duminică, 5 mai 2013

Uimitoarele peripetii ale jupanului Antifer - Jules Verne

 Mirifiques Aventures de maître Antifer  este un roman scris de Jules Verne în 1892. El a fost publicat în foileton în Magasin d'Éducation et de Récréation între 1 ianuarie și 15 decembrie 1894, apoi în volum pe 26 noiembrie același an.
  Uimitoarele peripetii ale jupanului Antifer - Editura Adevarul Holding, Colectia Biblioteca Adevarul, 2010
Traducator: Nicolae Constantinescu

 Cartea poate fi comandata de pe site-ul Editurii Adevarul sau de pe alte site-uri ale altor librarii online, eventual si in editii de la alte edituri.
Poate fi achizitionata si direct de la librariile Adevarul din orasele dumneavoastra. 





Calificativ: 10
Este un roman satirico-moral daca as putea spune asa, deoarece Jules Verne vrea sa dea o lectie celor ce aspira permanent la bogatie, incat sunt in stare sa isi distruga si viata lor si pe a celor dragi. 

In anul 1831 bogatul egiptean Kamylk-Pașa îsi ascunde comorile în stânca unei insule necunoscute, pentru a nu ramane mostenire singurului sau frate, un individ periculos si fara respect pentru nimic. El lasa coordonatele insulei, longitudinea executorului sau testamentar, un anume Ben Omar din Alexandria si latitudinea unui marinar francez care ii salvase viata in urma cu multi ani.
Dar marinarul moare lasand secretul in grija fiului sau, Pierre Antifer, marinar si el. Sosind vremea pensionarii acestase retrage la Saint-Malo unde locuieste impreuna cu sora sa si cu nepoata sa Enogate dar si cu nepotul sau Juhel. Cei doi tineri sa iubesc foarte mult si doresc sa se casatoreasca. Planul unchiului lor Antifer este acela de a pune mana pe comoara pe care o va mosteni de la bogatul pasa egiptean si atunci o va casatori pe Enogate cu un print si pe Juhel cu o printesa. In zadar incearca cei doi sa ii spuna ca ei nu vor printi si printese si case iubesc si fara comoara. Nimeni insa nu crede in comoara bogatului pasa egiptean considerand ca totul este o gluma. Pana la urma reusesc sa smulga acordul pentru casatorie, care vaavea loc imediat dupa ce tanarul va lua examenul ca ofiter de cursa lunga, binenteles daca intre timp nu va aparea solul mult asteptat cu longitudinea visata de jupanul Antifer. 
Ca un facut nenorocirea se intampla pentru cei doi tineri si la Saint Malo apare notarul Ben Omar din Alexandria, insotit de un anume secretar al sau. Acest secretar nu este altul decat raufacatorul de Sauk, fiul lui Murad Pasa, fratele lui Kamylk Pasa. Planul sau este acela de a se da drept secretar al notarului Ben Omar si cum dispozitiile testamentare precizau ca acestatrebuia sa fie de fata la gasirea comorii de pe insula secreta, dorea sa il deposedeze de comoara pe jupanul Antifer dupa ce ar fi gasit-o.
Incercand sa il pacaleasca grosolan pe istetul breton Antifer pentru a obtine latitudinea notarul Ben Omar isi atrage antipatia acestuia pentru totdeauna. Avand acum ambele coordonate jupanul Antifer se decide sa plece la drum impreuna cu prietenul sau cel mai bun, marinarul de apa dulce Gildas Tregomain.  si cu nepotul sau Juhel. 
Insula pe carese afla ingropata comoara se afla tocmai in golful Omanului. Insa aici, dupa o calatorie epuizanta, membrii expeditiei noastre au parte de o surpriza neplacuta. Exista o a doua insula a carei longitudine o are un bancher pe numele sau Zambuco din Tunis. Acesta este un om fara alta familie decat o sora Talisma in Malta. Este prototipul avarului, a omului care strange bogatie fara nici un sens. Traieste modest fiind avar si cu sien insusi, negasind nici o bucurie pe care sa si-o implineasca cu banii pe care ii strange. Afland ca jupanul Antifer este omul cu care trebuie sa imparta mostenirea nu ii convine acest fapt. Atunci se decide sa joace taresi il santejeaza pe durul jupan Antifer sa se casatoreasca cu sora sa din Malta, domnisoarea de 60 de ani Talisma Zambuco, pentru ca averea sa ramana in familie. Altfel nu este dispus sa dea longitudinea incat oricum are o avere considerabila si nu are nevoie de acei bani, fie ei si asa multi. 
Din dorinta de a pune mana pe comoara jupanul Antifer accepta spre surprinderea tuturor. Dar ce nu face omul pentru bani, se si casatoreste chiar cu cineva pe care nu l-a vazut niciodata in viata sa. 
Afland noua longitudine jupanul Antifer afla ca noua insula se afla tocmai in Golful Guineei, un loc destul de indepartat si plin de pericole Dar jupanul Antifer nu se sperie de nimic si porneste in cautarea celei de a doua insule. Dupa ce iau pachebotul pana la Dakar de acolo pana la Loango, in golful Guineei inchirieaza o mica corabie a unui fost bandit, Barosso, coleg de pungasii chiar cu Sauk. 
Inainte de a ajunge la insula dorita au ghinionul ca navasa se scufunde datorita faptului ca mai multi elefanti aflati in cala incepusera sa tropaie innebuniti. Acum sunt chiar naufragiati pe insula respectiva unde sunt asediati si de un trib de amimute agresive. Insa spre exasperarea tuturor exista si o a treia insula unde ii trimite bogatul pasa egiptean, insula a carei longitudine o are un anume reverend Tyrcomel din Edinburgh. 
Dar acest reverend era un propavaduitor al saraciei si care vedea banul ca fiind demonul insusi. Fara bani oamenii ar fi fost mult mai buni si nu ar mai fi savarsit atatea nelegiuiri ducand o viata mai simpla si placuta lui Dumnezeu. Insa reverendul Tyrcomel nici nu avea habar de vreo insula, nestiind ca tatal sau marinar ii tatuase pe spate longitudinea celei de a treia insule. Insa Sauk dupa ce il ataca pe acesta zareste aceasta longitudine scrisa pe umarul pastorului, Urmeaza o cursa contra cronometru deoarece acum trebuie sa ajunga la a 3 a insula inaintea lui Sauk. 
Dupa ce ii trimisese dincolo de ecuator acum bogatul pasa egiptean ii trimite aproape de polul nord pe insula Spitzberg. Insa Sauk este arestat inainte de a putea ajunge pe aceasta insula astfel incat tot eroii expeditiei noastre ajung primii. Inca o surpriza, exista si a 4a insula, de data aceasta ultima se precizeaza, dar documentul afectat de apa nu isi poate dezvalui si longitudinea insulei. Jupanul Antifer aproape ca innebuneste de nervi dar scapa de casatoria cu Talisma. sora din Malta a bancherului Zambuco. 
Dupa intoarcerea acasa cei doi tineri, Enogate si Juhel se casatoresc, dar unchiul lor, jupanul Antifer nici nu participa la nunta. Ursuzul marinar se inchisese in casa mai ales ca acum era tinta ironiilor celor din Saint Malo. 
Tot studiind coordonatele celorlate 3 insule Juhel se tot intreaba unde ar putea fi a 4 a insula cand sotia lui Enogate ii spune ca ati calatorit in cerc. De la acesta remarca Juhel isi da seama care sunt coordonatele celei de a 4 a insule spre care pornesc. Ciudat este insa faptul ca jupanul Antifer nu mai manifesta insa nici un interes. Insula a patra era mai aproape decat si-ar fi inchipuit, se afla chiar in Marea Mediterana, intre Sicilia si capul Bon, langa insula Pantellaria. Insa nici o insula nu era trecutape harta in acest loc.
Dar stati...fusese o insula aici...insula Iulia sau Ferdinandeacare aparuse in acel lor in urma eruptiilor vulcanice subterane in ziua de 28 iunie 1831. Dar aceasta, in urma acelorasi eruptii vulcanice subterane, se scufundase la loc in decembrie 1831. Iata, in acel interval scurt, Kamylk Pasa isi ingropase comoara pe ea, nestiind caaceasta se va scufunda cu tot cu insula. 

Practic acest roman are o pronuntata tenta umoristica rin care este ironizata setea de imbogatire pecareJules Verne a descris-o si in atatea alte romane, dar la modul serios si tragic, zugravind degradarea naturii umane si nebunia sa. In acest roman nu moare nimeni doar jupanul Antifer este la un moment dat in pericol de a innebuni de ciuda dar si el se consoleaza in cele din urma, acceptand ironia destinului.
Insa romanul a prilejuit frumoase calatorii narative pana in Golful Omanului si Golful Guineei precum si o invatatura de minte, speram destul de convingatoare, pentru aceea care viseaza cai verzi pe pereti si mai ales doresc sa se imbogateasca fara a munci, cum ar fi in perioada moderna jucatul la loterie.



  http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/biografie-jules-verne.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu