marți, 3 septembrie 2013

Cinci saptamani in balon .... - Jules Verne

Cinci săptămâni în balon (în franceza Cinq semaines en ballon) este un roman scris de Jules Verne în 1863.

  Cinci Săptămâni în balon- Editura Adevarul Holding, Colectia Biblioteca Adevarul, 2010
Traducator:

Cartea poate fi comandata de pe site-ul Editurii Adevarul sau de pe alte site-uri ale altor librarii online, eventual si in editii de la alte edituri.
Poate fi achizitionata si direct de la librariile Adevarul din orasele dumneavoastra.  


 Calificativ: 9

     Romanul a fost publicat   pe 31 ianuarie 1863.
    Acesta este unul dintre primele romane ale lui Jules Verne și conține germenii "ingredientelor" operei viitoare, amestecând cu îndemânare intriga fecundă cu aventurile, întorsăturile de situație și descrierile tehnice, geografice și istorice. Cartea oferă o prezentare bună a explorărilor continentului african, putin cunoscut de către europeni la acea dată, dar străbătut de exploratorii care voiau să îi descopere secretele.

     Succesul cărții este rapid, aducându-i lui Jules Verne liniștea financiară și un contract cu editura lui Jules Hetzel, care avea să publice multe dintre operele sale în următorii ani.


    Inventatorul Samuel Fergusson, însoțit de servitorul Joe și de prietenul său Dick Kennedy, traversează continentul african — pe vremea aceea explorat doar în parte — cu ajutorul unui balon umflat cu hidrogen. El a inventat un dispozitiv care, înlăturând necesitatea de a elibera gaz sau de a arunca lest pentru a regla altitudinea, permite călătorii îndelungate.
    Călătoria face legătura între explorările întreprinse de Sir Richard Burton și John Hanning Speke în estul Africii cu cele ale lui Heinrich Barth din regiunile Sahara și Ciad. Călătoria începe pe coasta de est, în Zanzibar, traversând Lacul Victoria, Lacul Ciad, Agadez, Tombouctou, Jenne si Segou, până pe coasta de vest, la St. Louis din Senegalul zilelor noastre. Cartea descrie interiorul necunoscut al Africii până în apropierea actualei Republici Centrafricane ca pe un deșert, când acesta este, de fapt, o savana..


    O parte importantă a perioadei de început a explorării o constituie găsirea izvoarelor Nilului, eveniment care are loc în capitolul 18. Există numeroase episoade de aventuri, care cuprind un conflict cu un indigen sau cu mediul, printre care:
    • Salvarea unui misionar din mâinile unui trib care se pregătea să îl sacrifice.
    • Epuizarea rezervelor de apă în timpul călătoriei peste Sahara.
    • Atacarea balonului de către condori, ceea ce duce la pierderea lui Joe.
    • Salvarea ulterioară a lui Joe.
    • Scăparea dificilă din mâinile rămășițelor unei armate.
    Toate aceste aventuri sunt depășite de protagoniști în primul rând prin perseverență. Romanul e plin de sincronizări norocoase, în care pericolul este evitat deoarece vântul se întețește chiar la momentul oportun, sau personajele privesc exact în direcția potrivită.
    Balonul eșuează înainte de final, dar ajunge suficient de departe pentru a aduce protagoniștii pe tărâmuri prietenoase, de unde se întorc în Anglia, încheindu-și cu succes explorarea. Povestea se încheie abrupt după terminarea călătoriei africane, prezentând doar un scurt rezumat a ceea ce a urmat acestui eveniment.

     Principalele idei ale cartii sunt:
    • Explorarea teritoriilor necunoscute (în perioada redactării romanului)
    • Studiu etnologic făcut de europeni asupra populațiilor africane
    • Discurs despre rase și etnii
    • Rolul important al evanghelizării
    • Aerostatul și inventarea zborului prin aer (care anticipează periplul cosmic din De la Pamant la Luna)
    • Grandioasele fenomene atmosferice
    • Fobia verniană față de aur 
    • Critica sclavagismului
     Un moment amuzant este acela in care sunt adorati ca fiind niste divinitati cazute din luna de catre populatia din targul Kazeh. Jules Verne sublinieaza astfel inapoierea popoarelor africane.
    Sacrificiul lui Joe care se arunca singur din balon pentru a usura balonul si a salva astfel viata tovarasilor de drum este un alt punct de interes al romanului. Ulterior Joe este salvat dar aceasta experienta il schimba mult in bine.

    Lumea africana zugravita de Jules Verne este o lume a superstitiilor si ale abuzurilor conducatorilor popoarelor africane pentru care viata oamenilor nu inseamna absolut nimic. Este o lume plina de razboaie sangeroase intre vecini si atinsa de flagelul sclaviei, popoarele locale ducand razboie si vanzandu-si prizonierii ca sclavi.


    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu