duminică, 3 februarie 2013

Cand Dumnezeu a batut din palme - Michael F. Flynn

 Titlu Original : The clapping hands of God (2004)
 Analog Science Fiction and Fact, july-august 2004 (july 2004, ed. Stanley Schmidt, publ. Dell Magazines)

Nominalizata in 2004 la Premiul Analog la categoria nuvela.
Nominalizata in 2005 la Premiul Hugo la cetegoria Cea mai buna nuvela.

  In romana : Cand Dumnnezeu a batut din palme - Antologia Gardner Dozois vol. 3, Editura Nemira,2008
Traducere: Ana Veronica Mircea

O puteti achizitiona online de aici   http://www.nemira.ro/carti-10,-15-si-20-lei/the-year-s-best-science-fiction-%28vol-3%29--1144     pentru doar 10 lei, oferta promotionala, sau in librariile Nemira si alte librarii cu reduceri Nemira.

A 7 a povestire din Antologia Gardner Dozois vol 3 editura Nemira



Michael F. Flynn b. 1947

Calificativ: B - Readable

  Mie mi se pare exagerat subiectul, din ce am vazut si in evolutia omenirii, de multe ori CEI STRAINI, ALTERITATEA au fost perceputi ca fiind o amenintare si de cele mai multe ori au fost tratati cu violent faraa se incerca o comunicare sincera. 
               De aceea scenariul povestirii mi se pare plauzibil si logic, de aceea nu inteleg trimiterea deloc subtila la civilizatia araba deoarece nu a fost singura civilizatie de pe pamant care a prezentat elemente de agresivitate si intoleranta....toate imperiile antice, egipteni, asirieni, persani , chiar si populatiile din Americi care aveau obiceiuri atat de sangeroase ...incasi, azteci, mayasi.....si in speta toata istoria omenirii antichitate, ev mediu, perioada moderna si contemporana, toate sunt pline de violente intre grupurile umane pe baze nationale, religioase. Sa nu mai spunem de Inchizitie dar si de multe altele. Au fost la fel de prezente in civilizatia europeana decare suntem atat de mandri. Si fenomenul colonialismului ce a fost?
                  Daca omorai indieni nici nu trebuia sa te spovedesti pentru ca Papa acelor timpuri a dat o BULA de aia de a lui prin care spunea ca indienii nu sunt oameni deci nu e pacat daca ii omori fiindca nu au suflet, fiind la fel precum porcii, gainile si vitele. Pai pe ce sa se sustina comertul de sclavi ca fiind corect in fata lui Dumnezeu si epurarile indienilor pentru a le fura pamanturile? Sa mai vorbim de Hitler ceva mai incoace?
                 Povestea e frumoasa, atat prin crearea unui decor fascinant si a unei povesti antrenante dar destul da banale in substanta ei, pe pamant intamplandu-se multe cu mult mai rele.


          Oamenii ajung sa investigheze diferite planete din alte sisteme planetare, incercand a nu se faceremarcati pe cat posibil, pentru a vedea daca are rost sa stabileasca un contact cu acele civilizatii sau nu.
            O astfel de expeditie ajunge pe o planeta edenica, intr-un varf de munte unde totul era de o frumusete nemaiintalnita. Descopera si ca e locuita de o forma de viata inteligenta care pare a fi bine organizata social, fara multa violenta incat se gandesc la faptul ca ar fi bine de initiat un prim contact. 
                  Insa exact inainte de a face acest lucru cei de planeta primesc pentru prima oara vizita unei alte forme de viata de pe o planeta vecina din sistemul lor planetar. Daca in prima zi ii primesc cu omenie, se imprietenesc, sarbatoresc impreuna, pe timpul noptii ii omoara pe toti, ceea ce va declansa o miscare foarte dura de pedepsire, deoarece cei de pe planeta vecina erau mult mai avansati tehnologic. Afost ca o lupta intre samurai si o armata moderna, ca intre o armata de ev mediu si una moderna. De precizat ca pana isi dau seama ca atacul este  o pedeapsa pentru crimele facute de localnici miseleste membrii expeditiei ii considera niste victime nevinovate si inocente, punandu-si chiar problema interventiei in favoarea lor.
                    In timp ce avea loc lupta un membru al localnicilor a observat ca pe munte este activitate si a urcat cu un balon pana la tabara cercetasilor de pe Pamant unde fara nici o incercare de comunicare omoara 2 membri ai expeditiei si cand este apoi interogat de ce prizonierul raspunde ca oricine paseste pe planeta lor va fi ucis fara discutii.

            


Michael Francis Flynn (born 1947 Easton, Pennsylvania, USA) este un scriitor american de SF. Desi scrierile sae sunt incadrate la hard SF mai ales are si scrieri care trateaza teme din stiintele umaniste, precum sociologia si psihologia.
In 1986 castiga Premiul Analog pentru nuvela EIFELHEIM si in anii  1988 si 1990  acelasi Premiu Analog pentru cel mai bun articol de critica SF. 
In 1991 primeste Premiile Locus, Prometheus si Compton Crook pentru romanul IN THE COUNTRY OF THE BLINDS.
In 1992 castiga Premiul Prometheus pentru nuvela FALLEN ANGELS.In 1994 castiga pentru aceeasi nuvela Premiul Seiun in Japonia.
In 1994 castiga al 4 lea Premiu Analog din cariera sa pentru MELODIES OF THE HEART.
Povestirea HOUSE OF DREAMS a castigat Premiul Theodore Sturgeon in 1998.
In 2007 castiga Premiul Sidewise si al 5 lea Premiu Analog din cariera sa pentru povestirea QUATIONES SUPER CAELO ET MUNDO.
In 2009 castiga al 6 lea Premiu Analog din cariera sa pentru nuvela WHERE  THE WINDS ARE ALL ASLEEP.



Povestirea de fata a fost publicata in Antologia SF Gardner Dozois la Editura NEMIRA.         O puteti achizitiona online de aici   http://www.nemira.ro/carti-10,-15-si-20-lei/the-year-s-best-science-fiction-%28vol-3%29--1144     pentru doar 10 lei, oferta promotionala, sau in librariile Nemira si alte librarii cu reduceri Nemira.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu