luni, 26 august 2013

Contactul - Danut Ungureanu, Almanah Anticipatia 1984


Contactul - Danut Ungureanu, Almanah Anticipatia 1984






Danut Ungureanu n. 1958
Calificativ: 8

    "Contactul" este o povestire scurta a scriitorului Danut Ungureanu care, tocmai prin elementul de succint, de esentializare, doreste sa transmita o idee puternica si universala, aceea a dificultatii comunicarii chiar in cadrul speciei umane, ce sa mai vorbim de comunicarea intre specii si eventuale rase inteligente din cosmos.

    Povestirea aduce aminte de celebra reactie in oglinda de care toti am auzit : un caine sau  o pisica care privesc intr-o oglinda devin agitati si agresivi la adresa acelui alt caine, alta pisica. Din ce stiu a fost aplicat acest test al oglinzii si doar caracatita nu a aratat o reactie anxioasa ba chiar a incercat sa comunice cu surata sa in prima instanta, chiar recunoscandu-se pe ea insasi ulterior si astfel nemaiaratand nici o reactie de stres.
    Avem pe o planeta doi astronauti pamanteni care, nestiind ca exploreaza amandoi planeta in acelasi timp, incearca sa comunice unul cu celalalt, timp de ore intregi, fara a ajunge la nici un rezultat, ba chiar stand cu mana pe pistoale in anumite momente. Acest fapt arata ca experienta celor doi s-ar fi putut sfarsi chiar tragic.
    Povestirea atrage atentia asupra limitelor comunicarii umane si e clar ca in astfel de situatii de explorare a spatiului cosmic trebuie alesi oameni creativi, capabili sa se adapteze unor circumstante neasteptate.
    Plina de umor este concluzia coordonatorului de pe astrobaza pamanteana de pe Aster 22, in urma primirii in acelasi timp a doua relatari similare"Contactat fiinta rationala. Schimb de informatii esuat. Astept instructiuni"
    "X37 si X102 au o bafta nemaipomenita"

    Biografie:

     Dănuț Ungureanu (nascut 28 octombrie 1958 la Calafat) este un ziarist și scriitor roman.  Ca scriitor este cunoscut mai ales pentru contribuțiile sale în domeniul science-fictionului. 



    Născut la Calafat în 1958, Dănuț Ungureanu a absolvit Facultății de Energetică București. Din 1990 a lucrat în presa scrisă, la ziarul „Tineretul liber”, unde, din 1994 până în 1997, a fost redactor șef adjunct. În 1996 a absolvit cursul de Jurnalism European – Phare training Program, pentru jurnaliști și profesori de jurnalism, Tall Tree Consultancy/ Olanda, cu stagii la Amsterdam și Bruxelles. În 1997 a făcut parte din echipa de scenariști a serialului radiofonic "Piața rotundă", îngrijit de BBC și Uniunea Europeană. Din 1998 până în 2003 a fost redactor șef adjunct la ziarul „Curentul”, pentru care a scris zilnic foiletoane, editoriale, comentarii, reportaje, cronici și anchete.
    A scris, individual și în colaborare, numeroase scenarii de televiziune pentru grupul umoristic “Vouă” (o culegere a textelor respective a fost publicată în volum, în anul 2004, la Editura Amaltea, cu titlul „Țara lui Papură Vouă”). A fost coautor al piesei „O mătușă pierdută”, care a avut premiera și s-a jucat, în stagiunea 2006, la teatrul „C.I. Nottara” din București. De asemenea, a fost coautor al scenariului de film artistic de lung metraj „Report la categoria fericire”. În 2007 a îngrijit volumul "Jurnal de bord", cuprinzând o selecție de texte ale regretatului jurnalist român Dan Goanță.
    Este președinte al Societății Române de Science Fiction și Fantasy, printre ale cărei realizări se numără, până în prezent, antologia națională „Alte țărmuri”, organizarea cenaclului „ProspectArt”, site-ul www.srsff.ro, decernarea premiilor naționale ale SRSFF, colocvii și colaborări internaționale. Este și editor general al unei agenții de consultanță și comunicare, coordonator media al unei organizații de cooperare și dezvoltare Intercomunitară, specializată în proiecte cu finanțare europeană. Freelancer din 2003, scrie, de asemenea, pentru o serie de publicații.

     Cariera ca scriitor de Science-Fiction

    În 1981 intră în cenaclul SF bucureștean Solaris, al cărui președinte va fi între 1982 și 1983. A debutat în 1981 cu povestirea Viata de familie, în revista "Stiinta si Tehnica". În același an obține primul său premiu național, pentru proză fantastică, la Convenția Națională a Cenaclurilor de Anticipație, ROMCON.
    Începând cu 1982 și până în prezent a publicat peste 100 de povestiri și schițe în volume colective, reviste și almanahuri. Între reviste care i-au publicat operele se numără "Stiinta si Tehnica", CPSF Anticipatia, Almanahul Anticipatia, Jurnalul SF, Orion, Helion, Paradox, Vatra, Quasar etc.
    Grafician ocazional, a realizat coperțile volumului propriu Marilyn Monroe pe o curba inchisa și a cărții Bug Jack Barron de Norman Spinrad (în traducerea lui Mihai Dan Pavelescu și Cristian Tudor Popescu).

    Premii:

    A obținut peste 10 premii la nivel național, dintre care:
    • Premiul III pentru povestire, RomCon, 1981;
    • Premiul I pentru colaj și scenariu, RomCon, 1982;
    • Premiul I pentru povestire, RomCon, 1984;
    • Premiul pentru autor tânăr, Eurocon, Germania, 1992.
    • Premiul de popularitate pentru volumul „Așteptând în Ghermana”, 1993;
    • Premiul I la secțiunea de specialitate a ROMCON pentru romanul „Așteptând în Ghermana”, 1994.
    Volume de autor:

    Preluare de pe
      http://ro.wikipedia.org/wiki/D%C4%83nu%C8%9B_Ungureanu_%28ziarist%29

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu