vineri, 8 februarie 2013

Mama Egipt -Kage Baker

 Titlu Original : Mother Aegypt (2004)
 Mother Aegypt and Other Stories (jun 2004, kage Baker, publ. Night Shade Books)


  In romana : Mama Egipt - Antologia Gardner Dozois vol. 3, Editura Nemira,2008
Traducere: Gabriel Stoian

O puteti achizitiona online de aici   http://www.nemira.ro/carti-10,-15-si-20-lei/the-year-s-best-science-fiction-%28vol-3%29--1144     pentru doar 10 lei, oferta promotionala, sau in librariile Nemira si alte librarii cu reduceri Nemira.


A11 a povestire din Antologia Gardner Dozois vol 3 editura Nemira



Kage Baker 1952-2010

Calificativ: A - Good Read

Din punctul meu de vedere punctele forte ale povestirii tin de faptul ca este foarte antrenanta si plina de umor dar referirile la concepte filosofice si mistice din spatiul oriental sunt inexacte si neclare. Insa actiunea este plina de un farmec si de o culoare locala balcanica aparte. 


O povestire antrenanta , plina de mult umor, reda bine spatiul balcanic , in care smecheria, pacaleala si hotia sunt la ele acasa.
O femeie prezicatoare a viitorului, nemuritoare, calatoreste cautandu-si moartea, incercand permanent noi si noi otravuri pentru a muri.

Ca elemente de filosofie orientala insa povestirea nu realizeaza niste trimiteri exacte si ramanem cu aventura, suspansul si umorul nu si cu niste aspecte profunde din sfera mentionata.

Este antologica scena in care prezicatoarea ,dupa ce partenerul ei o ingroapa crezand ca murise, apare ca un demon la targul unde el pacalea oamenii.

Fiind situata in spatiul romanesc povestirea o citim parca mai cu sufletul la gura.

Ca ultima remarca pot spune, in sensul bun, ca parca imi aduce aminte de atmosfera si ritmul povestilor lui Ion Creanga, dar fara a avea profunzimea simbolica a autorului roman, elemente simbolice prezentate pe indelete in cartea Creanga si creanga de aur de Vasile Lovinescu , pe care v-o recomand. E o carte ciudata , poate nu e adevarat tot ce scrie acolo privitor la dimensiunea simbolica ascunsa si initiatica a povestilor lui Ion Creanga dar nici nu putem exclude aceste elemente ca sigur inexistente.


Kage Baker 1952-2010 a fost o scriitoare americana de science fiction si fantasy. S-a nascut in Hollywood, California si a trait in Pismo Beach cea mai mare parte a vietii. Inainte de a deveni scriitor profesionist si-a petrecut multi ani in lumea teatrala, fiind printre altele si profesoara de engleza elisabethana.
Este cunoscuta in lumea scriitorilor SF pentru seria Company, romane avand ca tema calatoriile istorice in timp. Primele ei povestiri au fost publicate in revista Asimov Science Fiction incepand cu 1997.

Nuvela Empress of Mars  a fost distinsa in 2004 cu premiul Theodor Sturgeon Memorial.
Nuvela  The Women of Nell Gwynne's  a castigat premiile  Nebula si Locus in anul 2010.
Tot in 2010 ia Premiul Fantasy Mythopoeic pentru THE HOTEL UNDER THE SUN, pentru  literatura fantasy pentru copii.
Pe 31.01.2010 Kage baker moare de cancer uterin in Pismo Beach.

 Kage Baker a murit la 1.15 AM pe 31 ianuarie 2010. A vrut sa stie toti cititorii ei ca "as fi vrut sa petrec mai mult timp alaturi de cititorii mei. Spune-le ca am vrut sa fi putut lupta mai mult ca sa o fac si ca as fi vrut sa ii aud si ca au fost in mintea si inima mea pana la sfarsit.



 Povestirea de fata a fost publicata in Antologia SF Gardner Dozois la Editura NEMIRA.         O puteti achizitiona online de aici   http://www.nemira.ro/carti-10,-15-si-20-lei/the-year-s-best-science-fiction-%28vol-3%29--1144     pentru doar 10 lei, oferta promotionala, sau in librariile Nemira si alte librarii cu reduceri Nemira.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu