luni, 6 mai 2013

Insula cu elice ..... - Jules Verne

  L'Île à hélice este un roman scris de Jules Verne în 1895, publicat pentru prima dată în Magasin d'éducation et de récréation (Foaie de instruire și desfătare) de la 1 ianuarie la 15 decembrie, apoi în volum la 21 noiembrie.
 De la Pamant la Luna. In jurul Lunii - Editura Adevarul Holding, Colectia Biblioteca Adevarul, 2010
Traducator: Constantin Mihul

 Cartea poate fi comandata de pe site-ul Editurii Adevarul sau de pe alte site-uri ale altor librarii online, eventual si in editii de la alte edituri.
Poate fi achizitionata si direct de la librariile Adevarul din orasele dumneavoastra. 


Calificativ: 10

Jules Verne trimite si cateva sageti catre poporul american, pe care il si lauda pentru realizarile sale, dar critica lipsa de cultura si snobismul care caracterizau inca societatea americana a sfarsitului de secol XIX. 
 Artisti slabi care in Europa nu aveau loc datorita lipsei lor devaloare in SUA erau imbracati in aur. In plus de aceasta Jules Verne este neplacut impresionat si de valorizarea fiintelor umane in functie de contul din banca. In acest sens cuplul, regele si regina Melecarliei, sunt niste sarantoci in ochii americanilor dar ei sunt niste oameni integri si cu un suflet mare. Si cum nu isi permisesera sa cumpere vreun bilet la concert membrii cvartetului merg acasa la acestia si le daruiesc un concert numai pentru urechile lor de buni cunoscatori ai muzicii bune.
Trimite o critica si spre ideea ca bogatia e totul in zugravirea lui Jem Tankerdone spunand clar ca este un om violent, lipsit de cei 7 ani de acasa  
Dar acest oras al luxului nu il facepe Jules Verne sa nu descrie ca banii sunt facuti din maruntaiele porcilor sau din speculatii bancare si ca exista si in SUA numeroase azile pentru batrani abandonati, spitale psihiatrice cumplite, case pentru saraci, scoli de corectie, case pentru orfani si altele. Si ina marile crize economice nu venisera. 

In ceea ce priveste politica coloniala Jules Verne atrage atentia asupra numeroaselor conflicte intre marile puteri pentru stapanirea acestor insule si ii critica pe toti pentru scaderea numarului locuitorilor nativi, folositi ca niste sclavi pentru nevoile superioarei rase albe.
Acum aceste realitati inca exista dar sunt mai bine mascate sub asa poleiala asa zisei independente statale a  acestor tari.

Ideea unei insule plutitoare pentru cei bogati nu a fost pusa in practica in perioada modera, spre deosebire de multe idei descrise de Venre in romanele sale, dar timpul nu este pierdut. In plus acest lcuru nu se poate intampla deoarece sta in natura umana ca bogatii acestei lumi sa nu se mai sature nicicand de facut bani, nici pe patul de moarte dupa cum spune unul dintr ei, intrebat de ce se mai preocupa de actiunile de la Bursa cand mai are de trait nici 24 de ore: Din obisnuinta. Si as spune eu DIN PROSTIE SI DIN LACOMIE. 
Intr-un interviu din anul 1894, 1 an inaintea aparitiei acestei carti, Jules Verne declara ca "totul in cartile mele se refera la moravurile si faptele actuale, dar, fiindca sunt un romancier inainte de orice,  cartile mele  vor avea intotdeauna aparenta unor fictiuni"
    Insula cu elice este un roman publicat de Jules Verne in 1895, dar ce e interesant e ca nepoata scriitorulu, Marguerite Allotte de la Fuye, povesteste ca in copilarie Jules Verne isi imagina Insula Feydeau, smulsa din pilonii de sustinere de gheturi sau de revarsarile Loarei, plutind si el fiind capitanul acestei insule plutitoare. 
    Scriitorul s-a sfătuit cu fratele său, Paul Verne, chiar  în privinta dirijării Insulei cu elice doar cu ajutorul unei elice la tribord si a uneia la babord, fără a se mai folosi cârma.
    Deci romanul este valorificarea unui vis pe care scriitorul il avea inca din copilarie, ceea ce ne arata ca inca de mic scriitorul avea o imaginatie fantastica. Cum altfel? Dar sa spunem un q.e.d. celor ce se indoiau. 
     Membrii unui cvartet francez (Sébastien Zorn - violoncelist, Frascolin, Yvernes - violonisti și Pinchinat - la violă) călătoresc de la San Francisco  spre San Diego, unde cei patru urmează a avea un nou spectacol.Drumul este anevoios intrucat trenul a fost blocat de niste inundatii care au stricat sinele si cei 4 aleg sa calatoreasca cu o veche trasura gasita intr-un sat. Insa aceasta se strica inainte de a ajunge la destinatie si artistii nostri se trezesc dupa-amiaza practic nicaieri ca sa spunem asa. Curajosi cei 4 aleg sa mearga pe jos pana la urmatorul orasel numit Freschal, de unde ar fi putut lua alt mijloc de transport.
    Cand ajung este trecut de miezul noptii si in micul orasel toata lumea doarme dusa. Astfel cei patru ii trezesc cu muzica lor cantata in piata din mijlocul orasului. Sunt aplaudati dar apoi lumea se culca la loc. 
    Salvarea lor este in mainile unui distins american care ii ia cu o trasura si ii duce in timpul noptii sa ii cazeze tocmai pe o insula cu elice, Standard Island. Aceasta este o insula artificiala creata pentru oamenii foarte bogati din Statele Unite care voiau sa duca un mod de viata linistitor, departe de orasele murdare si galagioase ale Americii. Capitala insulei se numeste, cum altfel am putea spune, Miliard-City, o trimitere clara la averile cetatenilor ei. Averea locuitorilor poate fi masurata doar in milioane de dolari. 
    A doua zi sunt pacaliti de ghidul lor. Calistus Mumbar, cel care i-a adus pe insula, si plimbati toata ziua, oana insula se pune in miscaresi se indeparteaza de tarm. Ducandu-i sa viziteze turnul cel mai inalt al insulei de abia aici cei 4 isi dau seama ce au patit, dar Calistus Mumbar pentru a scapa de furia violoncelistului Zorn coboara cu liftul lasandu-i blocati pe cei 4 prieteni in varful turnului pentru a se linisti. Dupa cateva ore este trimis liftul gol si cei 4 coboara si cum din cauza nervilor li se facuse foame merg si iau masa intr-un restaurant a carui nota de plata era aproape cat toti banii pe care ii aveau la ei, si cu care ar fi mancat mai mult de 1 luna in orice oras din state. Dar spre a nu face Franta de rusine cei 4 se pregatesc sa plateasca, nu fara durere, dar apare dl. Calistus Mumbar care anuleaza nota de plata. De data aceasta fiind mai calmi le explica unde sunt si care a fost scopul rapirii lor. Pe insula erau muzee si exista si o sala de concerte dar unde se ascultau numai inregistrari ale unor concerte. Dl. Calistus Mumbar care se ocupa cu activitatile culturale pe insula se gandise ca era un bun prilej pentru a introduce astfel muzica clasica pe insula, oferindu-le celor 4 prieteni un salriu colosal de 1milion de dolari de persoana plus toate cheltuielile ce urmau sa fie facute pe insula era din partea casei cum s-ar zice. Ceilalti 3 artisti se grabesc sa ii inchida gura, la propiu, violoncelistului Sebastian Zorn care tot mai gasea ceva de obiectat.
    Nu este primul oras ideal zugravit de Jules Verne, ne aducem aminte de orasul armoniei din romanul Cele 500 de milioane ale Begumei, unde un francez costruise, tot in SUA, un oras ideal pentru traiul oamenilor. Intr-un fel Miliard-City este acelasi lucru dar plutitor de data aceasta. Insula plutitoare parcurgea un traseu dinainte stabilit cu atentie prin insulele Pacificului beneficiind de toate elementele unui trai modern. 
    Jules Verne in secolul XIX parca descrie un oras modern, dar fara defectele actuale, in sensul ca este un oras curat, cu multa natura respectiv parcuri migalos amenajate. In rest intr-adevar locatarii beneficiaza de apa curenta, comunicare interna- un precurosr al telefonului, electricitate curenta, presa, muzee. Ceea ce nu poate fi produs pe insula este adus regulat de nave de aprovizioanare. 
    Insula este impartita in dpua parti egale, Tribord Side si Babord Side, conduse de cei mai influneti si bogati oameni din taberele respective, Jem Tankerdon si Nat Coverley. Insasi existenta acestor 2 tabere pune in pericol traiul idilic de pe aceasta insula. Dar copiii acestor famillii, Walter Tankerdon si Lady Dy Coverley se indragostesc spre bucuria lui Calistus Mumbar carevedea in aceasta casatorie armonizarea partilor contrare de pe insula. Elementul de contrarietate venea de la faptul ca tabara dlui. Tankerdon doarea ca pe insula sa se desfasoare afaceri, de exemplu comert cu animale pe caresa le vanda pe insulele vizitate si eventuale fabrici, pe cand cealalta tabara nu dorea cu nici un pret transformarea insulei intr-o murdara crescatorie de animale sau locatie pentru fabrici. Murdara sau nemurdara, insa cresterea de porci ii aduse dlui. Tankerdone o avere considerabila dar alti locatari ai insulei nu aveau de gand sa devina crescatori de porci avand deja destui bani. 
    In toata agitatia asta se produce un eveniment caruia nu ii da nimeni importanta. Cei de pe insula salveaza niste marinari malayezieni condusi de anume capitan Sarol, pe care se ofera cu generozitate sa ii duca pana pe Insulele Hebride, unde se indreptau acestia. Nimeni nu banuia ca de fapt capitanul Sarol pregatise un sangeros atac asupra insulei, mana in mana cu salbaticii din Noile Hebride, cunoscuti ca fiind cei mai sangerosi locuitori din acele insule ale Pacificului, urmasii canibalilor, nu de alta dat ca orintre ei se mai aflau inca destui. 
    Romanul ne prezinta in detaliu calatoria insulei cu elice prin toate insulele Pacificului si Jules Verne le descrie pe fiacre cu generozitate, prezentand istoria, geografia, flora, fauna, economia, situatia politica actuala si alte elemente de culoare locala la fiecare in parte. 
    Au loc mai multe incidente unele amuzante altele mai putin comice. Pe o insula un nativ fura, fascinat de sunetele acestuia, violoncelul lui Sebastian Zorn, decanul de varsta al grupui si  il declara tabu. Si cata alergatura si cate negocieri incheiate prin amenintatea ca insula va fi zburata in aer de catre tunuri pana ce acesta cedeaza instrumentul
    Pe o alta insula are un loc un incident mai putin amuzant, respectiv este rapit Pinchinat si este salvat in ultimul moment, caci urma sa fie devorat de un sef de tribcare avea la activ multi albi mancati in viata sa. Noroc de toate ritualurile ce trebuisera a fi efectuate pentru ca altfel l-ar fi gasit pe colegul lor in burta sefului de trib si in loc de cvartet concertant ar fi devenit un trio concertant. 
    Un alt eveniment neplacut este ciocnirea cu un vas englez pe care insula il avarieaza. Marea Britanie, de precizatera singura tara, careera contra existentei acestei insule pecare o vedea ca pe un pericol pentru circulatia navala, dar oare nu era de fapt invidia pentru reusita americanilor?
    Oricum o nava de razboi britanica seapropie si someaza cu lovituri de tun insula sa plateasca o suma colosala drept despagubire, fapt catalogat de bogatii americani ca fiind un jaf dar neavand ce face in fata fortei militare platesc suma imensa care pentru ei oricum era o nimica toata. 
    Pentru a se razbuna o nava engleza lasa intr-o noapte cetoasa mai multe sute de animale salbatice pe insula: lei, jaguari, tigri, leoparzi, gheparzi, crocodili. Are loc o lupta pentru supravietuire dar pana la urma animalele sunt omorate fara a face prea multe victime. 
    Nu acelasi lucru se intampla cand sunt atacati de echipajul malaezeean condus de capitanul Sarol ajutat de o multime de salbatici din Noile Hebride care se apropiasera cu pirogile. De data asta numarul victimelor este mai insemnat. Dupa ce scapa si de aceasta incercare, care zadarnicise si nunta ce avea loc chiar in seara atacului si fiiindca in urma atacului fusese ucis seful adminstrativ al insulei care avea drept sa oficieze casatoriile, plutitorii nostri isi fac singuri viata grea, conform dictonului: Ce isi face omul cu mana lui....
    Mai precis cele doua tabere nu se pun de acord asupra traseului ce trebuia ales si fiecare da ordin ca fiecare centrala sa se indrepte in cate o directie. Ca rezultat insula pluteste in cerc aproape o luna, in cele din urma motorul unei centrale explodeaza si insula incepe sa pluteasca in deriva indreptandu-se periculos spre zona antarctica. In timpul procesului si structura de rezistenta a insulei avusese de suferit astfel ca in timpul unui puternic uragan insula este dezmembrata, multi pierzandu-si chiar viata. 
    Este reluata ca avertisment o tema des utilizata de Jules Verne : capacitatea oamenilor de a construi lucruri minunate pe care tot ei apoi din lipsa de comunicare sau sa ii spunem mai cinstit prostie, nesimtire, aroganta, le distrug cauzand si numeroase pierderi de vieti omenesti. Autorul nu uita sa trimita sageti spre Germania  criticand un autor care va fi indragit de insusi Hitler si anume Wagner.
    In ceea ce priveste pictura Jules Verne critica impresionismul si futurismul ca fiind o ciuma decadenta. 
    Jules Verne trimite si cateva sageti catre poporul american, pe care il si lauda pentru realizarile sale, dar critica lipsa de cultura si snobismul care caracterizau inca societatea americana a sfarsitului de secol XIX. 
     Artisti slabi care in Europa nu aveau loc datorita lipsei lor devaloare in SUA erau imbracati in aur. In plus de aceasta Jules Verne este neplacut impresionat si de valorizarea fiintelor umane in functie de contul din banca. In acest sens cuplul, regele si regina Melecarliei, sunt niste sarantoci in ochii americanilor dar ei sunt niste oameni integri si cu un suflet mare. Si cum nu isi permisesera sa cumpere vreun bilet la concert membrii cvartetului merg acasa la acestia si le daruiesc un concert numai pentru urechile lor de buni cunoscatori ai muzicii bune.
    Trimite o critica si spre ideea ca bogatia e totul in zugravirea lui Jem Tankerdone spunand clar ca este un om violent, lipsit de cei 7 ani de acasa  
    Dar acest oras al luxului nu il facepe Jules Verne sa nu descrie ca banii sunt facuti din maruntaiele porcilor sau din speculatii bancare si ca exista si in SUA numeroase azile pentru batrani abandonati, spitale psihiatrice cumplite, case pentru saraci, scoli de corectie, case pentru orfani si altele. Si ina marile crize economice nu venisera. 

    In ceea ce priveste politica coloniala Jules Verne atrage atentia asupra numeroaselor conflicte intre marile puteri pentru stapanirea acestor insule si ii critica pe toti pentru scaderea numarului locuitorilor nativi, folositi ca niste sclavi pentru nevoile superioarei rase albe.
    Acum aceste realitati inca exista dar sunt mai bine mascate sub asa poleiala asa zisei independente statale a  acestor tari.

    Ideea unei insule plutitoare pentru cei bogati nu a fost pusa in practica in perioada modera, spre deosebire de multe idei descrise de Venre in romanele sale, dar timpul nu este pierdut. In plus acest lcuru nu se poate intampla deoarece sta in natura umana ca bogatii acestei lumi sa nu se mai sature nicicand de facut bani, nici pe patul de moarte dupa cum spune unul dintr ei, intrebat de ce se mai preocupa de actiunile de la Bursa cand mai are de trait nici 24 de ore: Din obisnuinta. Si as spune eu DIN PROSTIE SI DIN LACOMIE.

    Intr-un interviu din anul 1894, 1 an inaintea aparitiei acestei carti, Jules Verne declara ca "totul in cartile mele se refera la moravurile si faptele actuale, dar, fiindca sunt un romancier inainte de orice,  cartile mele  vor avea intotdeauna aparenta unor fictiuni"


      http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/biografie-jules-verne.html



    Insula Orsos, care are o lungime de 37 de metri şi o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, a fost concepută pentru a combina confortul unei case cu mobilitatea unui iaht, informează CNN. Este dotată cu două mici motoare diesel cu ajutorul cărora se poate naviga pe distanţe scurte, dar şi cu şase dormitoare, jacuzzi, grătar, şezlonguri, minibar, sală de mese, studio de karaoke şi, desigur, un acvariu uriaş. Compania Orsos - care poartă numele patronului ei de origine maghiară, Gabor Orsos - a anunţat că va începe producerea primelor insule cu elice anul viitor, în Europa Centrală, iar preţul de pornire va fi de 6,5 milioane de dolari (4,8 milioane de euro).

    Citeste mai mult: adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/insula-elice-1_50aeb5b37c42d5a6639f6857/index.html
    O firmă austriacă se pregăteşte să lanseze la apă o insulă plutitoare artificială, dotată cu două motoare diesel şi cu toate elementele indispensabile luxului.

    Citeste mai mult: adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/insula-elice-1_50aeb5b37c42d5a6639f6857/index.html
    O firmă austriacă se pregăteşte să lanseze la apă o insulă plutitoare artificială, dotată cu două motoare diesel şi cu toate elementele indispensabile luxului.

    Citeste mai mult: adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/insula-elice-1_50aeb5b37c42d5a6639f6857/index.html

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu