Bourses de voyage este un roman scris de Jules Verne și publicat în 1903. Inițial a apărut în Magasin d'Éducation et de Récréation între 1 ianuarie și 15 decembrie 1903, apoi în volum pe 19 noiembrie același an.
Burse de calatorie - Editura Adevarul Holding, Colectia Biblioteca Adevarul, 2010
Traducator: Nicolae Constantinescu
Poate fi achizitionata si direct de la librariile Adevarul din orasele dumneavoastra.
Calificativ: 9
In acest roman sunt descrise aventurile a 9 elevi ai reputatului colegiu londonez Antilian School, care primesc 9 burse de calatorie in insulele lor natale din Antile. Ei primesc aceste burse de la o bogata doamna, rezidenta in Barbados, Catherine Seymour, care pe langa calatoria cu o corabie inchiriata de ea le pregateste la final si cate o bursa de 700 de lire.
Romanul ne aduce aminte atat de Capitan la 15 ani cat si de Doi ani de vacanta, roman deja prezentat anterior.Binefacatoarea eroilor nostri inchirieaza pentru ei vasul Alert comandat de capitanul englez Paxton, in urma unor verificari riguroase prinvind calitatea capitanului si a echipajului sau. Imbarcarea pentru traversarea Atlanticului trebuie sa se faca in portul Cork din Irlanda. Ghinionul faceca aici sa evadeze din puscarie membrii echipajului navei de pirati Halifax, condusa de nelegiuitul capitan Harry Markel. Acesta fusese marinar de cursa lunga, devenit un foarte bun capitan dar lacomia il impinsese pe cai rele, sfarsind prina fi prins si condamnat la moarte impreuna cu echipajul sau. Insa acestia evadeaza si afland despre vasul Alert, cu un curaj nebunesc ataca vasul in timpul noptii omorand tot echipajul, inclusiv pe capitanul Paxton.
Nenorocul face ca in acele zile sa nu fie deloc vant astfel ca piratii nu pot pleca in acea noapte astfel incat a doua zi dimineata pasagerii nostri se imbarca urmand a fi omorati noaptea urmatoare. Insa auzind de primele pe care trebuiau sa le incaseze elevii si insotitorul lor, Harry Markel isi schimba planul si hotaraste cu mult sange rece si calm sa realizeze calatoria in insulele Antile, sa astepte ca baietii sa incaseze banii si abia apoi sa ii omoare.
Dar sa vedem care sunt pasagerii nostri. Ei sunt de diverse nationalitati dupa cum apartineau respectivele insule:
- Roger Hinsdale - bursier englez, nascut in insula Santa Lucia, a carui familie retrasa din afaceri locuia acum la Londra, dar avea in continuare proprietasti si afaceri in Santa Lucia, administrate de p persoana acolo; are o fire semeată si mandra ca majoritatea englezilor;
- Louis Clodion - bursier francez, nascut in Guadelupa, dintr-o familie de armatori, acum stabilita la Nantes, băiat serios si muncitor, bun la suflet;
- Albertus Leuwen - bursier de origine olandeză nascut in Insula Saint-Martin, a carui familie locuia acum la Rotterdam;
- Niels Harboe - bursier danez, nascut pe Insula Saint-Thomas, orfan de ambii parinti, mai are doar un frate mai mare carelocuieste chiar pe Insula Saint-Thomas;
- Magnus Anders - bursier suedez, nascut in Insula Saint-Barthelemy, familia sa fiind mutata recent la Gotheborg; este mare pasionat de marinarie;
- Axel Wickborn - al doilea bursier danez, nascut in Insula Saint-Croix, doritor să servească în armata daneză;
- John Howard - al doilea bursier englez, nascut in Insula Dominica a carui familie era recent mutata la Manchester;
- Hubert Perkins - al 3 lea bursier englez, nascut in Insula Antigua, a carui familie: mama, tatal si cele 2 surori mai mici locuiau in Antigua ocupandu-se cu comertul unde de abia il asteptau pe Hubert sa revina pentru a-si ajuta tatal la firma de comert;
- Tony Renault - al doilea bursier francez, nascut pe Insula Martinica, cel mai mare fiu al unei familii de functionari mutati la Paris; mai are un unchi in Martinica care detine unul din cele mai mari domenii ale insulei, este pasionat de canotaj;
- Horatio Patterson - mentorul copiilor, adminsitratorul si economistul colegiului este ales de directorul colegiului sa ii insoteasca pe copii; pasionat de limba latina si de cifre;
Jules Verne profită de acest roman pentru a face o prezentare a arhipelagului Antilelor, mai precis a Antilelor Mici. Sub pretextul întâlnirii celor nouă bursieri cu familiile caraibiene din care au plecat, autorul francez prezintă de-a lungul a opt capitole istoria si geografia acestui arhipelag .
Periplul începe în insulele Leeward cu Virginele Americane, din cadrul cărora sunt prezentate insulele St. Thomas și St. Croix. Voiajul continuă spre sud cu insulele Saint Martin aparținând Frantei si Saint-Barthelemy, care tocmai fusesera vandute de catre Suedia Frantei, Antigua, Guadelupa (care apartine tot Frantei) si Dominica.
De aici, călătorii intră pe teritoriul insulelor Windward, din cadrul cărora vizitează Martinica - care apartine Frantei, Santa-Lucia și Barbados. insula unde locuieste bogata lor binefacatoare, dna. Kathleen Seymour.
Calatoria este intr-adevar o incantare, precum si prilejul unor revederi emotionante ale tinerilor cu persoane dragi.
Falsul capitan Paxton scapa din cateva imprejurari limita in care ar fi putut fi recunoscut ca nu este adevaratul capitan Paxton.
In cele din urma doamna Kathleen Seymour are rugamintea la capitan sa ia in drumul spre Liverpool si pe tanarul marinar Will Smitz, care tocmai castigase postul de secund pe o nava comerciala ce urma sa plece chiar din Liverpool. Acesta vazand fetele marinarilor si ale capitanului intuieste ca este ceva in dezordine si ii spioneaza auzind ce planuri criminale au. Norocul face ca in prima noapte dupa terminarea expeditiei sa nu fie vant si o alta nava care se indrepta spre Statele Unite sa fie foarte aproape de vasul Alert. Temandu-se sa nu se auda tipete capitanul Harry markel aman pentru noaptea viitoare uciderea bursierilor. In timpul noptii Will Smitz ii trezeste pe copii si insotitorul acestora si fug catre cealalta nava cu o barca de pe Alert. dar dimineata din cauza cetii ii gaseste tot in apropierea navei Alert cealalta nava fiind plecata. Atunci Will Smitz pune la cale o lovitura curajoasa si reusesc sa ii inchida pe marinarii care inca dormeau, blocandu-le caile de acces catre punte.
Dupa ce trece alaturi de echipajul sau de pusti de un puternic uragan, atat de des intalnit in aceste zone, banditii inchisi imbatandu-se declanseaza un incendiu si cei 10 trebuie sa paraseasca nava luand provizii pentru mai multe zile. Corabia se scufunda cu tot cu piratii care primesc astfel o bine meritata pedeapsa.
Dupa mai multe zile in care cu greu incearca sa indrepte barca spre uscat sunt salvati de o nava comerciala cu aburi care mergea chiar spre Liverpool.
Ca o concluzie romanul prezinta o tema des intalnita la Jules Verne, aceea a confruntarii a doua tabere, una compusa din oameni buni si una din elemente negative, Jules Verne fiind un moralist prin excelenta, indemanand prin scrierile sale pe tinerii si nu daor tinerii sai cititori sa aleaga un mod de viata frumos si corect. De aceea eroii romanelor sale sunt de multe ori tineri aflati la inceputul vietii care primesc un frumos model.
http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/biografie-jules-verne.html
http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/biografie-jules-verne.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu