duminică, 17 februarie 2013

Scoala Robinsonilor - Jules Verne

 L'École des Robinsons este un roman scris de Jules Verne în 1882. Inițial serializat în Magasin d'Éducation et de Récréation între 1 ianuarie și 1 decembrie 1882, a apărut în volum pe data 13 noiembrie a aceluiași an.
 Scoala Robinsonilor - Editura Adevarul Holding, Colectia Biblioteca Adevarul, 2010
Traducator: Ana-Maria Moisin

Cartea poate fi comandata de pe site-ul Editurii Adevarul sau de pe alte site-uri ale altor librarii online, eventual si in editii de la alte edituri.
Poate fi achizitionata si direct de la librariile Adevarul din orasele dumneavoastra.


Calificativ:  9
In acest roman Jules Verne trateaza o tema pe care o vom gasi sin alte romane ale sale, si anume, maturizarea unor copii, tineri si chiar persoane deja mature, in circumstantele unei naufragieri intr-un tinut pustiu, de cele mai multe ori o insula, unde facand apel la inteligenta, ingeniozitate, vointa si speranta, oamenii reusesc sa se descurce, uneori in medii foarte vitrege. 
                
In cazul de fata aspectul educativ este si mai pregnant, la el apeland bogatul lord William W Kolderup din San-Francisco, al carui nepot, Godfrey Morgan doreste, inainte de a se casatori cu frumoasa Phina, o calatorie pe mare in jurul lumii. Vazand dorinta tanarului bogatul sau unchi ticluieste un plan aranjand ca nava sa naufragieze intentionat pe o insula mai izolata, cumparata chiar decatre acesta. Batranul lord se gandeste astfel ca greutatile pe care le va intampina il vor maturiza si cali pe nepotul sau.
               Vasul se scufunda asa cum era prevazut si tanarul Godfrey se trezeste izolat pe o insula pustie impreuna cu cativa colegi de pe vas unde intr-o lume salbatica va trebui sa reflecteze asupra valorilor importante in viata si nu la distractii asa cum era obisnuit, chiar si calatoria in jurul lumii care pentru el era o distractie s-a transformat intr-o lupta pe viata si pe moarte. 
                   Fiind inarmati si pe insula nefiind animale foarte periculoase unchiul sau s-a gandit ca nu vor fi pericole prea mari. Insa ceea ce nu ia el in calcul este ca rivalul sau in afaceri, J. R. Taskinar, din Stockton, cu care se si duelase la licitatia insulei de catre guvernul american, afland despre planul sau cu nepotul, intervine in secret, dand drumul la animale salbatice periculoase pe insula
                    Prin acest roman Jules Verne aduce si un elogiu lui Daniel Defaoe si celebrei sale carti Robinson Crusoe, acest lucru fiind evident chiar din trimiterea din titlul romanului si apoi prin gasirea salbaticului Carefinotu, adus pe insula pentru a fi sacrificat de alti salbatici, si care este Vineri al romanului vernian. 
                    Afland despre interventiile dusmanului sau lordul William Kolderup apare pe insula pentru a il salvape Godfreydar oricum acesta impreuna cu prietenii sai se descurcasera cu numeroasele animale salbatice eliberate pe insula.


  http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/biografie-jules-verne.html


                     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu