    - Sunt intrutotul de acord. Ma bucur ca am ajuns la o intelegere , ca intre oameni rationali.
    Cei doi se ridicara aproape simultan, usurati, cu sentimentul datoriei indeplinite.
    - Numai un moment, va rog. As avea sa va fac o propunere.
    Dupa aproape doua ore totul fu gata. Aceleasi maini disciplinate si indemanatice realizasera in timp record jonctiunea celor doua creiere electronice despartite de transee si teribile arme dezintegratoare. Erau acum unul singur, o singura inteligenta manevrabila, pusa la idnemena celor doi barbati. Ceea ce voiau sa faca semana putina bravada. Dar era un gest aproape simboloc ca un fel de toast inaintea infrunatarii decisive sau ceva de genul acesta. In fond, un barbat adevarat trebuie sa stie sa-si infrunte destinul fara ezitare.
     - Creiere, formula unul dintre ei problema, posezi toate informatiile cu privire la fortele ce vor fi angajate peste putin timp in lupta....
    Facu o scurta pauza si continua:
    - Te rog sa analizezi totul si sa ne indici invingatorul. Nu se auzi nici cel mai mic zgomot. uriasa inteligenta electronica lucra, aproape douazeci de secunde, timp in care sute de luminite vesele tradau zbuciumul intern al Masinii. Barbatii stateau umar la umar. Acolo, pe minuscule circumvolutiuni metalizate se infiripau sute si sutede scenarii , variante, ipoteze. Si toate duse pana la capat erau analizate cu minutiozitate.
    - Rezultatul este urmatorul, harai in cele din urma vocea venita de nicaieri in timp ce pe ecran se imprimau cu rapiditate cifre si diagrame.
    Situatia fortei nr.1 in momentul incetarii atacului: 
    - 85% efectiv uman scos definitiv din lupta
    - circa 40% echipament scos din functiune
    Situatia fortei nr. 2 la incetarea atacului:
    - 66% efectiv umane scos definitiv din lupta
    - 58% echipament scos din functiune.
    Rezultatul atacului nedecis. Indicarea invingatorului imposibila. Se recomanda evitarea ostilitatilor. 
    Pozitiile optime dupa icnetarea atacului vor fi urmatoarele....
    Albastrul se repezi furios si decupla totul.
    - Dobitocul , spuse el, habar nu are ce-i acela un secret militar.
    Celalalt nu reactiona in nici un fel. Palid, puse creierul din nou in functiune si formula o noua problema, de data aceasta in scris. Raspunsul veni aproape instantaneu: Negativ.
    Cei doi se privira un minut intreg cu mintile goale de orice gand. Nu mai auzeau decat acest Negativ, obsedant, nemilos. Intre ei, pe podea, zacea petecul de hartie pe care Rosu-verdele scrisese infrigurat:
    - Care dintre comandanti va supravietui atacului?
    Se regasira cu greu , intr-un tarziu, soarele incepuse sa dea deja primele semne de oboseala. Discutara in soapta mai bine de o ora. Incet, incet, tonul retinut, politicos, se instapani iarasi. Spre sfarsit , unul dintre ei intrezarind solutia si-o expuse calm ceuilalt care o accepta pe loc.
    Maini disciplinate si indemantice demontara totul si trupele isi reluara vechile pozitii.
     La ora stabilita, cei doi barbati incepura sa dea ordine scurte si precise pentru a-si autoextermina fiecare procentul de efectiv uman stabilit in mod stiintific.
    Totul in cea mai mare ordine si disciplina. "

    Comandati aici
    http://www.nemira.ro/nautilus-sf/asteptand-in-ghermana--2241

       
    Biografie:
     Dănuț Ungureanu (nascut 28 octombrie 1958 la Calafat) este un ziarist și scriitor roman.  Ca scriitor este cunoscut mai ales pentru contribuțiile sale în domeniul science-fictionului. 

    Născut la Calafat în 1958, Dănuț Ungureanu a absolvit Facultății de Energetică București. Din 1990 a lucrat în presa scrisă, la ziarul „Tineretul liber”, unde, din 1994 până în 1997, a fost redactor șef adjunct. În 1996 a absolvit cursul de Jurnalism European – Phare training Program, pentru jurnaliști și profesori de jurnalism, Tall Tree Consultancy/ Olanda, cu stagii la Amsterdam și Bruxelles. În 1997 a făcut parte din echipa de scenariști a serialului radiofonic "Piața rotundă", îngrijit de BBC și Uniunea Europeană. Din 1998 până în 2003 a fost redactor șef adjunct la ziarul „Curentul”, pentru care a scris zilnic foiletoane, editoriale, comentarii, reportaje, cronici și anchete.
    A scris, individual și în colaborare, numeroase scenarii de televiziune pentru grupul umoristic “Vouă” (o culegere a textelor respective a fost publicată în volum, în anul 2004, la Editura Amaltea, cu titlul „Țara lui Papură Vouă”). A fost coautor al piesei „O mătușă pierdută”, care a avut premiera și s-a jucat, în stagiunea 2006, la teatrul „C.I. Nottara” din București. De asemenea, a fost coautor al scenariului de film artistic de lung metraj „Report la categoria fericire”. În 2007 a îngrijit volumul "Jurnal de bord", cuprinzând o selecție de texte ale regretatului jurnalist român Dan Goanță.
    Este președinte al Societății Române de Science Fiction și Fantasy, printre ale cărei realizări se numără, până în prezent, antologia națională „Alte țărmuri”, organizarea cenaclului „ProspectArt”, site-ul www.srsff.ro, decernarea premiilor naționale ale SRSFF, colocvii și colaborări internaționale. Este și editor general al unei agenții de consultanță și comunicare, coordonator media al unei organizații de cooperare și dezvoltare Intercomunitară, specializată în proiecte cu finanțare europeană. Freelancer din 2003, scrie, de asemenea, pentru o serie de publicații.
     Cariera ca scriitor de Science-Fiction
    În 1981 intră în cenaclul SF bucureștean Solaris, al cărui președinte va fi între 1982 și 1983. A debutat în 1981 cu povestirea Viata de familie, în revista "Stiinta si Tehnica". În același an obține primul său premiu național, pentru proză fantastică, la Convenția Națională a Cenaclurilor de Anticipație, ROMCON.
    Începând cu 1982 și până în prezent a publicat peste 100 de povestiri și schițe în volume colective, reviste și almanahuri. Între reviste care i-au publicat operele se numără "Stiinta si Tehnica", CPSF Anticipatia, Almanahul Anticipatia, Jurnalul SF, Orion, Helion, Paradox, Vatra, Quasar etc.
    Grafician ocazional, a realizat coperțile volumului propriu Marilyn Monroe pe o curba inchisa și a cărții Bug Jack Barron de Norman Spinrad (în traducerea lui Mihai Dan Pavelescu și Cristian Tudor Popescu).
    Premii:
    A obținut peste 10 premii la nivel național, dintre care:
    • Premiul III pentru povestire, RomCon, 1981;
    • Premiul I pentru colaj și scenariu, RomCon, 1982;
    • Premiul I pentru povestire, RomCon, 1984;
    • Premiul pentru autor tânăr, Eurocon, Germania, 1992.
    • Premiul de popularitate pentru volumul „Așteptând în Ghermana”, 1993;
    • Premiul I la secțiunea de specialitate a ROMCON pentru romanul „Așteptând în Ghermana”, 1994.
    Volume de autor:

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu