joi, 26 septembrie 2013

Întâmplări neobişnuite - Jules Verne

Întâmplări neobișnuite (în franceza Sans dessus dessous) este un roman scris de Jules Verne în 1889 , în care apar unele personaje din altă operă a sa,De la Pamant la Luna, celebrii membri ai Clubului Artileriştilor.


Întâmplări neobişnuite- Editura Adevarul Holding, Colectia Biblioteca Adevarul, 2010
Traducator:

Cartea poate fi comandata de pe site-ul Editurii Adevarul sau de pe alte site-uri ale altor librarii online, eventual si in editii de la alte edituri.
Poate fi achizitionata si direct de la librariile Adevarul din orasele dumneavoastra.  










     Calificativ:  10
     Am acordat calificativul 10 deoarece reda pefect nesimtirea si nepasarea pe care o pot avea oamenii fata de semenii lor atunci cand actiunile lor le pun in pericol inclusiv viata.
    Artileriștii de la Gun-Club doresc să pună în practică una dintre revendicările exprimate în timpul întâlnirii din Tampa-Town (De la Pamant la Luna): redresarea axei Pământului pentru a o face perpendiculară, la fel ca cea a planetei Jupiter. Operațiunea este proiectată a fi realizată cu ajutorul unei lovituri de tun, trasă dintr-un amplasament care e ținut secret aproape pe toată durata cărții. Pretextul acestui experiment este prezentat a fi exploatarea cărbunelui din zonele arctice, deși protagoniștii sunt în realitate mai interesați de demonstrația de forță în sine, reprezentată de redresarea planetară.

    Planul este de a da naștere unei explozii gigantice în masivul Kilimanjaro folosind noua invenție a lui Nicholl, un exploziv puternic. Lumea intră în panică, iar explozia duce la pagube uriașe în zonă, fără însă a modifica înclinația axei. Un inginer francez demonstrează ulterior că explozia nu a fost destul de puternică, dar Barbicane, Nicholl și Maston nu mai repetă experimentul.


    Jules Verne reușește să dea o notă de dramatism catastrofei potențiale, prezentând o eroare majoră în calculele principale, care va duce la eșecul complet al proiectului. Într-adevăr, dacă proiectul ar fi constituit un succes, consecințele la nivel planetar ar fi fost devastatoare: Polul Nord ar fi coborât până la 67 de grade latitudine nordică, iar nivelul apelor ar fi crescut până la 8,715 metri. Aceasta ar fi avut ca rezultat, printre altele, revărsarea Oceanului Atlantic și a Mediteranei, ridicarea Azorelor și a Bermudelor până la altitudinea Himalayei, înecarea sudului Africii, a Americii Latine și a Orientului Îndepărtat din Siberia  până în Java, precum și ridicarea cu mii de metri a Australiei și a împrejurimilor.

    Este lesne de inteles groaza care ii cuprinde pe locuitorii din zonele anuntate a fi in pericol ori de scufundare ori de inaltare excesiva. Unii se bucura ca le vor aparea avantaje, altora le e frica pentru ceea ce pot pierde. In concluzie se declanseaza o isterie internationala pe masura ce se apropie data evenimentului. 

    J.T. Maston care fusese arestat refuza sa dezvaluie taina locatiei unde colegii sai pregateau grozava lovitura de tun iar multimile de oameni infuriati vor sa il linseze. 
    Plina de umor este si povestea de iubire dintre J.T. Maston si Miss Evangelina Scorbitt. De fapt Miss Evangelina in varsta de 45 de ani este indragostita lulea de genialul nostru matematician si fara insistentele ei, care il tot suna la telefon cand facea calculele necesare grandiosului proiect, J.T. Maston nu ar fi gresit calculele, fapt care a condus la cel mai fericit si penibil fiasco din lumea stiintei.


      http://fansfro.blogspot.ro/2013/07/biografie-jules-verne.html

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu